Διόρθωση: 8 με 13 Μαΐου έρχονται οι Κορεάτες στην Καστοριά τελικά - Τι ακριβώς θα γίνει - OlaDeka

Διόρθωση: 8 με 13 Μαΐου έρχονται οι Κορεάτες στην Καστοριά τελικά – Τι ακριβώς θα γίνει

Νωρίτερα τελικά έρχονται οι κορεάτες στην Καστοριά. Με το…τσιγκέλι βγάζουμε τις πληροφορίες και μάλιστα μετά από σχετική έρευνα, έχουμε μία διαφορά στο ρεπορτάζ, αυτή των ημερομηνιών διεξαγωγής της επιχειρηματικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά κατά το διάστημα 8 με 13 Μαΐου (και όχι τον Ιούνιο όπως αρχικά δημοσιεύθηκε λόγω λάθους μεταφοράς προς εμάς από εμπλεκόμενο υπουργό, ο οποίος κατόπιν μας ζήτησε ευγενικά συγγνώμη για την χωρίς φυσικά πρόθεση λάθος αναφορά ημερομηνίας – υπουργοί είναι αυτοί, έχουν και φόρτο αντικειμένων – αλλά μικρό το κακό, αφού σημασία έχει η ουσία του όλου εγχειρήματος και όχι η λεπτομέρεια της ημερομηνίας που έτσι κι αλλιώς διορθώνεται με το παρόν δημοσίευμα.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η διαδικασία προσέγγισης των δύο πλευρών έχει ξεκινήσει πριν αρκετό καιρό και μετά από όλο αυτό το διάστημα προετοιμασίας που περιελάμβανε και τις δυσκολίες λόγω COVID, τελικά φαίνεται να παράγεται αποτέλεσμα με τη μορφή διμερών επαφών που θα λάβουν ουσιαστική μορφή το εξαήμερο Κυριακή 8 με Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη του εδώ και καιρό για το ενδιαφέρον των κορεατών. Έχει αποστείλει μάλιστα και σχετικό email στο οποίο ζητά την εκδήλωση ενδιαφέροντος επειδή συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για αντίστοιχες γουνοποιητικές ελληνικές εταιρίες. Από τον κατάλογο που έχει αποσταλεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, οι κορεάτες έχουν ήδη επιλέξει 22 ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτές τις επιχειρήσεις θα δουν στους χώρους του εκθετηρίου γούνας. Θα στηθούν στάγκες με γουναρικά, προϊόντα πλέτερ και θα γίνουν συζητήσεις, επιδείξεις και δειγματισμός εντός του εκθετηρίου, αλλά θα διενεργηθούν και επί τόπου επισκέψεις των κορεατών σε βιοτεχνίες, χώρους παραγωγής, show room και εργαστήρια του τόπου μας.

Εκτός των 22 συγκεκριμένων ελληνικών εμπόρων – παραγωγών για τους οποίους έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον οι κορεάτες, στην B2B διοργάνωση θα δοθεί η ευκαιρία και σε περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες θα ήθελαν να συμμετάσχουν στις επαγγελματικές ζυμώσεις κατά το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι εν λόγω εργασίες.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με εθιμοτυπικό καλωσορίσματος την πρώτη μέρα, ενώ θα ολοκληρωθεί με αποχαιρετιστήριο cocktail party σε γνωστό ξενοδοχείο της Καστοριάς την τελευταία μέρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λίγες μέρες μετά τις διεργασίες στην Καστοριά, διεξάγεται η έκθεση γούνας της Σεούλ, πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, στην οποία ήδη έχουν εξασφαλίσει συμμετοχή αρκετές γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας.

Όπως έχει αναφερθεί η Νότια Κορέα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γουνοποιία που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αυτό το διάστημα. Πολλοί γουνοποιοί λαμβάνοντας υπόψιν τις σημερινές διεθνείς συνθήκες, αντιλαμβάνονται ως μονόδρομο την έρευνα και τη στόχευση νέων αγορών όπως αυτή της Νότιας Κορέας. Οι ίδιοι όμως αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αγορά, ενώ παρουσιάζει αρκετά θετικά πρόσημα (καθώς συνδυάζει οικονομική ευμάρεια, ισχυρή μεσαία τάξη, κρύο χειμώνα, παντελή έλλειψη ακτιβισμού εναντίον της φυσικής γούνας, φθίνουσα εγχώρια παραγωγή και μηδενικό εισαγωγικό δασμό), ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από σοβαρές προκλήσεις σε βαθμό δυσκολίας.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας είναι μια πολύ ανεπτυγμένη μικτή οικονομία.Η ταχεία εξέλιξη της και η οικονομική της ανάπτυξη έχει περιγραφεί ως το Θαύμα του Ποταμού Χαν, το οποίο έφερε τη Νότια Κορέα στις τάξεις των χωρών του ΟΟΣΑ και του G-20. Η Νότια Κορέα εξακολουθεί να παραμένει μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, μετά την Μεγάλη Ύφεση. Περιλαμβάνεται στην ομάδα των Επόμενων Έντεκα χωρών που θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία στα μέσα του 21ου αιώνα.

Το αυστηρό και απαιτητικό εκπαιδευτικό σύστημα της Νότιας Κορέας και η ίδρυση ενός λαού με υψηλή μόρφωση και κίνητρο είναι ο κύριος υπεύθυνος της έκρηξης στην βιομηχανία υψηλών τεχνολογιών στη χώρα και για την γρήγορη ανάπτυξη της γενικότερα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα νέο, αυστηρό και ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο θυμίζοντας αρκετά τις πολυεθνικές νοοτροπίες της καπιταλιστικής Δύσης οι οποίες συνδυασμένες με τις ακτιβιστικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν εκεί, δυσκόλεψαν τις ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες όσον αφορά στα προϊόντα γούνας.

Σε όλα αυτά προστίθενται και οι ιδιαιτερότητες της κουλτούρας, των μεγεθών, της πρώτης ύλης (αρσενικά-θηλυκά δέρματα, sable που ενώ έχουν ζήτηση στην Νότια Κορέα, δυσκολεύουν το «παιχνίδι» αφού προέρχονται από τη Ρωσία – πάλι η Ρωσία μπροστά μας-) design κ.α. και έτσι η ο κλάδος της γουνοποίας βρίσκεται μπροστά σε νέα, σχεδόν αχαρτογράφητα νερά.

Από τη μια βέβαια αυτό αποτελεί βαθμό δυσκολίας για τους έλληνες, καστοριανούς και σιατιστινούς επιχειρηματίες, αλλά από την άλλη μπορεί και να αποτελέσει μία καινούρια ευκαιρία για να πάρουμε τα πράματα από την αρχή και να γίνει αυτή τη φορά ολικός επανασχεδιασμός σε ορθολογικές και επιστημονικές βάσεις, σχετιζόμενες με τους κανόνες του διεθνούς marketing που επί δεκαετίες τώρα συζητάμε, ψάχνουμε, αλλά απ’ ότι φαίνεται ούτε έχουμε κατανοήσει, ούτε φυσικά έχουμε εφαρμόσει.

Αρκεί βέβαια να κάνουμε ενδοσκόπηση, αυστηρή αυτοκριτική και αφού εντοπιστεί το…στραβό αρμένισμα, τώρα μάλιστα που στράβωσε και ο γιαλός, να πάρουμε την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε τον τροχό και όχι να τον ανακαλύψουμε…

Πέτρος Σμιξιώτης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria