Μάκης Λαγγιώτης: «Μετάβαση στη μεταγουνοποιητική εποχή»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΟΣ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΥ: «Η Περιφέρεια και οι Δήμοι πρέπει να δούνε την ανάγκη για διαφορετική προσέγγιση. Ο ρόλος τους πλέον πρέπει να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό για τη μετάβαση στην ΜΕΤΑΓΟΥΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ…»

Αρχική » Απόψεις » Μάκης Λαγγιώτης: «Μετάβαση στη μεταγουνοποιητική εποχή»

Ο νομός μας, λόγω της γούνας, δεν βίωσε έντονα από το ξεκίνημα της την 10ετη κρίση που πέρασε όλη η Ελλάδα, αλλά κυρίως τα τελευταία 4 χρόνια, με τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον κλάδο.
Επαναπαυμένοι όλοι ότι η γουνοποιία θα συνεχίσει να δημιουργεί επενδύσεις και να φέρνει χρήμα, κάνεις δεν ασχολήθηκε ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ στη δημιουργία και εξέλιξη μιας άλλης εναλλακτικής κύριας δραστηριότητας για τον νομό.
Έγιναν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες για δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, καφέ,
εστιατορίων, ορισμένες καλές προσπάθειες στον πρωτογενή τομέα και ως εκεί.
Οργανωμένο, σχεδιασμένο και μαζικό τίποτε.

Η γουνοποιία με τις τεράστιες επενδύσεις της τελευταίας 20 ετίας σε καινούργια εργοστάσια και εργαστήρια, σε βυρσοδεψεία, σε φάρμες, σε ξηραντήρια, σε βιτρίνες λιανικής και σε εκθεσιακό κέντρο, δυστυχώς παρά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην επόμενη ημέρα.

Ο τόπος μας έχει άμεση ανάγκη από επαναπροσδιορισμό, του ποιοι θέλουμε να είμαστε και τι θα κάνουμε στο μέλλον.
Ξεκαθαρίζω ότι οτιδήποτε θετικό γίνεται, όσο μικρό και να είναι, αποτελεί λιθαράκι σε μια συνολική προσπάθεια και σίγουρα βοηθά.
Αυτό όμως που πρέπει να μπει σαν προτεραιότητα είναι ένα νέο συγκροτημένο φιλόδοξο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
Ένα σχέδιο το οποίο θα φέρει σε βάθος χρόνου περισσότερες επενδύσεις από πριν και πολλές περισσότερες καλοπληρωμένες, μόνιμες και όχι εποχιακές, θέσεις εργασίας.
Αυτό μπορεί να γίνει με τον Τουρισμό.

Όπως προανέφερα, καλοδεχούμενες δύο ακόμη σχολές με 200 φοιτητές,
καλοδεχούμενη αύξηση 200 ακόμη στρατιωτών, καλοδεχούμενη και η αύξηση σε μεγάλο ποσοστό της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.
Δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις πολλές χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και τα έσοδα της γουνοποιίας.
Χρειαζόμαστε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πρέπει να ξεκινήσουμε αλλάζοντας ουσιαστικά τρόπο σκέψης.

Αναγκαίο το φυσικό αέριο, καλό το νέο τούνελ, πολύ καλό το φράγμα στο Νεστόριο και η επέκταση των αρδευτικών δικτύων, θα βελτιώσουν σίγουρα την κατάσταση και πρέπει να τελειώσουν γρήγορα, αλλά δεν θα κρατήσουν πολλά από τα χιλιάδες νέα παιδιά που φεύγουν.

Ο νομός έχει την ευλογία να έχει δύο υπέροχα βουνά, τον Γράμμο και το Βίτσι, μια πανέμορφη λίμνη και πολύ πλούσια ιστορία που ξεκινά με τον λιμναίο οικισμό 7500 χρόνια πριν.
Ο πολιτιστικός πλούτος είναι απίθανος και η υπεραξία που μπορούμε να έχουμε τεράστια.
Οι οδικοί άξονες βολικότατοι, υπάρχει αεροδρόμιο, πανεπιστήμιο και εκθεσιακό κέντρο.
Υπάρχουν όμως και τεράστιες ελλείψεις.
Αν κάποιος διαθέτει ικανοποιητικό ποσό επένδυσης και έχει και μια πρωτοποριακή επενδυτική ιδέα, από τις εκατοντάδες που υπάρχουν, θα διαπιστώσει ότι είναι αδύνατον να αδειοδοτηθεί για οποιαδήποτε δραστηριότητα στη λίμνη ή στην παραλίμνια ζώνη ή στο “βουνό” της Καστοριάς.
Επίσης, είναι πάρα πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να αδειοδοτηθεί κάποια επένδυση στο Γράμμο ή στο Βίτσι, ενώ δεν υπάρχει αδειοδοτημένους χώρος για συναυλίες και εκδηλώσεις.
Υπάρχει επίσης και η απαράδεκτη και οπισθοδρομική νοοτροπία να κυνηγάμε και να σβήνουμε κάθε τι καινοτόμο και εναλλακτικό, το οποίο όμως συμβαίνει και επειδή δεν έχουμε προβλέψει να το θωρακίσουμε θεσμικά.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ρόλος τους πρέπει να ξεπεράσει την διαχείριση της καθημερινότητας και του σχεδιασμού κάποιων έργων υποδομής, δικτύων κ.λπ.
Πρέπει να δούνε την ανάγκη για διαφορετική προσέγγιση. Ο ρόλος τους πλέον πρέπει να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό για τη μεταβαση στην ΜΕΤΑΓΟΥΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ..
Στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας μιας Καστοριάς σύγχρονης, που θα αποτελέσει ένα μοντέρνο τουριστικό προορισμό.
Που θα προτείνει ιστορία, πολιτισμό, φύση, αθλητισμό, συνέδρια, εναλλακτικές εκδηλώσεις και σύγχρονες ανέσεις.
Που θα προσφέρει εμπειρίες ζωής και όχι διανυκτερεύσεις.
Που θα βασίζεται στον εξειδικευμένο θεματικό τουρισμό και θα προσελκύει επισκέπτες από όλη τη γη.

Πρέπει η Περιφέρεια και οι Δήμοι να δημιουργήσουν, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ένα αξιόπιστο σχέδιο συνολικής τουριστικής ανάπτυξης.
Πρέπει να ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΘΟΥΝ τομείς
και επενδυτικές δράσεις σε συγκεκριμένες περιοχές.

Είμαστε όλοι εδώ για να βοηθήσουμε και ας είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.
Αρκεί να ξεκινήσουμε γρήγορα

Περισσότερα

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια