Κύριε Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου διαφωνείτε; - OlaDeka

Κύριε Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου διαφωνείτε;

«Η αγορά έχει γονατίσει κυριολεκτικά…Μας σπρώχνουν όχι απλά στο να βάλουμε λουκέτο στα καταστήματά μας, αλλά να αναζητήσουμε πια τη τύχη μας στο εξωτερικό. Ο εμπορικός κόσμος περνά δύσκολες στιγμές και ουδείς δείχνει διατεθειμένος να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα».

Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς σύμφωνα με το kastoria365.gr σε άρθρο με τίτλο: Ο Θάνατος του ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ – Το έπος των λουκέτων 

Κρατήστε αυτή την δήλωση, μπορεί να χρειαστεί, εκλογές έρχονται.

Και εξηγούμε το λόγο που συνδέουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αυτή τη δήλωση.

Ως oladeka.com έχουμε γράψει αμέτρητες φορές ότι το πρόβλημα της Καστοριάς είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνα της οποιασδήποτε περιοχής της υπόλοιπης Δυτικής Μακεδονίας αλλά και ούτε μόνο αυτής. Η περιβόητη απολιγνιτοποίηση ΘΑ γίνει εν καιρώ. Η απογουνοποίηση όμως που επηρεάζει ολικά και με τεράστια ένταση την Καστοριά, συμβαίνει ΗΔΗ εδώ και χρόνια. Δεν είναι κάτι που φοβόμαστε και μας απειλεί ως επερχόμενο κακό, είναι πραγματικότητα και μάλιστα σκληρή, ΗΔΗ.

Αυτό έχει φέρει λοιπόν τις συνέπειες που περιγράφει γλαφυρά ο πρόεδρος και στον εμπορικό κόσμο της Καστοριάς. Λέμε – και στον εμπορικό κόσμο – επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ένα κομμάτι του πληθυσμού, αλλά εξαπλώνεται με ρυθμούς και χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης σε όλη την Καστοριά.

Αυτό σημαίνει ότι ο δήμαρχος του πρώτου δήμου της περιοχής, δεν είναι πλέον ένας δήμαρχος με τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει οποιοσδήποτε δήμαρχος της Ελλάδας. Ναι, ο δήμαρχος Καστοριάς, δυστυχώς δεν μπορεί να επαναπαύεται στις κλασικές νόρμες που περιγράφουν τις υποχρεώσεις και τους στόχους που θα πρεπε να έχουν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες δήμαρχοι! Ναι, τόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του δημάρχου Καστοριάς εκ των πραγμάτων και των δυσμενών – ειδικών εξελίξεων.

Και το δηλώνουμε για πρώτη φορά έτσι ώστε να τελειώνουμε μια για πάντα με τις φήμες και τα κουτσομπολιά για το λόγο που διαφωνούμε πολιτικά με τον νυν δήμαρχο. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που αποσύραμε την ψήφο εμπιστοσύνης από τον Γιάννη Κορεντσίδη. Οι άνθρωποι της StarSystemPro (στην ίδια ομάδα ανήκει και το oladeka.com) υπήρξαμε κατά σημαντικό μέρος, οι αρχιτέκτονες της εικόνας του απερχόμενου σήμερα δημάρχου όντας συνεργάτες επικοινωνίας. Από την πρώτη στιγμή όμως, είτε δημόσια με πάρα πολλά δημοσιεύματα, είτε με συζητήσεις και καταθέσεις στοιχείων δια ζώσης, έχουμε τονίσει με επιχειρήματα και πάμπολους στοιχειοθετημένους τρόπους ότι ο δήμαρχος Καστοριάς δεν αρκεί να κάνει ασφαλτοστρώσεις και παγκάκια. Ο λόγος; Μα αυτός που αναφέρει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς: Σε λίγο, όσα έργα και να κάνει ένας δήμαρχος, δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να τα χαρούν! Η τελευταία απογραφή έδειξε ότι από την Καστοριά έχουν φύγει περίπου 4.000 άνθρωποι. Εάν προσθέσουμε και εκείνους που έχουν εξοβελιστεί αναγκαστικά ως εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες (μιλάμε για περισσότερες χιλιάδες συμπολιτών μας από αυτές της μείωσης της απογραφής), σε εποχικά επαγγέλματα κατά το ήμισυ τουλάχιστον κάθε έτους για να επιβιώσουν, τότε η ανθρωπιστική κρίση σκιαγραφείται περίτρανα ως γάγγραινα πάνω στον τόπο μας.

Ο Γιάννης Κορεντσίδης όμως ακόμη και τότε (κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής) έλεγε σε ραδιοφωνική εκπομπή ένα χρόνο πριν: «Ε, εντάξει…δεν είναι και μεγάλη διαφορά…η μείωση είναι σχεδόν μηδενική…»

Ακόμη και όταν ο Γ. Κορεντσίδης έκανε ότι μπορούσε για να ξεγελάσει και να πείσει ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα, ποτέ μα ποτέ δεν έκανε το παραμικρό για να αποδείξει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται τι του λέγαμε και ότι θα προσαρμοστεί στις ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων που αγωνιούν για το τι τους ξημερώνει. Αντιθέτως, συνέχιζε απτόητος με ακλόνητη επιμονή, να σχεδιάζει με εργολάβους και προμηθευτές μελέτες και ποσά για αυτά που θα ήταν χρήσιμα εάν οι κάτοικοι, οι δημότες, οι άνθρωποι, ευημερούσαν. Εάν οι άνθρωποι ευημερούσαν, θα έμεναν εδώ. Οι νέοι θα έμεναν εδώ. Και θα έκαναν οικογένειες εδώ. Και θα χρησιμοποιούσαν τους δρόμους και τους κόμβους εδώ.

Οι νέοι όμως, δεν μένουν πια εδώ. Οι νέοι φεύγουν από εδώ. Και μένουν μόνο γηράσκουσες ηλικίες εδώ. Και άρα το εδώ πεθαίνει…Ποια λοιπόν η προτεραιότητα; Τα τσιμέντα και τα άλλα υλικά; ή μήπως ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας για την ευημερία των ανθρώπων; Ποιος θα χαρεί την παιδική χαρά όταν οι νέοι φεύγουν και δεν δημιουργούνται οικογένειες στην Καστοριά; Αντίθετα στα Γιάννενα που ενώ βρίσκονται σε απόλυτα πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με εμάς, ψάχνονται συνεχώς και φτιάχνουν το μέλλον. Μέχρι και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας δημιούργησαν φιλοξενώντας νέους με νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέχρι που και πολυεθνικές όπως η ψηφιακή Teamviewer εγκαταστάθηκαν εκεί και προσέλαβαν με το καλημέρα 200 άτομα. Χιλιάδες λέξεις έχουμε γράψει για την αναγκαιότητα της στροφής της παρακμάζουσας Αρχόντισσας στην νέα οικονομία της τεχνολογίας και της ψηφιακής μετάβασης.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε την τελευταία φορά που μας επισκέφτηκε ότι εξεπλάγη από το μέγεθος του προβλήματος που δεν γνώριζε έως τότε. Είπε ότι χρειάζεται επειγόντως ένα ειδικό σχέδιο για την Καστοριά. Να σας πούμε ένα μυστικό; Και νέο σχέδιο να εκπονήσει η κυβέρνηση, πολύ φοβόμαστε ότι την μεθεπόμενη που θα ξανάρθει ο πρωθυπουργός, πάλι τα ίδια θα χουμε. Πάλι θα εκπλαγεί και πάλι θα δει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και παραμένει.

Ξέρετε γιατί; Γιατί εθελοτυφλούμε. Στρουθοκαμηλίζουμε. Γιατί ενώ θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ένα πραγματικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, ζητάμε πάλι ασπιρίνες για τον καρκίνο.

Η Καστοριά μόνο με έναν τρόπο σώζεται. Μόνο με έναν! Με το να αλλάξει νοοτροπία. Αυτό είναι το πρόβλημα μας. Όταν επινοήσαμε και γράψαμε πρώτοι τον όρο απογουνοποίηση κατά το απολιγνιτοποίηση, μας επιτέθηκαν κάποιοι ως εχθρούς της γούνας. Λες και με μια λέξη εμείς «τελειώσαμε» τη γούνα. Λες και εμείς που ανδρωθήκαμε και μεγαλώσαμε μες τη γούνα θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοια διάθεση ή σκέψη! Μέχρι που για μία σπάνια φορά στην ιστορία, οι δύο αντιμαχόμενοι ωσάν κοκόρια σύνδεσμοι γουνοποιών, ομονόησαν και εξέδωσαν κοινό (!) δελτίο τύπου με το οποίο κατακεραύνωναν πρώην πρόεδρο του ΣΕΓ επειδή -αντέγραψε-εμπνεύστηκε- από τον όρο απογουνοποίηση και το χρησιμοποίησε ελαφρώς μεταλαγμένο ως μεταγουνοποιητική εποχή ΕΔΩ.

Η πλάκα είναι ότι σε ανύποπτο χρόνο λίγο αργότερα, την «απογουνοποίηση» μας, (τι λέγαμε για τους αρχιτέκτονες της επικοινωνίας Κορεντσίδη;) τη χρησιμοποιεί ο ίδιος ο δήμαρχος! Είναι η περίοδος που δείχνει να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θ’αρχίσουν οι επαφές με Μητσοτάκη, Πιερρακάκη, CISCO, GOOGLE, MICROSOFT και άλλους φορείς και πολυεθνικούς στρατηγικούς επενδυτές που έχουν προσγειωθεί στην χώρα μας και μπορούν με ένα κοκκαλάκι ο καθένας τους να δημιουργήσουν αναπτυξιακό σοκ στην Καστοριά. Αυτό δηλαδή που χρειάζεται η Καστοριά όπως ένα ηλεκτροσόκ ένας άρρωστος. Με κάτι τέτοια ο δήμαρχος Καστοριάς μας πότιζε φρούδες ελπίδες ότι κάποια στιγμή θα ξυπνήσει και θα ασχοληθεί με την πραγματικότητα. Φευ!

Επιστρέφουμε όμως στο μεγάλο θέμα της αλλαγής νοοτροπίας.

Μπορεί να μην μας αρέσει, μπορεί να κλαίμε, να οδυρόμαστε να αντιδρούμε αλλά…η γούνα βρίσκεται εκεί που όλοι πλέον ξέρουμε. Βέβαια, εννοείται πως ακόμη και όταν η γούνα θα αποτελεί ουσιαστικά μουσειακό είδος, κάποιοι ακόμη και τότε θα ασχολούνται με αυτήν. Όπως το είπαμε όμως: «Κάποιοι». Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού θα ψάξει και θα βρει κάπου αλλού, κάτι άλλο για να συνεχίσει να βιοπορίζεται.

Επειδή λοιπόν, το θυμικό και ο συναισθηματισμός του Καστοριανού δεν άντεχε την πραγματικότητα του όρου της απογουνοποίησης ή της μετάβασης στη μεταγουνοποιητική εποχή, εμείς κάναμε ένα πείραμα. Δημοσιεύσαμε ένα άρθρο – πρόταση για το τι θα πρεπε να διεκδικήσει η Καστοριά για την νέα εποχή με μόνη διαφορά το ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου 2022. Δηλαδή γράφαμε το τι πραγματικά πρέπει να γίνει για να σωθεί η Καστοριά, μέσα σε ένα πρωταπριλιάτικο άρθρο. Ο τίτλος:

Ο κύβος ερρίφθη! Η Καστοριά περνά σε απογουνοποίηση με 3,5 δις! Συναντήσεις φορέων με κυβερνητικά στελέχη – Στο Μαξίμου ο Τσούκας

Παρότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικη φάρσα, εμείς περάσαμε μέσα ό,τι ακριβώς πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει. Και παρότι ο τίτλος περιείχε περίτρανο τον όρο «απογουνοποίηση» όχι μόνο δεν κατακριθήκαμε αυτή τη φορά αλλά ίσα-ίσα που λάβαμε και θετικότατα σχόλια. Η λέξη λοιπόν που αποτέλεσε λόγο παρεξήγησης και ολόκληρου πολέμου πριν, έγινε σημείο ελπίδας και αισιοδοξίας μετά.

Ποια η εξήγηση της αλλαγής συμπεριφοράς των αποδεκτών; Μα φυσικά ο αριθμός στον τίτλο: 3,5 δις!

Αυτό είναι και όλο το αφήγημα που πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι όσοι πιστεύουν ότι θέλουν και μπορούν να εργαστούν για το καλό της Καστοριάς: Να αλλάξουν πορεία σκέψης. Να σταματήσουν να δίνουν ασπιρίνες στον ετοιμοθάνατο και ανήθικα ψεύτικες υποσχέσεις. Διαβάστε το προαναφερθέν άρθρο και θα καταλάβετε.

Μα… θα πει κάποιος, ο δήμαρχος θα τα κάνει όλα αυτά;

Θα σας απαντήσουμε. Πρόσφατα χρίστηκε υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης στην θέση που κατείχε πριν από αυτόν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων, αντικατέστησε τον σούπερ Κυριάκο! Μέχρι τότε ο κ. Παπαστεργίου ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε τα Τρίκαλα μια περιοχή που εκτός όλων των άλλων κατάφερε να κάνει μόνιμη πραγματικότητα την εισροή 1.500.000 επισκεπτών κάθε χρόνο σε ένα θεματικό πάρκο. Αυτό του Μύλου των Ξωτικών. Είναι αυτός που έχει μετατρέψει σε σημείο αναφοράς έναν δήμο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Ακούσατε για όλα αυτά που διακρίνεται ο συγκεκριμένος δήμος να αποδίδουν τα εύσημα σε κανέναν περιφερειάρχη; Σε κανέναν βουλευτή; Σε κανέναν υπουργό;

Όχι βέβαια! Ξέρετε γιατί; Γιατί ο αρμόδιος να αφουγκραστεί τις ανάγκες των πολιτών είναι ο πρώτος πολίτης μιας πόλης. Αρμόδιος να βρει λύσεις που θα κάνουν αισιόδοξους και ευχαριστημένους τους δημότες είναι ο δήμαρχος.

Αυτός πρέπει να είναι κοντά στους δημότες και να ερευνεί τα προβλήματα, να βρίσκει λύσεις. Λύσεις που μπορεί να περιέχονται στις δικές μας προτάσεις που έχει ακούσεις πάμπολλες φορές εδώ και χρόνια ή κάποιες άλλες προτάσεις.

Αρκεί να μην πιστεύει ότι είναι ένας δήμαρχος ενός δήμου που αντιμετωπίζει τα ίδια ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν όλοι οι άλλοι δήμοι. Η Καστοριά είναι μια περιοχή που βρίσκεται σε βίαιη μετάβαση και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως από πολιτεία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας σε ένα νέο μοντέλο, να δημιουργηθούν οι αντίστοιχες υποδομές, να μπει σε λειτουργία ένα σοβαρό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων για τους πολίτες και να βρούμε ένα νέο μέλλον.

Δεν ανήκει μόνο η Κοζάνη στις Περιφέρειες που κατά την ΕΕ βρίσκονται σε μετάβαση. Η Καστοριά, αποτελεί τον ορισμό της περιφέρειας σε μετάβαση.

Όλη η Καστοριά ζουσε αποκλειστικά με τη γούνα. Κάθε σπίτι είχε μηχανές. Κάθε στενό και γειτονιά γέμιζε από σταματούρες. Όλοι μας στις διακοπές του σχολείου ασχοληθήκαμε κάποια στιγμή με τη γούνα. Τώρα αυτό πάει, τελείωσε. Αποζημιώστε επιτέλους τις ενεργές επιχειρήσεις γούνας γενναιόδωρα (τόσα έχουν προσφέρει στη χώρα τόσα χρόνια), αφού δόθηκε σ’ αυτές το καθοριστικό αποτελειωτικό χτύπημα με την μορφή ευρωπαϊκού και κρατικού νομικού εξαναγκασμού και χαράξτε το μέλλον για τα παιδιά μας.

Αυτά έπρεπε να σκέφτεται ο Γιάννης και όχι που θα περάσει ειδυλλιακά τριήμερα. Και όχι να λέει ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ’ τη μίζερη κατάσταση και να τρέχει μετά στον εργολάβο για να πετύχει την έξοδο απ’ τη μιζέρια όπως απαντούσε σε ερώτηση καστοριανού για την απογουνοποίηση…

Αυτά έπρεπε να αφήνουν άυπνο τα βράδια τον Κορεντσίδη όπως αφήνουν χιλιάδες συνδημότες του που δεν ξέρουν τι να πουν στα παιδιά τους το πρωί που περιμένουν να πληρώσουν τα φροντιστήρια τους ή το ρεύμα και το super market. Και όχι να κρύβεται σε γραφεία με εργολάβους και πωλητές. Όχι να αποφεύγει τους συνδημότες του λες και ανήκουν σε κατώτερη κάστα που ενοχλούν τους άρχοντες και την αυλή τους.

Ως δήμαρχος ο Κορεντσίδης, ο απερχόμενος δήμαρχος, απέτυχε οικτρά σε όλο αυτό. Δεν κατάλαβε ποτέ ποιον δήμο διοικεί. Ποια είναι η τεράστια και μοιραία ιδιαιτερότητά του. Πέραν κάποιων κατοίκων – δημοσίων υπαλλήλων και άλλων που αποτελούν μειοψηφία στην περιοχή, οι περισσότεροι ή αντιμετωπίζουν ήδη, ή θα αντιμετωπίσουν αργά ή γρήγορα, ουσιαστικό πρόβλημα επιβίωσης σε μια Καστοριά που μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι και κατευθύνεται στα βράχια.

Κύριε Πρόεδρε του Εμπορικού Συλλόγου, διαφωνείτε;

Το Ραντάρ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria