Η Ρωσία «ανταλλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά τροφίμων με άρση κυρώσεων - OlaDeka

Η Ρωσία «ανταλλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά τροφίμων με άρση κυρώσεων

«Μαύρα» τα στοιχεία του ΟΗΕ για την επισιτιστική κρίση που ενδεχομένως θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την Μόσχα να εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές.

Ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε συνθήκες πείνας και λιμού σε αρκετές περιοχές του πλανήτη και κάλεσε τη Ρωσία να άρει το μπλόκο στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία να φτάσουν σε ξένες αγορές.

Η Ρωσία που παρακολουθεί στενά τις δικαιολογημένες ανησυχίες που υπάρχουν τόσο στο ενεργειακό πεδίο όσο και στην ομαλή τροφοδοσία βασικών αγαθών, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο,να  εμφανίζει τη χώρα του διατεθειμένη να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος μεταφοράς τροφίμων απαιτώντας όμως για για το σκοπό αυτό από το Κίεβο «να αποναρκοθετήσει» τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος περνάει από μια συλλογική προσέγγιση, που περιλαμβάνει κυρίως την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και στις οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ακόμη ο Ρουντένκο.


► Διαδρόμους μεταφοράς αγαθών, κυρίως για το σιτάρι και το καλαμπόκι, από την Ουκρανία στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Η Ουκρανία αναμένεται να συλλέξει περίπου τη μισή σοδειά της φέτος λόγω πολέμου, αλλά ακόμη και αυτή δεν είναι εγγυημένο ότι θα φύγει από τη χώρα, αφού η Ρωσία συνεχίζει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και βομβαρδίζει τις σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές. 


Υπάρχει ενότητα στη Δύση;

Έχοντας εισέλθει στον τέταρτο μήνα πολέμου και τη Ρωσία να προελαύνει στα ανατολικά της Ουκρανίας ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε σήμερα την έλλειψη «ενότητας» μεταξύ των δυτικών χωρών.

«Το ερώτημά μου είναι: υπάρχει ενότητα στην πράξη (στη Δύση ); Δεν το βλέπω», διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι «χρειάζεται η στήριξη μιας ενωμένης Ευρώπης».

«Υπάρχει ενότητα στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ; Οχι. Επομένως, η Δύση είναι ενωμένη; Όχι», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

«Το δυνατό μας σημείο ήταν η ενότητα εντός της χώρας και τώρα αυτό εξαρτάται από την ενότητα της Δύσης, για να είμαστε ισχυροί και να υποστηρίζουμε σθεναρά την Ουκρανία» εναντίον της Ρωσίας, συνέχισε ο ίδιος.

«Θα έχουμε το πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας όταν θα είμαστε όλοι πραγματικά ενωμένοι», είπε.

Επίσης, κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της, πίσω στις γραμμές, πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου και επανέλαβε ότι προτίθεται να μιλήσει μόνο απευθείας με τον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω μεσολαβητών.

Το μέτωπο των μαχών

Στο επιχειρησιακό κομμάτι, έχοντας βάλει στόχο το Σεβεροντονέτσκ στο βόρειο Λουγκάνσκ και το Σλαβιάνσκ στο Ντονέτσκ, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και επιτίθενται σε βασικές πόλεις στρατηγικής σημασίας.

Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Λουγκάνσκ, γνωστοποίησε ότι το Σεβεροντονέτσκ χτυπήθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και δυστυχώς μόνο χειροτερεύει», είπε, περιγράφοντας αυτό που ονόμασε «πλήρης κλίμακας επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις» σε ένα βίντεο στο Telegram.

«Ο ρωσικός στρατός αποφάσισε να καταστρέψει ολοσχερώς το Σεβεροντονέτσκ. Απλώς το διαγράφουν από προσώπου γης», ανέφερε σε δραματικούς τόνους.

Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν για να καταλάβουν την περιοχή σημείωσε ο κυβερνήτης της, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός του Σεβεροντονέτσκ ήταν τόσο έντονος που δεν πρόλαβαν οι 15.000 αμάχοι να φύγουν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό κοινοβούλιο κατήργησε σήμερα το ανώτατο ηλικιακό όριο που υπήρχε για να μπορεί να καταταγεί κάποιος στον στρατό.

«Η υιοθέτηση αυτής της πρότασης νόμου θα επιτρέψει να προσελκυθούν στον στρατό ειδικοί σε περιζήτητες ειδικότητες», υπογραμμίζει ένας από τους συντάκτες του κειμένου, ο βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ, η δήλωση του οποίου αναφέρεται στον ιστότοπο της Δούμα, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Μέχρι σήμερα, μόνον οι πολίτες ηλικίας 18 ως 40 ετών επιτρεπόταν να συνάψουν ένα πρώτο συμβόλαιο πρόσληψης στις ένοπλες δυνάμεις. Για τους αλλοδαπούς, το ηλικιακό περιθώριο ήταν από τα 18 ως τα 30 χρόνια.

Πλέον θα είναι δυνατό οποιοσδήποτε εθελοντής που δεν έχει συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία ορίζεται σήμερα στα 61,5 έτη για τους άνδρες, να καταταγεί στον στρατό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria