Το «δέρμα» από μανιτάρια θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη μας - OlaDeka

Το «δέρμα» από μανιτάρια θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη μας

Οι επιστήμονες πίσω από την τσάντα από «δέρμα» μανιταριού πιστεύουν ότι το μυκήλιο, ένα υλικό που παράγεται από μύκητες και μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να μοιάζει και να έχει την αίσθηση πραγματικού δέρματος μοσχαριού ή προβάτου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη μας.

Το δέρμα από μανιτάρια θα μπορούσε να αποκαλύψει ένα νέο μέλλον που θα ξεκινά από το υλικό και όχι από το αντικείμενο», δήλωσε στην Guardian ο Δρ. Ματ Σκάλιν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοϋλικών MycoWorks.

Το μυκήλιο (fine mycelium), το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχει δερμάτινη αίσθηση και όψη και είναι πιο ανθεκτικό από το πραγματικό δέρμα. Το υλικό έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στην υψηλή μόδα ως αποκλειστική τσάντα της Hermès.

Σε έναν πλανήτη με πεπερασμένους φυσικούς πόρους, ο Σκάλιν πιστεύει ότι τόσο η τεχνολογία όσο και ένα καλλιεργούμενο κατά παραγγελία δέρμα από μανιτάρια, μπορούν να φέρουν την επανάσταση και να έχουν επιπτώσεις στην καινοτομία και πέρα από τη μόδα.

Το δέρμα μανιταριών μπορεί να καλλιεργηθεί σε κομμάτια στο συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος που απαιτεί ένας σχεδιαστής, εξαλείφοντας την ανάγκη για απόβλητα από το κοπτήριο. Μια έκθεση του Higg Materials Sustainability Index διαπίστωσε ότι το δέρμα βοοειδών προκαλεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική ζημιά από οποιοδήποτε άλλο ύφασμα, συμπεριλαμβανομένου του συνθετικού δέρματος με βάση το πλαστικό, λόγω της αποψίλωσης των δασών και των εκπομπών αερίων που σχετίζονται με την εκτροφή των ζώων.

(BOLT THREADS)

Με τα δερμάτινα είδη να αντιπροσωπεύουν το 15% της αγοράς αγαθών πολυτελείας το 2019, σύμφωνα με την έκθεση Statista Consumer Market Outlook Luxury Leather Goods Report, οι βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο οικολογικό αποτύπωμα της μόδας.

Η Bolt Threads – μια άλλη εταιρεία βιοϋλικών με έδρα την Καλιφόρνια που αναπτύσσει δέρμα μανιταριών, συνεργάστηκε με τη Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας Στέλα Μακάρτνεϊ σε μια τσάντα που παρουσιάστηκε στην εβδομάδα μόδας του Παρισιού και αναπτύσσει προϊόντα με την Adidas.

Το δέρμα με βάση τους μύκητες έχει γίνει ένα αποκλειστικό υλικό, που προτιμούν τα στούντιο σχεδιασμού υψηλής μόδας που εργάζονται με κασμίρ διπλής όψης και μεταξωτή οργάντζα. Για να έχει όμως ουσιαστικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα, οι τιμές του θα πρέπει να είναι προσιτές.

«Συνεργαζόμαστε πρώτα με την υψηλή μόδα επειδή είναι μπροστά όσον αφορά τη βιωσιμότητα», είπε ο Σκάλιν. «Πρόκειται για μάρκες που είναι σε θέση να σκέφτονται μεγαλεπήβολα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο η MycoWorks σκοπεύει να συνεργαστεί με μάρκες μαζικής αγοράς και ετοιμάζεται να ανοίξει ένα δεύτερο εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι βιοεπιστήμονες προειδοποιούν ότι ένας μη οικολογικός σχεδιασμός– όπως για παράδειγμα η διακόσμηση μιας τσάντας με υλικά τα οποία δεν είναι βιοδιασπώμενα- θα μπορούσε να υπονομεύσει ορισμένες από τις φιλικές προς το περιβάλλον ιδιότητες του μυκηλίου.

Ο βιολόγος Μέρλιν Σέλντρεϊκ πιστεύει ότι ένα από τα γενικότερα διδάγματα που αποκομίσαμε από τη μελέτη των μυκήτων είναι «η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα απόβλητα. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο αντίκτυπος του δέρματος μανιταριών στον πολιτισμό μας θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλος.

«Έχουμε εκπαιδευτεί ως καταναλωτές να αγοράζουμε κάτι, να το χρησιμοποιούμε και μετά να το πετάμε. Οι μύκητες μπορούν να το αλλάξουν αυτό σε πολλά επίπεδα. Πρόκειται για την καινοτομία υλικών αλλά και την κουλτούρα της κατασκευής νέων αντικειμένων, και τι μπορούμε να μάθουμε όταν σκεφτόμαστε με τους όρους της φύσης και των κύκλων της.

Πηγή: The Guardian, ertnews.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria