Τέσσερις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση στέβιας - OlaDeka

Τέσσερις πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση στέβιας

Η χρήση της στέβιας ως υποκατάστατου ζάχαρης μπορεί να μειώσει τις θερμίδες στα τρόφιμα και τα ποτά.

Η κατανάλωση στέβιας μπορεί να έχει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης στέβιας περιλαμβάνουν ναυτία, φούσκωμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση και διαταραχή των ορμονών.

Τι είναι η στέβια

Η στέβια είναι ένα μηδενικών θερμίδων γλυκαντικό από γλυκοσίδες στεβιόλης. Πρόκειται για ενώσεις που εξάγονται και εξευγενίζονται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana.

Τα φύλλα της στέβιας είναι περίπου 200-300 φορές πιο γλυκά από την παραδοσιακή λευκή ζάχαρη και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια ως γλυκαντικό και φυτικό συμπλήρωμα.

Ωστόσο, ο FDA θεωρεί μόνο ότι οι γλυκοσίδες στεβιόλης υψηλής καθαρότητας είναι ασφαλείς για ανθρώπινη κατανάλωση επί του παρόντος. Επειδή ο FDA δεν έχει εγκρίνει ακατέργαστα εκχυλίσματα στέβιας και φύλλα στέβιας ως πρόσθετο τροφίμων, οι εταιρείες δεν επιτρέπεται να τα εισάγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για χρήση ως γλυκαντικά.

Οι πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με την κατανάλωση στέβιας περιλαμβάνουν:

Βλάβη στα νεφρά

Η στέβια θεωρείται διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα αποβάλλει νερό και ηλεκτρολύτες στα ούρα. Επειδή ο νεφρός είναι υπεύθυνος για το φιλτράρισμα και τη δημιουργία ούρων, οι ερευνητές αρχικά θεώρησαν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση στέβιας θα μπορούσε να βλάψει το όργανο.

Πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η στέβια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των νεφρών. Μια κλινική δοκιμή του 2018 με συμμετέχοντες με χρόνια νεφρική νόσο διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα στέβιας μείωσαν την κρεατινίνη, το ουρικό οξύ, το σάκχαρο του αίματος και τη μικρολευκωματίνη.

Γαστρεντερικά συμπτώματα

Ορισμένα προϊόντα στέβιας περιέχουν πρόσθετες αλκοόλες ζάχαρης που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Τα συμπτώματα υπερευαισθησίας στις αλκοόλες σακχάρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

– ναυτία
– εμετό
– δυσπεψία
– κράμπες
– φούσκωμα

Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη μελετών σε ανθρώπους, αλλά in vitro μελέτες σε ζώα, υποδεικνύουν ότι η στέβια μπορεί να βελτιώσει τη βακτηριακή ποικιλομορφία και να μειώσει τη φλεγμονή στο κόλον. Η χρήση στέβιας έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον περιορισμό και στη μείωση της διάρροιας.

Χαμηλή πίεση αίματος

Η στέβια είναι γνωστό ότι δρα ως αγγειοδιασταλτικό προκαλώντας διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της συνολικής αρτηριακής πίεσης. Επί του παρόντος, οι ερευνητές έχουν διερευνήσει μόνο τις δυνητικά θετικές πτυχές αυτής της χρήσης.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η στέβια μειώνει την αρτηριακή πίεση σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα άτομα με χρόνια χαμηλή αρτηριακή πίεση και όσοι λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό πριν προσθέσουν στέβια στη διατροφή τους.

Ενδοκρινική διαταραχή

Οι γλυκοσίδες στεβιόλης έχουν μοριακή δομή παρόμοια με τα στεροειδή, επομένως πιστεύεται ότι μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή ορμονών. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια που εκτέθηκαν στη στεβιόλη παρουσίασαν αύξηση στην παραγωγή προγεστερόνης.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους για να εξαχθούν οποιαδήποτε ακριβή συμπεράσματα.

Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν στέβια

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν παρενέργειες από την τακτική χρήση στέβιας. Αυτό συμβαίνει επειδή η στέβια μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα και την αρτηριακή πίεση και να λειτουργήσει ως διουρητικό.

Η στέβια μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν γιατρό πριν καταναλώσετε ή αγοράσετε το προϊόν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria