Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής - Αφορμή για σκέψη και δράση - OlaDeka

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Αφορμή για σκέψη και δράση

της Όλγας Ιακωβίδου, διαιτολόγου-διατροφολόγου ΓΝΚαστοριάς

INCLUDEPICTURE “http://www.fao.org/uploads/pics/WFD2016_webbanner_920X250_EN_05.jpg” \* MERGEFORMATINET

Στις 16 Οκτωβρίου του 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών), σκοπεύοντας στην εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού. Έκτοτε, κάθε χρόνο, την ίδια μέρα εορτάζεται η ημέρα διατροφής και επισιτισμού με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν κράτη και πολίτες σε θέματα υποσιτισμού, ασφάλειας των τροφίμων και θρεπτικών διατροφικών επιλογών. Φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, επικεντρώνει την προσοχή στις κλιματικές αλλαγές και στο πώς επηρεάζεται ο τομέας της γεωργίας και των τροφίμων.

Γεγονότα:

Τα αποθέματα νερού μειώνονται. Η μόλυνση υδάτινων πόρων αυξάνεται.

Περισσότερο από το 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως.

Η υπερκατανάλωση κρέατος απαιτεί αυξημένες κτηνοτροφικές μονάδες, δηλαδή αυξημένη εκπομπή μεθανίου και άλλων αερίων που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άρα τις κλιματικές αλλαγές.

Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, οι πάγοι λιώνουν, το επίπεδο της θάλασσας ανυψώνεται και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι ξηρασίες, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες γίνονται όλο και πιο συνήθη. Αυτές οι αλλαγές έχουν άμεσο αντίκτυπο στη γεωργία, ιδιαίτερα στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη.

Η αποψίλωση και η υποβάθμιση των δασικών εκτάσεων επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η υπεραλίευση συγκεκριμένων ειδών (π.χ. τόνος, μπακαλιάρος), καθώς και η μόλυνση των υδάτινων πόρων αναμένεται να μειώσει κατά 40% τον πληθυσμό των ψαριών τα επόμενα χρόνια με δραματικές συνέπειες στην τροφική αλυσίδα, αλλά και τη σίτιση των ανθρώπων.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όλοι μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι κυβερνήσεις μπορούν να ενισχύσουν τους μικροκτηματίες αγρότες και να επενδύσουν σε βιώσιμες μορφές παραγωγής τροφίμων. Ο καθένας μας ατομικά μπορεί να μειώσει την επιβάρυνση, δηλαδή το λεγόμενο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα», υιοθετώντας τρεις ή τέσσερις από τις παρακάτω προτεινόμενες ενέργειες:

Ελαχιστοποιούμε τη σπατάλη νερού. Για παράδειγμα, επιδιορθώνουμε τις διαρροές νερού αν υπάρχουν, κλείνουμε τη βρύση όσο βουρτσίζουμε τα δόντια, προτιμούμε το ντουζ από το να γεμίζουμε τη μπανιέρα, χρησιμοποιούμε το νερό της βροχής για το πότισμα των φυτών μας.

Τροποποιούμε τη διατροφή μας, καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά – όσπρια και λιγότερο κρέας.

Σεβόμαστε την εποχικότητα όταν πρόκειται για την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, αλλά και ψαριών.

Αγοράζουμε μόνο όσα τρόφιμα χρειαζόμαστε. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου πολλά τρόφιμα καταλήγουν στον κάδο των αχρήστων.

Αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα. Μέσα στο ψυγείο, τοποθετούμε μπροστά τα προϊόντα που λήγουν σύντομα και πίσω τα καινούργια. Χρησιμοποιούμε αεροστεγείς συσκευασίες για να αποφύγουμε την αλλοίωση των τροφών.

Αποφεύγουμε να πετάξουμε το φαγητό που περίσσεψε. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε άλλη μέρα. Το χρησιμοποιούμε ως υλικό για το γεύμα της επόμενης μέρας.

Επιλέγουμε να αγοράζουμε τοπικά προϊόντα.

Χρησιμοποιούμε τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών για κομποστοποίηση

Περιορίζουμε ή αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών συσκευασιών στα τρόφιμα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria