Η άσκηση σε… χάπι! Ερευνητές ανακάλυψαν το μόριο που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης - OlaDeka

Η άσκηση σε… χάπι! Ερευνητές ανακάλυψαν το μόριο που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, το οποίο μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την παχυσαρκία σε ποντίκια.

Ερευνητές στο Baylor College of Medicine και την Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ των ΗΠΑ, αναφέρουν στο περιοδικό Nature ότι έχουν εντοπίσει ένα μόριο στο αίμα που παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά την πρόσληψη τροφής και την παχυσαρκία σε ποντίκια. Τα ευρήματα βελτιώνουν την κατανόησή μας για τις φυσιολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της αλληλεπίδρασης μεταξύ άσκησης και πείνας.

«Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην απώλεια βάρους, ρυθμίζει την όρεξη και βελτιώνει το μεταβολικό προφίλ, ειδικά για άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα», δήλωσε στο Science Daily ο συν- συγγραφέας της μελέτης Dr. Yong Xu, καθηγητής παιδιατρικής διατροφής και μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Baylor. «Αν μπορούμε να κατανοήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η άσκηση ενεργοποιεί αυτά τα οφέλη, τότε είμαστε πιο κοντά στο να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους να βελτιώσουν την υγεία τους».

Οι ερευνητές δηλώνουν πως ήθελαν να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η άσκηση σε μοριακό επίπεδο για να μπορέσουν να συλλάβουν μερικά από τα οφέλη της.

Ο συν- συγγραφέας Jonathan Long, MD, εξηγεί: «Οι ηλικιωμένοι ή οι αδύναμοι άνθρωποι που δεν μπορούν να ασκηθούν αρκετά, μπορεί μια μέρα να επωφεληθούν από τη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της οστεοπόρωσης, των καρδιακών παθήσεων ή άλλων καταστάσεων».

Οι Xu, Long και οι συνεργάτες τους πραγματοποίησαν ολοκληρωμένες αναλύσεις ενώσεων πλάσματος αίματος από ποντίκια αμέσως μετά από έντονο τρέξιμο διαδρόμου. Το πιο σημαντικό μόριο που δημιουργήθηκε, ήταν ένα τροποποιημένο αμινοξύ που ονομάζεται Lac-Phe. Συντίθεται από γαλακτικό (ένα υποπροϊόν της έντονης άσκησης που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση καψίματος στους μυς) και φαινυλαλανίνη (ένα αμινοξύ που είναι ένα από τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών).

Σε ποντίκια με παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή (τρέφονται με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά), μια υψηλή δόση Lac-Phe καταστέλλει την πρόσληψη τροφής κατά περίπου 50% σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου, για μια περίοδο 12 ωρών χωρίς να επηρεάζει την κίνηση ή την ενεργειακή τους δαπάνη. Χορηγήθηκε στα ποντίκια για 10 ημέρες το Lac-Phe και τα αποτελέσματα έδειξαν πως μείωσε τη σωρευτική πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος (λόγω απώλειας σωματικού λίπους) και βελτίωσε την ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται CNDP2 που εμπλέκεται στην παραγωγή του Lac-Phe και έδειξε ότι τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το ένζυμο δεν έχασαν τόσο βάρος με ένα συγκεκριμένο σχέδιο άσκησης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ομάδα βρήκε επίσης ισχυρές αυξήσεις στα επίπεδα Lac-Phe πλάσματος μετά από σωματική δραστηριότητα σε άλογα κούρσας και ανθρώπους.

«Τα επόμενα βήματά μας περιλαμβάνουν την εύρεση περισσότερων λεπτομερειών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Lac-Phe μεσολαβεί στις επιπτώσεις του στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», δήλωσε ο Xu. «Στόχος μας είναι να μάθουμε να διαμορφώνουμε αυτό το μονοπάτι της άσκησης για θεραπευτικές παρεμβάσεις».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria