Ψωμί ή ζυμαρικά; Ποιο είναι καλύτερο για απώλεια βάρους;

Αρχική » Υγεία » Ψωμί ή ζυμαρικά; Ποιο είναι καλύτερο για απώλεια βάρους;

Ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου δίνει επιτέλους μία σαφή απάντηση

Τα ζυμαρικά έχουν κατηγορηθεί άδικα τα τελευταία χρόνια ως ο κύριος ένοχος για την αύξηση της παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη το ψωμί δέχεται κατά μέτωπο επίθεση από σειρά βιβλίων διατροφής που υποστηρίζουν ότι θα νιώσετε καλύτερα και θα είστε πιο υγιείς, αν δεν φάτε ποτέ ξανά ψωμί!
Όπως θα δείτε παρακάτω και τα δύο τρόφιμα είναι αδικημένα, αλλά ποιο είναι καλύτερο από άποψη θερμίδων όσο και στο θέμα των θρεπτικών συστατικών; Το λευκό ψωμί ή τα ζυμαρικά; Οι απόψεις διίστανται όχι λόγω επιστημονικής σύγχυσης αλλά επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συγκριθούν. Σε μερικούς υπερτερεί το ένα και σε άλλους το άλλο…

Ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, έδωσε στο cibum την απάντηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, και τα δυο όχι μόνο δεν απαγορεύονται σε μια δίαιτα απώλειας βάρους, αλλά σχεδόν επιβάλλονται, καθώς βρίσκονται στη βάση της “Μεσογειακής πυραμίδας” (δλδ πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά…

Όσον αφορά στην μερίδα τους, σίγουρα ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά, εκτός από μεγαλύτερο όγκο, έχει και περισσότερες θερμίδες απ’ ότι δύο φέτες ψωμί. Από την άλλη, το ψωμί έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή μας δίνει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο (ψωμί: 240 kcal/ 100 γρ – μακαρόνια 160 kcal/100 γρ.)

Επίσης το ψωμί περιέχει και περισσότερους υδατάνθρακες, λιπαρά και σχεδόν τις διπλάσιες πρωτεΐνες σε σύγκριση με τα μακαρόνια και υπερτερεί σημαντικά σε φυτικές ίνες: 9,2% φ.ι. ενώ τα μακαρόνια 1,8% . 

Όσον αφορά στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, λέει ο Dr Παπαλαζάρου και τα δύο περιέχουν μαγγάνιο, σίδηρο, σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (ιδιαιτέρα τα εμπλουτισμένα) με το ψωμί να έχει και αρκετό αλάτι- νάτριο.

Τέλος, τα μακαρόνια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι επηρεάζουν σε μικρότερο βαθμό την γλυκόζη αίματος και μας χορταίνουν περισσότερο απ’ ότι το λευκό ψωμί, που έχει υψηλό.

Που καταλήγουμε λοιπόν?

✅

Και τα δύο αποτελούν καλές πηγές υδατανθράκων, δηλαδή λειτουργούν σαν καύσιμα ενέργειας για τον οργανισμό, είναι πρακτικά και εύπεπτα.️ Το ψωμί μας δίνει περισσότερες πρωτείνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ τα μακαρόνια είναι καλύτερο συνοδευτικό για τον έλεγχο του σακχάρου και για τον κορεσμό. 

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια