Τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως το βράδυ - OlaDeka

Τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως το βράδυ

Ορισμένα τρόφιμα είναι καλό να τα αποφεύγετε το βράδυ.

Το δείπνο είναι ένα από τα κύρια γεύματα της ημέρας, οπότε δεν είναι ιδανικό να το εξαλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με ανθυγιεινές δίαιτες. Επιπλέον, αν δεν θέλετε να αισθάνεστε βαρύτεροι και αυτό να επηρεάσει την υγεία σας, υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ.

Αν και είναι αλήθεια ότι το γεύμα αυτό πρέπει να είναι ελαφρύτερο από άλλα πιάτα, η κατανάλωσή του επηρεάζει πολλές διεργασίες που πραγματοποιεί ο οργανισμός κατά την περίοδο ανάπαυσης. Εδώ σας λέμε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε λίγο πριν πάτε για ύπνο.

9 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

1. Ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται τη νύχτα. Αυτό πηγάζει από την ιδέα ότι όταν πέφτετε για ύπνο μετά την κατανάλωση υδατανθράκων, χωρίς άσκηση, αυτοί θα μετατραπούν σε λίπος.

Αλλά αυτή η ιδέα είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη διατροφή και το υπερβολικό βάρος. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μεταβολισμό και την κατάσταση του κάθε ατόμου. Και ανάλογα με το είδος των υδατανθράκων που προσλαμβάνονται. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες μελέτες που διαψεύδουν αυτή την πεποίθηση.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου πιάτου ζυμαρικών το βράδυ μπορεί να προκαλέσει βραδύτερη πέψη και να οδηγήσει σε χειρότερη ποιότητα ύπνου. Ειδικά αν συνοδεύεται από σάλτσες και άλλα λιπαρά συστατικά.

2. Παγωτό

Η κατανάλωση παγωτού για επιδόρπιο κατά τη διάρκεια του δείπνου ή για να κατευνάσετε τις νυχτερινές λιγούρες δεν είναι καλή επιλογή. Ούτε και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η κρέμα, η μους ή τα επιδόρπια σοκολάτας.

Αν και χορταστικά και νόστιμα, μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και πρόσθετων ουσιών που, σε υπερβολική ποσότητα, είναι γενικά επιβλαβή.

3. Τυρί: μια ομάδα τροφίμων που δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ

Το τυρί, και φυσικά τα πιάτα που περιέχουν τυρί ως συστατικό, θα πρέπει να αποφεύγονται τόσο στο δείπνο όσο και πριν από τον ύπνο.

Αν και δεν είναι εντελώς επιβλαβή, μπορεί να προκαλέσουν βάρος στο στομάχι και προβλήματα ύπνου. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο εύκολα αν επιλέγονται παλαιωμένα τυριά ή αν οι μερίδες είναι πολύ μεγάλες.

Αν θέλετε να ενσωματώσετε τυριά στο δείπνο σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε φρέσκο τυρί, τυρί cottage, φέτα ή τυρί cottage.

4. Πικάντικα καρυκεύματα

Τα πικάντικα μπαχαρικά και οι σάλτσες έχουν μια γεύση που δίνει μια ιδιαίτερη νότα στα πιάτα. Αν και είναι καλό να τα τρώτε σε τακτική βάση, είναι προτιμότερο να επιλέξετε να τα συμπεριλάβετε σε γεύματα εκτός από το δείπνο.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Current Medicinal Chemistry, τα καυτερά μπαχαρικά προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του στομάχου και αυξάνουν την τάση να υποφέρετε από καούρες και βαριά πέψη. Ως εκ τούτου, η κατανάλωσή τους πριν πάτε για ύπνο μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέων, καούρα και πόνο στο στομάχι.

5. Κουνουπίδι

Αυτό το σταυρανθή λαχανικό έχει σημειωθεί ως ένα υγιεινό, χαμηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμο. Ωστόσο, παρά τις ιδιότητες αυτές, δεν συνιστάται η κατανάλωσή του τη νύχτα, καθώς ορισμένες από τις ιδιότητές του αυξάνουν την παραγωγή αερίων.

Η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια του δείπνου, ακόμη και αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο, μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της πέψης και να αυξήσει το αίσθημα βάρους, το οποίο παρεμποδίζει την ανάπαυση.

Τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στην παραγωγή αερίων θα πρέπει να αποφεύγουν άλλες πιο επιρρεπείς σε αέρια τροφές, όπως τα όσπρια, το μπρόκολο, το λάχανο ή ορισμένα μανιτάρια.

6. Μαύρη σοκολάτα

Οι θρεπτικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας την έχουν τοποθετήσει ως τρόφιμο υγείας. Ωστόσο, η κατανάλωσή της πριν από τον ύπνο, ακόμη και αν οι μερίδες είναι μέτριες, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου.

Σε σχέση με αυτό, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cureus υποδεικνύει ότι το τρόφιμο αυτό περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, ουσίες που διεγείρουν το νευρικό σύστημα και διατηρούν τον εγκέφαλο ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

7. Κόκκινο κρέας και λουκάνικα

Και οι δύο τύποι τροφίμων πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής κατά περίπτωση. Επομένως, δεν συνιστάται να καταφεύγετε σε λουκάνικα για δείπνο, ακόμη και αν φαίνεται μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή.

Το κόκκινο κρέας θα πρέπει επίσης να είναι με μέτρο και θα πρέπει να είναι μια προτιμώμενη επιλογή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο στην πέψη από το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα αυγά ή το τόφου. Ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στον ύπνο και στην επίτευξη ενός καλού βραδινού ύπνου.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Aging and Disease, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με αρνητική επίδραση στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σε ηλικιωμένους ενήλικες, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι λόγοι για αυτό.

8. Το γρήγορο φαγητό

Τα πολύ μεγάλα, πλούσια σε λιπαρά δείπνα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν.

Οι πίτσες, τα χάμπουργκερ και άλλα είδη έτοιμων γευμάτων είναι ένα είδος φαγητού που δεν πρέπει να καταναλώνεται το βράδυ. Αλλά και γενικά δεν συνιστώνται λόγω του είδους των λιπών, των εξευγενισμένων αλεύρων και της περίσσειας νατρίου που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους.

9. Αναψυκτικά και ποτά με καφεΐνη

Το νερό είναι το καλύτερο ποτό για ενυδάτωση και το ποτό προτεραιότητας στο δείπνο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα προστιθέμενων σακχάρων και ορισμένα περιέχουν καφεΐνη και άλλα διεγερτικά που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Ο καφές είναι ένα από τα πιο καφεϊνούχα ροφήματα. Αυτή η ένωση μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση των κιρκαδιανών ρυθμών και να επηρεάσει την ικανότητα για καλό ύπνο και ξεκούραση.

Η ατομική ανοχή μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τη συνήθεια. Ωστόσο, ως γενική σύσταση θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγεται ο καφές το βράδυ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria