Βουλή – συζήτηση για ΕΥΠ: Μετωπική για τις παρακολουθήσεις – Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ - OlaDeka

Βουλή – συζήτηση για ΕΥΠ: Μετωπική για τις παρακολουθήσεις – Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ

Στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο» κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπ. Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το «πολιτικό θερμόμετρο» κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ΕΥΠ και τα κακόβουλα λογισμικά. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου.

Η αυλαία της συζήτησης άνοιξε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων ενώ λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να εγγραφούν για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, οπότε η ψήφιση του θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.

Παρακολουθήστε απευθείας τις εργασίες στην ολομέλεια της Βουλής

Όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα πάει στη Βουλή και θα απαντήσει σε όλα. Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη δια ζώσης αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Επιφυλάξεις από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Στο μεταξύ η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει σειρά σοβαρών επιφυλάξεων για το νομοσχέδιο ειδικά σε ότι αφορά την τριετία που ορίζεται ως ο χρόνος μετά τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος.

Τονίζει ότι δεν φαίνεται συμβατή με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αφήνει αιχμές τόσο για το γεγονός ότι δεν θα γνωστοποιείται ο λόγος της άρσης απορρήτου όσο και για την σύνθεση του οργάνου που θα προχωρά στην ενημέρωση.

Η Επιστημονική Υπηρεσία κάνει επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην παρακολούθηση του πολιτικού προσωπικού, καθώς υπογραμμίζει πως “τίθεται το ερώτημα, αν η άρση απορρήτου της επικοινωνίας βουλευτή συνιστά περιορισμό του προσώπου του όπως ορίζεται στο Σύνταγμα”.

Οι θέσεις των κομμάτων

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή. Ειδικότερα το νομοσχέδιο υπερψηφίζει η ΝΔ και καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ η Ελληνική Λύση που επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια έδωσε σήμερα στίγμα μέσω του προέδρου του κόμματος Κυριάκου Βελόπουλου οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις είπε πως δεν μπορεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει αλληλοκαλύψεις σε τομείς ευθύνης.

«Είναι μία πλήρης, αλλά ατελής ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία, λόγω δυναμικών εξελίξεων, που θα πρέπει στο μέλλον να συμπληρωθεί ενδεχομένως και από άλλες ενέργειες, ωστόσο βάζει μια πάρα πολύ γερή βάση, πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε κάτι πρωτοποριακό», λέει η ΝΔ και δηλώνει ανοιχτή σε προτάσεις που έχουν μία σοβαρή βάση τεκμηρίωσης για να διορθωθούν, έστω και στο τέλος λέει η ΝΔ.

«Το παιγνίδι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας λαμβάνει τέλος», σημείωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ωριαία συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και γραπτώς αίτημα να ενημερωθεί για περιπτώσεις άρσης απορρήτου που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

  • Τσίπρας από ΑΔΑΕ: Τέλος στο κρυφτούλι με τους θεσμούς της Δημοκρατίας – Τι ζήτησε

«Ουδεμίαν χρείαν έχομεν κατασπαταλήσεως μιας έστω λέξεως ενώπιων πεφωτισμένης κυβερνήσεως και ακολούθων της, διαπρεπών επιστημόνων. Θα συναντηθούμε στην ολομέλεια», ήταν το μόνο σκωπτικό σχόλιο που έκανε στην επιτροπή χθες ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει πλήρως τις ευθύνες της για το σκάνδαλο των υποκλοπών», τονίζει το ΚΚΕ.

ΤοΜεΡΑ25 υπογραμμίζει ότι «η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λέει ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται σε ουσιαστικά και κρίσιμα ζήτημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, ούτε σέβεται τη συνταγματική αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ ως θεσμό εγγύησης θεμελιώδους δικαιώματος».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως δεν μπορεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει αλληλοκαλύψεις σε τομείς ευθύνης.

“Ο κ. πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά πιάστηκε να λέει ψέματα ότι στο θέμα της ΕΥΠ θα ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα. Δεν ζήτησε καμία πρόταση. Εμείς του προτείναμε με 46 σελίδες τι πρέπει να κάνουμε. Εμείς είπαμε να γίνει όπως η Μοσάντ που στις μυστικές υπηρεσίες είναι το πιο πετυχημένο σύστημα, γιατί έχουν το αυτοδιοίκητο. (…) Δεν μπορώ να ψηφίσω ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά έχει αλληλοκαλύψεις σε τομείς ευθύνης. Εμείς λέμε ξεχωριστή διοίκηση, όχι εποπτεία από πολιτικά πρόσωπα. (…) Οι σοβαρές χώρες έχουν μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη, αν αφορά θέματα εθνικής ασφαλείας. Αν εγώ συνομιλώ με τον Ερντογάν ή ομιλώ με τον Μπαχτσελί, πρέπει να με παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών” είπε προσθέτοντας πως πρέπει να φύγει ο ομφάλιος λώρος του κομματικού ελέγχου, γιατί είναι η υπηρεσία είναι κυβερνητική εδώ και δεκαετίες. “Δυστυχώς είναι εργαλείο παρακολούθησης και πολιτική, όχι η μυστική υπηρεσία πληροφοριών” είπε και παρέπεμψε πάλι στη Μοσάντ που “δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Αυτό κάνει η μυστική υπηρεσία πληροφοριών και δίνει μόνο σε μία επιτροπή των κομμάτων της Βουλής που είναι επιφορτισμένη ένας βουλευτής να ενημερώνεται αν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Αυτό σημαίνει σοβαρό κράτος” είπε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria