Πυρ ομαδόν κατά της βιομηχανίας εναλλακτικού κρέατος – “Δεν είναι και τόσο φιλική όσο θέλει να δείχνει”

Η βιασύνη για τον έλεγχο της βιομηχανίας εναλλακτικού κρέατος από μεγάλες εταιρείες τροφίμων οδηγεί στο συμπέρασμα πως στόχος είναι μόνο το κέρδος και όχι η προστασία του πλανήτη ή των καταναλωτών.

Μια γενικότερη στροφή προς την υγεία και την ευεξία, ειδικά ως προς το κομμάτι της διατροφής έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο των συνέχων περιόδων στρες που βιώνουμε, λόγω ορισμένων κοινωνικών μεταβολών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πάρει αυξημένη δημοτικότητα οι δίαιτες με βάση τα φυτά και τα φυτικά προϊόντα. Αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει ανεκμετάλλευτο, φυσικά, από ορισμένες μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων. Έχουν φέρει, λοιπόν στο προσκήνιο τα λεγόμενα «φυτικά κρέατα» που αποτελούν επί της ουσίας γευστικές, αλλά πιο θρεπτικές και φυτικές απομιμήσεις διαφόρων ειδών κρέατος.

Βάσει της ατζέντας όλο και περισσότερων εταιρειών να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στην μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και σε έναν μελλοντικά ασφαλέστερο πλανήτη, το φυτικό κρέας έρχεται να προστεθεί σε αυτή την ατζέντα, αφού το κρέας θεωρείται υπαίτιο για πολλές εκπομπές ρίπων παγκοσμίως. Θα σώσει, όμως, το φυτικό κρέας τον πλανήτη;

Σύμφωνα με την έκθεση The Politics of Protein- Fake Meat in the Spotlightτης Ipes Food* που, όπως λέει και στον τίτλο, βάζει στο μικροσκόπιο όλο τον κλάδο του φυτικού κρέατος, μάλλον όχι. Σύμφωνα με αυτή τη νέα έκθεση, η βιομηχανία του φυτικού κρέατος δεν είναι και τόσο φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη όσο παρουσιάζεται.

 Σύμφωνα με την έκθεση η διατροφική τάση στην πρωτεΐνη έχει φέρει στο προσκήνιο αυτές τις εναλλακτικές και πιο βιώσιμες λύσεις για το κρέας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο αφορά περισσότερο το κέρδος παρά την πραγματικότητα. «Πράγματι, μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό και  κινδυνεύουν να εδραιωθούν στα συστήματα τροφίμων από γιγάντιες επιχειρήσεις αγροτοβιομηχανίας, αυξάνοντας την εξάρτηση από την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, προωθώντας  την τυποποιημένη (δυτική) δίαιτα των επεξεργασμένων τροφίμων, οδηγώντας σε απώλεια βιοπορισμού για αγρότες στον παγκόσμιο Νότο και ενισχύοντας τις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού που βλάπτουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη.», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην πραγματικότητα, αφορά περισσότερο ένα κερδοφόρο επιχειρηματικό πρόσχημα των κολοσσών που στο παρελθόν ασχολούνταν με τη βιομηχανία κρέατος να διατηρήσουν το μονοπώλιο, ενώ στην πραγματικότητα τα επίπεδα CO2 και άλλων ριπογόνων πηγών που χρησιμοποιύνται για την παραγωγή φυτικού κρέατος μένουν περίπου τα ίδια. Γενικά, η βιομηχανία φυτικού κρέατος αποτελούσε το 2020 μια αγορά αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις και προβλέπεται να εξαπλασιαστεί και να φτάσει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025. Εν τω μεταξύ εταιρείες, όπως η Beyond Meat, μια φυτική εταιρεία «κρέατος» μέχρι το 2021 έφτασε να έχει αξία έως και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων – «τρεις φορές το μέγεθος ολόκληρης της αγοράς κρεατικής πρωτεΐνης εκείνη την εποχή, και μεγαλύτερη από πολλές περισσότερες καθιερωμένες εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων με υψηλότερες ετήσιες πωλήσεις». Μάλιστα, η Beyond Meat προχώρησε πρόσφατα σε σύμπραξη με την PepsiCo, στην Planet Partnership,  για να λανσάρουν το δικό τους φυτικό Jekry.

Είναι, λοιπόν, σωτήριο για την υγεία και το περιβάλλον το φυτικό κρέας; Ή μήπως πρόκειται απλά για μια ακόμα τάση στη διατροφή, πιο κερδοφόρα από ότι ωφέλιμη; Σίγουρα υπάρχουν θετικά στοιχεία σε όλο αυτό το κίνημα φυτικού κρέατος, ωστόσο, η παραγωγή θέλει ακόμα αρκετή δουλειά και εναλλακτικές ωσότου να γίνει πραγματικά «πράσινη».

Για να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση πατήστε ΕΔΩ

*Η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα Αειφόρα Συστήματα Τροφίμων (IPES-Food) επιδιώκει να ενημερώσει τις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων τροφίμων
μέσω της έρευνας προσανατολισμένης στην πολιτική και της άμεσης εμπλοκής με διαδικασίες πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων φέρνει μαζί περιβαλλοντολόγους, οικονομολόγους ανάπτυξης, διατροφολόγους, γεωπόνους και κοινωνιολόγους, καθώς και έμπειρους επαγγελματίες από την κοινωνία των πολιτών και τα κοινωνικά κινήματα. Το πάνελ συμπροεδρεύει ο Olivier De Schutter, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την ακραία φτώχεια και ανθρώπινα δικαιώματα, και η Maryam Rahmanian, ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας στα συστήματα γεωργίας και τροφίμων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria