Χυμός πορτοκαλιού: Η αλήθεια και οι μύθοι για τη ζάχαρη, τον χρόνο απώλειας της βιταμίνης C και τις θερμίδες - OlaDeka

Χυμός πορτοκαλιού: Η αλήθεια και οι μύθοι για τη ζάχαρη, τον χρόνο απώλειας της βιταμίνης C και τις θερμίδες

Αν μη τι άλλο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, αλλά πέραν αυτού υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το χυμό πορτοκαλιού. Παρακάτω ακολουθεί όλη η αλήθεια για το πόση ζάχαρη περιέχει, εάν παχαίνει, για το εάν επιτρέπεται ή όχι στους διαβητικούς, εάν χάνεται αμέσως η βιταμίνη C καθώς και εάν επιτρέπεται ή όχι να καταναλώνεται μαζί με το γάλα

Είναι αλήθεια ότι περιέχει περισσότερη ζάχαρη από όση έχουν τα πορτοκάλια από μόνα τους;

Ο χυμός ενός πορτοκαλιού περιέχει ακριβώς την ίδια ποσότητα ζάχαρης με το φρούτο, αρκεί να μην προσθέσουμε έξτρα ζάχαρη. Έτσι, στην περίπτωση ενός φρεσκοστυμμένου χυμού δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Επομένως, ένας φρεσκοστυμμένος και φυσικός χυμός περιέχει όση ζάχαρη περιέχει το ίδιο το φρούτο. Όσο για τους συσκευασμένους χυμούς που διατίθενται στην αγορά, μερικοί ίσως φέρουν πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία υπερβαίνουν αναλογικά αυτή που περιέχει το κάθε πορτοκάλι από μόνο του ενώ μπορεί να έχουν ψευδή σήμανση, τεχνητά αρώματα, ανθυγιεινά πρόσθετα και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Παχαίνει ο χυμός πορτοκαλιού;

Για να παχύνει κανείς από τους χυμούς που στύβει στο σπίτι του, θα πρέπει να πιει πάρα πολλά λίτρα. Η ποσότητα ζάχαρης που συνιστά ο ΠΟΥ να καταναλώνεται κάθε μέρα είναι μικρότερη από 25 γραμμάρια. Έτσι, αν ένα φρούτο ζυγίζει μεταξύ 150 και 200 ​​γραμμαρίων και περιέχει μόνο 8 γραμμάρια ζάχαρη, δεν έχουμε παρά να το ρίξουμε στα μαθηματικά, ώστε να δούμε ποιο είναι το όριο που μπορούμε να πιούμε.

Βοηθά στην εμφάνιση τερηδόνας;

Η τερηδόνα είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα μεταξύ των παιδιών, το οποίο προκύπτει από την κατανάλωση πολλής ζάχαρης. Ο χυμός πορτοκαλιών όμως έχει λίγη ζάχαρη. Συνεπώς, θα μπορούσε να προκαλέσει τερηδόνα μόνο σε όποιον δε φροντίζει και δε βουρτσίζει καθόλου τα δόντια του για αρκετούς μήνες. Το ίδιο ισχύει, βέβαια και για όλα τα φρούτα, καθώς περιέχουν σάκχαρα και οξέα.

Χάνεται η βιταμίνη C;

Όλα τα τρόφιμα χάνουν τα θρεπτικά τους συστατικά με την πάροδο του χρόνου για τον οποίο μας ενημερώνει η ημερομηνία λήξης ή η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» που βρίσκουμε στα προϊόντα.

Όταν στύβουμε ένα πορτοκάλι, η βιταμίνη C δεν θα εξασθενήσει αμέσως, αλλά σίγουρα αυτό θα γίνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Διάφορες μελέτες συμφωνούν στο ότι ο φυσικός χυμός κρατάει τις βιταμίνες του έως και 12 ώρες, αρκεί να διατηρείται στο ψυγείο.

Βέβαια, καλό είναι να πίνουμε τον χυμό επί τόπου ή έστω σχετικά σύντομα γιατί αλλιώς πικρίζει και πιθανόν να αποτελέσει πόλο έλξης για βακτήρια που βλάπτουν την υγεία μας. Επίσης, δεν πρέπει να τον βράσουμε γιατί χάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά ειδικά μόλις η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Στην περίπτωση των χυμών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί έλεγχοι για την αποφυγή απώλειας των θρεπτικών συστατικών, ώστε οι χυμοί να πληρούν υψηλά κριτήρια σε όλη την αλυσίδα διανομής.

Μπορούν οι διαβητικοί να πίνουν χυμό πορτοκαλιού;

Εν συντομία ναι. Η ζάχαρη δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, ούτε οι φυτικές ίνες ή η βιταμίνη C. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στον έλεγχο του διαβήτη. Έτσι, ο χυμός είναι ακίνδυνος, εκτός πια και αν κάποιος πίνει τεράστιες ποσότητες, κάτι που δεν κάνουν ούτε οι μεγαλύτεροι λάτρεις των πορτοκαλιών.

Το γάλα σε συνδυασμό με το πορτοκάλι δημιουργεί προβλήματα;

Καθόλου. Ο λόγος για αυτόν τον μύθο βρίσκεται στη χημεία και στο ότι η ανάμειξη των δύο μπορεί να «κόψει» το γάλα. Αυτό προκύπτει εξαιτίας του διαφορετικού τους pH. Έτσι, η οξύτητα ενός πορτοκαλιού θα ήταν αρκετή για να κόψει το γάλα. Ωστόσο, όταν τα πίνουμε ταυτόχρονα, το γάλα δεν «κόβει» μέχρι να φτάσει στο στομάχι, κάτι που προκαλείται από το υδροχλωρικό οξύ που δημιουργείται από το στομάχι για τη διάσπαση της τροφής.

Γενικότερα, όμως, δεν πρέπει να πίνουμε κομμένο γάλα, ανεξαρτήτως αιτίας γιατί προκαλεί διάρροια, ενώ η ξινή γεύση του γάλακτος δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ωστόσο, να αναφερθεί ότι σε ορισμένες χώρες, όπως η Μογγολία, το ξινόγαλα πίνεται χωρίς να προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Πάντως εάν πρέπει να επιλέξετε μεταξύ ολόκληρου πορτοκαλιού και του χυμού του, η καλύτερη επιλογή είναι το ολόκληρο φρούτο, γιατί με την επεξεργασία χάνει κάποια από τα θρεπτικά σου συστατικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria