Εκλογές στην Ιταλία: Πολιτικός σεισμός της ακροδεξιάς ή... «business as usual» - OlaDeka

Εκλογές στην Ιταλία: Πολιτικός σεισμός της ακροδεξιάς ή… «business as usual»

Η Μελόνι αποτελεί φαβορί στη Ιταλία. Πώς σχολιάζουν διπλωμάτες και αναλυτές την ακροδεξιά «συμμαχία» και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την ΕΕ.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν αλλάξει αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι Γερμανοί έφεραν τον Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία στο Βερολίνο. Τον Απρίλιο οι Γάλλοι επέστρεψαν στα Ηλύσια τον Εμμανουέλ Μακρόν και στις 25 Σεπτεμβρίου θα είναι η σειρά των Ιταλών να εκλέξουν το Κοινοβούλιο που θα ορίσει τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι.

Μπροστά στον πολέμο στην Ουκρανία, στις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και την επικείμενη οικονομική ύφεση, οι Ευρωπαίοι ενδεχομένως να τα πήγαιναν καλά χωρίς την αποχώρηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, σημειώνει το Time news. Όμως αυτές οι εκλογές «υψηλού κινδύνου», ανοίγουν μια νέα περίοδο αβεβαιότητας, συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Εάν η Τζόρτζια Μελόνι (επικεφαλής του εθνικο-συντηρητικού κόμματος Fratelli d’Italia), γίνει πρόεδρος του ιταλικού συμβουλίου, όπως προβλέπουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, θα είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά θα βρίσκεται επικεφαλής μιας ιδρυτικής χώρας της «Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Sandro Gozi.

«Έχουμε έναν πόλεμο, μια ενεργειακή κρίση, μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και μια οικονομική ύφεση που διαφαίνεται. Ένας “νεοφασίστας” επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θα αποτελέσει επιπλέον βάρος αυτών των τερατωδών κρίσεων», εκμυστηρεύετηκε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αυτό το καλοκαίρι, τόσο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και στις πρωτεύουσες των κρατών μελών, παρακολουθήσαμε την πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι και την έναρξη της εκστρατείας της προέδρου της Fratelli d’Italia (νεοφασιστική), ο οποίος, συμμαχώντας με τη Lega (ακροδεξιά), του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia (δεξιά), του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα μπορούσε κάλλιστα να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για μια αδιάκοπη ισορροπία δυνάμεων που, αργά ή γρήγορα, θα απειλήσει τη συνοχή της ΕΕ ή θα είναι δυνατό να οικοδομηθεί μια εποικοδομητική συνεργασία με τη μελλοντική ιταλική κυβέρνηση; Διερωτάται το Time News.

«Κατά των Βρυξελλών αλλά όχι αντιευρωπαϊκά»

Η Τζόρτζια Μελόνι, γνωρίζοντας ότι ήταν στη θέση του φαβορί, έκανε μια σοβαρή προσπάθεια προς τους επιχειρηματικούς κύκλους και τους διεθνείς συνεργάτες της Ιταλίας για να τους καθησυχάσει.

Απέναντι στην Επιτροπή, έχει μετριάσει τις επικρίσεις της και φαίνεται πολύ λιγότερο επιθετική από τον κ. Salvini. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, έχει δείξει ότι είναι πιο πιστή στην κυβερνητική γραμμή από πολλούς από τους υποστηρικτές του κ. Ντράγκι, και συνεχίζει να δίνει δεσμεύσεις.

«Θα είναι μια κυβέρνηση κατά των Βρυξελλών αλλά όχι αντιευρωπαϊκή», συνοψίζει ο Sébastien Maillard, διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors, ο οποίος επισημαίνει ότι ο ευρωσκεπτικισμός δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλής στην ιταλική γνώμη όσο πριν από μερικά χρόνια.

Στα οικονομικά ζητήματα θα πρέπει να επικρατήσει ο πραγματισμός, ελπίζουν οι Ευρωπαίοι. Από αυτή την άποψη, «η Ιταλία της Μελόνι δεν πρέπει να είναι πολύ διαφορετική από αυτή του Ντράγκι. Είναι υπέρ μιας πολιτικής που στηρίζει τις επενδύσεις και εκσυγχρονίζει την οικονομία», υποστηρίζει ο δικαστής Sandro Gozi.

Κανείς πάντως δεν περιμένει να δει να διαλύει τις μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο Μάριο Ντράγκι, ιδιαίτερα αυτή της δικαιοσύνης, που ζητούσαν εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές αρχές.

Από την άλλη πλευρά, αν η Ιταλία παρεκκλίνει από αυτόν τον οδικό χάρτη, θα μπορούσαν γρήγορα να εμφανιστούν ισχυρές εντάσεις. Μέχρι σήμερα, η Ρώμη έχει λάβει 36 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 10 δισ. ευρώ σε δάνεια. Περισσότερα από 140 δισ. ευρώ δεν έχουν φτάσει ακόμη.

«Θα γίνουν διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα αλλάξει πολύ», θέλει να πιστεύει ένας διπλωμάτης. Στο θέμα του συμφώνου σταθερότητας, κανείς δεν περιμένει από τη Μελόνι να αποκλίνει αισθητά από τις θέσεις του προκατόχου του, ο οποίος επίσης υποστήριξε τον επαναπροσδιορισμό των κανόνων.

Φόβοι για τα θεμελιώδη δικαιώματα – Πιο περίπλοκες οι σχέσεις με τη Γαλλία

Αντιθέτως, εκτιμά ο διπλωμάτης, «θα ψάξει για ιδεολογικούς δείκτες και θα τους βρει στο πλευρό των αξιών, όλων όσων απαρτίζουν τις φιλελεύθερες δημοκρατίες». Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις αμβλώσεις, τα δικαιώματα των LGBT, την ισότητα των φύλων ή ακόμα και τη μετανάστευση, η Ρώμη θα είναι αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας.

Όπως ακριβώς θα γίνει και για θεσμικά ζητήματα, που ήδη διχάζουν ευρέως τους 27 της ΕΕ. Ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για τη διακυβέρνηση των θεσμικών οργάνων και ειδικότερα για το ζήτημα της επιστροφής στην ομόφωνη ψηφοφορία σε ορισμένους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική ή η φορολογία, «θα αντιταχθεί σε οτιδήποτε δημιουργεί πολιτική διάσταση σε υπερεθνικό επίπεδο.», προειδοποιεί ο Gozi.

Ένα άλλο πεδίο στο οποίο θα μπορούσε να σχετίζεται η αντιπαράθεση είναι αυτό των σχέσεων με τη Γαλλία. Αυτό το θέμα είναι παραδοσιακά ισχυρός δείκτης της ιταλικής ριζοσπαστικής δεξιάς. Από τότε που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2021 και την υπογραφή της Συνθήκης Quirinal εννέα μήνες αργότερα, οι διμερείς σχέσεις φαίνονται πολύ λιγότερο ειδυλλιακές με μια πιθανή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Fratelli d’Italia στη Ρώμη. Αυτό θα μπορούσε ιδιαίτερα να εμποδίσει τις δύο χώρες, των οποίων τα κοινά συμφέροντα δεν λείπουν, να συνεργαστούν για να αντισταθμίσουν την επιρροή των χωρών της βόρειας Ευρώπης.

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του 2024, η εκλογή της Μελόνι ανησυχεί και τα μεγάλα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ιταλίδα προεδρεύει του Κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) – που συγκεντρώνει κυρίαρχους και ριζοσπάστες δεξιούς – θα είναι πρόθυμη να «επιδιώξει μια ευρωπαϊκή προβολή σε ιδεολογικό επίπεδο», λέει ένας διπλωμάτης.

Εδώ και μήνες, το Fidesz του Ούγγρου Βίκτορ Όρμπαν, το Πολωνικό Κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη», η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, αλλά και το «Εθνικό Συλλαλητήριο» της Μαρίν Λεπέν και οι Fratelli d’Italiaπροσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανασύνταξη των δυνάμεών τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν τα έχουν καταφέρει ακόμα, αλλά η Τζόρτζια Μελόνι μπορεί σύντομα να προσπαθήσει να αλλάξει αυτή την κατάσταση, καταλήγει το Time News.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria