Ο κύβος ερρίφθη! Η Καστοριά περνά σε απογουνοποίηση με 3,5 δις! Συναντήσεις φορέων με κυβερνητικά στελέχη - Στο Μαξίμου ο Τσούκας - OlaDeka

Ο κύβος ερρίφθη! Η Καστοριά περνά σε απογουνοποίηση με 3,5 δις! Συναντήσεις φορέων με κυβερνητικά στελέχη – Στο Μαξίμου ο Τσούκας

Μετά από όλες τις τραγικές εξελίξεις που χτυπούν χωρίς έλεος τον κλάδο της γουνοποιίας, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα. Μυστικές συσκέψεις στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, συνάντηση του προέδρου της ΕΟΓ στο Μαξίμου με κυβερνητικά στελέχη, καθώς και επισκέψεις απεσταλμένων της κυβέρνησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την προετοιμασία του εδάφους, φαίνεται να πείθουν τους εκπροσώπους του πολύπαθου κλάδου, για την εφαρμογή ενός mega project μετάβασης, σε νέα μοντέλα ανάπτυξης κατά το πρότυπο της δίκαιης μετάβασης για την απολιγνιτοποίηση.

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκές πιέσεις αναφορικά με το ηθικό μέρος της κατάργησης της γούνας όσο και οι πρωτοφανείς οικονομικές επιπτώσεις λόγω πανδημίας αλλά τελευταία και του πολέμου στην Ουκρανία, αποτελούν το συνολικό πλαίσιο που λειτούργησε ως επιταχυντής στις διαβουλεύσεις φορέων – κυβέρνησης η οποία τόνισε με έντονο τρόπο ότι το μέλλον για την Καστοριά αν δεν ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, θα είναι ζοφερό και εάν οι οικονομία δεν πατήσει σε άλλες «βάρκες» θα απαξιωθεί η όποια εναπομένουσα αξία στις περιουσίες που διαθέτουν στα χέρια τους ακόμη, οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα των γουνοποιών, να έχουν δικαίωμα πώλησης ακόμη και μετά την έναρξη της διαδικασίας του προγράμματος «απογουνοποίησης» για τα αποθέματα «στοκ» που είναι αποθηκευμένα σε αποθήκες και βιτρίνες των επιχειρήσεων.

Επίσης θετικό είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης, για να βοηθηθούν οι απασχολούμενοι με τη γούνα και με extra ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης από τον τομέα της πράσινης μόδας «green fashion» μιας και αφού υπάρχουν υλικοτεχνική υποδομή, fashion know how, και προσωπικό που παραδοσιακά απασχολείται με το χώρο της μοδας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην πράξη μεταγουνοποιητική εποχή και μάλιστα με συναφή αντικείμενα κατ’ αρχήν, που θα εξομάλυνε τη μετάβαση.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η επίδειξη των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής που βρίσκονται ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και τα οποία καταδεικνύουν ότι εάν δεν ξεκινήσει κάτι πολύ μεγάλο σε επίπεδο ενός τοπικού σχεδίου «Μάρσαλ» για την Καστοριά με επενδύσεις σε νέους τομείς, η περιοχή δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον και επέρχεται ραγδαία ερημοποίηση. Το εντυπωσιακό είναι πως αντί όλα αυτά να επισημαίνονται από τους εκπροσώπους του τόπου προς την κυβέρνηση, συμβαίνει το αντίθετο! Η κυβέρνηση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τους καστοριανούς!

Το ζήτημα έχει φτάσει στο Μαξίμου, απ’ όπου αφού ζητήθηκαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο πρόβλημα και ενώ έγινε η πρώτη εκτίμηση από τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, συζητήθηκε η εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου μετάβασης με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Καστοριά, μια ευκαιρία που ως καστοριανοί, έχουμε καθήκον πλέον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο πλευρές ήδη σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συνέκλιναν στο πρόσωπο του έμπειρου Κωστή Μουσουρούλη, ανώτερου στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας, ως διαχειριστή του νέου σχεδίου μετάβασης για την Καστοριά που βρίσκεται πλέον στα σκαριά.

Δεν έχει γίνει τίποτα επίσημα γνωστό ακόμη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες του oladeka.com , οι φορείς της γούνας, οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις από την περιφέρεια και τους δήμους Καστοριάς αλλά και βουλευτές από την Καστοριά και την Κοζάνη, κατέθεσαν πρόταση για ένα σοβαρό πρόγραμμα μετάβασης ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων € περίπου, προσπαθώντας να αποδείξουν ότι τα οικονομικά στοιχεία και οι θέσεις εργασίας που πλήττονται όσον αφορά στον κλάδο της γούνας, όχι μόνο δεν είναι μικρότερου μεγέθους με τα αντίστοιχα της απολιγνιτοποίησης, αλλά ίσως να είναι και πιο σοβαρά.

Επίσης, στη διαδικασία σύγκρισης, τέθηκε το γεγονός ότι η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει προγραμματισμένα και ελεγχόμενα, σε αντίθεση με την απογουνοποίηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με πραγματικά βίαιο και ανεξέλεγκτο τρόπο κατά τον οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζουν πολλοί και διαφορετικού τύπου παράγοντες, οι οποίοι συνθέτουν ένα μη αντιμετωπίσιμο «σπιράλ θανάτου» σε περιβάλλον ανωτέρας βίας…

Καλό μήνα για τον Απρίλη – Και του χρόνου με υγεία!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria