Βόρεια Μακεδονία: Σαρωτική νίκη του VMRO και της ακροδεξιάς Σιλιάνοφσκα με πάνω από 62% - OlaDeka

Βόρεια Μακεδονία: Σαρωτική νίκη του VMRO και της ακροδεξιάς Σιλιάνοφσκα με πάνω από 62%

Ολική επαναφορά του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία. Πώς κινήθηκε η συμμετοχή.

Με όλες τις αναλύσεις να δείχνουν μια μεγάλη νίκη του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, οι κάλπες έκλεισαν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) για τις «διπλές» εκλογές, τις βουλευτικές και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Σύμφωνα, μάλιστα με τα πρώτα αποτελέσματα η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, θα ε΄ίναι η επόμενη πρόεδρος καθώς ήδη συγκεντρώνει ποσοστό 62,52% και ο Στ.Πενταρόφκι 30,66% (καταμέτρηση 33,10%), ενώ στις βουλευτικές εκλογές το `VMRO οδεύει για μια μεγάλη νίκη και ίσως πα΄ρει και την αυτοδυναμία των 60 εδρών. 

ekloges_v_makedonia_2_e1043.jpg

Συγκεκριμένα, τα πρώτα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών, που δημοσιεύει η Κρατική Εκλογική Επιτροπή στον ιστότοπό της, δείχνουν ότι από το 21% των εκλογικών τμημάτων, ο Συνασπισμός «Η Μακεδονία σας» του VMRO-DPMNE έχει συγκεντρ΄ώσει το 33,19%, το Ευρωπαϊκό Μέτωπο DUI 23,41%, ο Συνασπισμός από το μπλοκ της αλβανικής αντιπολίτευσης «Vredi» 19,55% και ο Συνασπισμός για ένα Ευρωπαϊκό Μέλλον με επικεφαλής το SDSM 15.908 (11,19%).

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές έχει ανέλθει στο 53,24%, ενώ το αντίστοιχο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο 46.37%.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών έπρεπε το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%) κάτι που επιτεύχθηκε.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, από τις σημερινές «διπλές» εκλογές αναμένεται πως θα προκύψει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, καθώς σε αυτές προεξοφλείται η επικράτηση του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE και η ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά σήμερα το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του VMRO DPMNE κατηγόρησε το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI ότι προσπάθησε να προκαλέσει πολιτική κρίση σήμερα δίνοντας εντολή στους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν την προεδρική ψηφοφορία, έτσι ώστε η ψηφοφορία να αποτύχει λόγω ανεπαρκούς προσέλευσης. «Το μποϊκοτάζ τους δεν πέτυχε και είναι πολύ βέβαιο ότι το DUI θα είναι στην αντιπολίτευση», είπε ο αντιπρόεδρος του VMRO DPMNE, Timco Mucunski σε συνέντευξη Τύπου μετά το κλείσιμο των κάλπες.

Το VMRO DPMNE λέει ότι αναμένει μια μεγάλη νίκη στις διπλές, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σήμερα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

  • Συνολικά 3.508 εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 το πρωί για τις διπλές εκλογές στις οποίες περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου.
  • Αυτές είναι οι ενδέκατες βουλευτικές εκλογές και οι έβδομες προεδρικές εκλογές από την ανεξαρτησία της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
  • Στις βουλευτικές εκλογές οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση με τετραετή θητεία.
  • Υπό το σύνθημα «Η Μακεδονία και πάλι δική σου!», η αντιπολίτευση επιδιώκει να αξιοποιήσει τη μακροχρόνια κριτική της στους Σοσιαλδημοκράτες, για την Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Οι Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται στην εξουσία από το 2017, έχουν αντεπιχείρημα με το σύνθημα «Όχι παραίτηση από το μέλλον!», καλώντας τους ανθρώπους να τους υποστηρίξουν παρά τις αποτυχίες τους στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Επιμένουν ότι εάν κερδίσει η αντιπολίτευση, θα έθετε ξανά σε κίνδυνο την προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
  • Για την κοινοβουλευτική ψηφοφορία, η χώρα χωρίζεται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες συνεισφέρει 20 νομοθέτες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών. Για την προεδρική κούρσα, η χώρα θεωρείται ενιαία εκλογική μονάδα.

Σημειώνεται, ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι – ηγέτης του VMRO-DPMNE και πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας – έχει υποστηρίξει προεκλογικά το τέλος της συναίνεσης στον διάλογο με την ΕΕ.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου IDSCS στα Σκόπια, «οι έρευνες δείχνουν πως η μεγαλύτερη απειλή για τα εθνικά συμφέροντα της Βόρειας Μακεδονίας θεωρείται η Βουλγαρία», με αποτέλεσμα το VMRO να προσπαθεί να επιδείξει προεκλογικά ακόμη μεγαλύτερη προκλητικότητα και εχθρότητα προς τη Σόφια – κάτι που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Αντίστοιχη προκλητικότητα, ωστόσο, εκδηλώνεται και απέναντι στην Ελλάδα.

Πρόσφατα – κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate που είχε με τον αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι – ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ερωτηθείς για το πώς θα κατονομάζει τη χώρα, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σε περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε ως εξής:

«Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».

Στο ίδιο μήκος κύματος – και μάλλον πιο προκλητική – η υποψήφια και απόλυτο φαβορί στις προεδρικές Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Όπως δηλώνει, το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ανοιχτό», ενώ η ίδια δεν προτίθεται να χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο επίσημο πρόγραμμα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ενόψει των προεδρικών εκλογών, που παρατίθενται στην ιστοσελίδα του VMRO-DPMNE, οι θέσεις της υποψήφιας του κόμματος αυτού για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι οι εξής:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών τροποποιήσεων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του εθνικού δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρηση στην ταυτότητα, συνιστά επιπλέον και σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Σεβόμενη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη βούληση των μακεδόνων πολιτών τον Σεπτέμβριο του 1991 (σ.σ.στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας), καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018 (σ.σ. στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ως πολίτης, στις δημόσιες δηλώσεις μου δεν θα χρησιμοποιώ τον επιθετικό προσδιορισμό βόρεια».

Σημειώνεται πως η Σιλιάνοφσκα είχε εκφράσει τις ίδιες απόψεις και στη διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο του 2019, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE. Στις εκλογές εκείνες, η Σιλιάνοφσκα είχε ηττηθεί από τον νυν πρόεδρο της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria