Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα τρόφιμα; - OlaDeka

Πόσο υγιεινά είναι τα αποξηραμένα τρόφιμα;

Η ξήρανση/αφυδάτωση των τροφίμων είναι από τις παλαιότερες διαδικασίες συντήρησης των τροφίμων. Διατηρούν όμως τα θρεπτικά τους συστατικά;

Τα αποξηραμένα φρούτα και σνακ είναι νόστιμα και είναι εύκολο να τα αποθηκεύσουμε στο ντουλάπι χωρίς να ανησυχούμε εάν θα χαλάσουν μέχρι να τα καταναλώσουμε. Η ξήρανση ή η αφυδάτωση είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους διατήρησης των τροφίμων, αφού τα κάνει να διαρκούν περισσότερο και να είναι ασφαλή για κατανάλωση.Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτισμοί της Μέσης Ανατολής και της Ανατολής στέγνωναν τα τρόφιμα ήδη από το 12.000 π.Χ. στον ήλιο. Τα λαχανικά και τα φρούτα αποξηραίνονταν επίσης από τα πρώτα χρόνια. Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν ιδιαίτερα κάθε αποξηραμένο φρούτο που μπορούσαν να φτιάξουν. Κατά τον Μεσαίωνα δημιουργήθηκαν ειδικές εγκαταστάσεις για να στεγνώσουν φρούτα, λαχανικά και βότανα σε περιοχές που δεν είχαν αρκετό έντονο ηλιακό φως για ξήρανση. Χρησιμοποιούσαν επίσης φωτιά για τη δημιουργία της θερμότητας που απαιτείται για το στέγνωμα των τροφίμων και σε ορισμένες περιπτώσεις για το κάπνισμα τους.

Διατροφικά, τα τρόφιμα παραμένουν ως επί το πλείστον ίδια, αν και η διαδικασία ξήρανσης μπορεί να καταστρέψει τις βιταμίνες Α και C, ενώ ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να αυξηθεί καθώς τα τρόφιμα συρρικνώνονται και τα θρεπτικά συστατικά γίνονται πιο συγκεντρωμένα.

Οι σταφίδες είναι σταφύλια ξερά, πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας. Είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και καλίου. Οι σταφίδες χάνουν νερό και συρρικνώνονται κατά τη διαδικασία ξήρανσης, έτσι η ζάχαρη και οι θερμίδες που παραμένουν είναι πιο συγκεντρωμένες. Επιπλέον, ορισμένες μάρκες έχουν προσθέσει ζάχαρη. Μια μεγάλη χούφτα 60 σταφίδων έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης.

Η γαλοπούλα jerky είναι πλούσια σε πρωτεΐνη με τα τριάντα γραμμάρια να περιέχουν περίπου 11 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ περιέχουν περίπου το 11% του νατρίου που χρειαζόμαστε όλη την ημέρα και περίπου 10 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης. Η γαλοπούλα έχει συνήθως λιγότερα λιπαρά – ειδικά κορεσμένα λίπη – σε σχέση με το βοδινό κρέας.

Τριάντα γραμμάρια χοιρινό κρέας περιέχουν περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, μαζί με άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ, ενώ καλύπτουν περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε νάτριο.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα βερίκοκα. Μια μερίδα 5 – 6 αποξηραμένων βερίκοκων έχει περισσότερες από τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από ένα ολόκληρο φρέσκο ​​βερίκοκο. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν επίσης περισσότερο κάλιο, σίδηρο και ασβέστιο. Ωστόσο, είναι επίσης πολύ υψηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρη, ενώ χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης Α και C κατά τη διαδικασία ξήρανσης.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, εκτός από μερικές βιταμίνες, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα δαμάσκηνα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Κ, καθώς και αντιοξειδωτικά. Όπως και άλλα αποξηραμένα φρούτα, έχουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη. Τα δαμάσκηνα ανακουφίζουν, επίσης, από τη δυσκοιλιότητα.

Το jerky σολομού παρέχει περίπου 11 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά τριάντα γραμμάρια μαζί με ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ωστόσο, έχουν επίσης περίπου το 21% της ημερήσιας ποσότητας νατρίου και 25 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Τα αποξηραμένα μούρα είναι συχνά πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά – όπως φυτικές ίνες, σίδηρος και κάλιο – από τα φρέσκα φρούτα. Ωστόσο, όταν αφαιρεθεί το νερό, προστίθενται ζάχαρη και θερμίδες. Τα βατόμουρα είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά χάνουν έως και τις μισές από αυτές τις ισχυρές ουσίες με την ξήρανση.

Το βοδινό jerky είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, με περίπου 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά περίπου 30 γραμμάτια. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, Β12 και σίδηρο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τριάντα γραμμάρια μας δίνουν σχεδόν το 22% της ποσότητας που χρειαζομαστε ημερησίως και περιέχουν περίπου 14 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης.

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να αποξηρανθούν και να καταναλωθούν ως σνακ ή να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε σούπες ή άλλα πιάτα. Όπως τα φρούτα, έτσι και τα αποξηραμένα λαχανικά μπορούν να διατηρήσουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα φρέσκα λαχανικά αν και μπορεί να χάσουν τις βιταμίνες Α και C κατά την ξήρανση.

Πώς χρησιμοποιούμε το φούρνο για την ξήρανση

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 140 βαθμούς διαφορετικά τα τρόφιμα θα ψηθούν αντί να στεγνώσουν. Αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή μερικά εκατοστά, ώστε να μπορεί να διαφύγει ο υγρός αέρας. Εάν μπορούμε, βάζουμε έναν ανεμιστήρα έξω από την πόρτα του φούρνου για να μεταφέρεται ο αέρας μέσα. Μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς δίσκους ή να μετατρέψουμε τις σχάρες του φούρνου σε δίσκους καλύπτοντάς τις με μουσελίνα ή τυρόπανο. Απλώνουμε τα αντικείμενα σε μια στρώση και τα γυρίζουμε κάθε λίγες ώρες. Θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να στεγνώσει το φαγητό.

Η μέθοδος του αφυδατωτή

Οι αφυδατωτές χρειάζονται λιγότερο χρόνο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από έναν φούρνο. Τα περισσότερα προϊόντα πρέπει να ζεματιστούν πρώτα σε βραστό νερό για να σταματήσουν τα βακτήρια και να πάρουν την καλύτερη γεύση. Βάζουμε τα κομμάτια σε μονή στρώση σε ένα ταψί στους 140 βαθμούς. Για να βοηθήσουμε το φαγητό να στεγνώσει ομοιόμορφα, περιστρέφουμε τους δίσκους από την επάνω προς την κάτω σχάρα μέχρι τη μέση. Οι χρόνοι ποικίλλουν, αλλά η όλη διαδικασία θα διαρκέσει αρκετές ώρες.

Ξήρανση στον ήλιο

Η ξήρανση στον ήλιο λειτουργεί καλά μόνο σε μέρη με χαμηλή υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Τοποθετούμε τις φέτες σε καθαρά ράφια ή οθόνες και καλύπτουμε με δίχτυ, τυρόπανο ή άλλη οθόνη. Ρυθμίζουμε έναν ανεμιστήρα για να φυσάει στα ράφια. Η ξήρανση στον ήλιο χρειάζεται συνεχή ήλιο και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Φροντίζουμε να βάζουμε το φαγητό μέσα το βράδυ.

Πώς να κάνουμε jerky

Για να φτιάξουμε το δικό μας jerky, κόβουμε σε λεπτές φέτες σχεδόν κατεψυγμένο άπαχο κρέας. Μαρινάρουμε τις λωρίδες. Προμαγειρεύουμε το κρέας στους 160 βαθμούς και τα πουλερικά στους 165 βαθμούς. Οι αφυδατωτές συνήθως δεν θερμαίνονται αρκετά για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θερμαίνουμε τις αποξηραμένες λωρίδες σε φούρνο που έχει ρυθμιστεί στους 275 βαθμούς. Οι λωρίδες είναι έτοιμες όταν τις λυγίσεις και ραγίσουν, αλλά δεν σπάνε. Θα πρέπει να διαρκέσει αρκετές ώρες. Πάντως, το jerky θα διατηρηθεί για 2 μήνες.

Πληροφορίες από webmd.com

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria