Η ολλανδική κυβέρνηση διέθεσε 60 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Εθνικού Ταμείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία του καλλιεργούμενου κρέατος και του οικοσυστήματος της γεωργίας. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για επενδύσεις στην εκπαίδευση και την καινοτομία σε αυτόν τον αναδυόμενο κλάδο.
Η χρηματοδότηση θα στηρίξει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος γύρω από την κυτταρική γεωργία, το οποίο είναι η τεχνολογία παραγωγής ζωικών προϊόντων όπως το γάλα και το κρέας απευθείας από τα κύτταρα.
Αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δημόσια χρηματοδότηση παγκοσμίως στον τομέα της κυτταρικής γεωργίας.
Η εισφορά μετρητών χορηγείται υπό όρους από το Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία διαρθρωτικής οικονομικής ανάπτυξης επενδύοντας στο δημόσιο τομέα για τη στήριξη καινοτόμων οικονομικών τομέων.
Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τη χρηματοδότηση ενός πιο σημαντικού σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάζει να επενδύσει 252 έως 382 εκατομμύρια ευρώ στην κυτταρική γεωργία.
Η χρηματοδότηση θα τονώσει την αναπτυσσόμενη βιομηχανία, η οποία χαιρετίζεται ως η πιο ελπιδοφόρα μελλοντική τεχνολογία τροφίμων για να απομακρύνει την κοινωνία από το να βασίζεται σε ζωικά συστατικά.
Η επένδυση ακολουθεί επίσης την απόφαση από το Ολλανδικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει για πρώτη φορά το καλλιεργήσιμο κρέας στη χώρα, σε μια κίνηση που η τοπική βιομηχανία και οι πολιτικοί ελπίζουν ότι θα ανακτήσει την προηγούμενη θέση του έθνους ως πρωτοπόρου στην αγορά της κυτταρικής καλλιέργειας.
Καλύτερο για τον πλανήτη
Τα χρήματα θα διατεθούν για την εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή έρευνα, τις δημόσια προσβάσιμες εγκαταστάσεις κλιμακοποίησης, την κοινωνική ολοκλήρωση (συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και των καταναλωτών) και την καινοτομία.
Το ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης προβλέπεται να δημιουργήσει κατά 10 έως 14 δισεκατομμύρια ευρώ αύξηση του Ολλανδικού ΑΕΠ ετησίως έως το 2050, με σημαντικά παγκόσμια οφέλη για το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία.
Η Επιτροπή του Ταμείου Ανάπτυξης δήλωσε σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της κυτταρικής γεωργίας: «Αν και τα προϊόντα δεν βρίσκονται ακόμη στα ράφια, η επιστήμη είναι ελπιδοφόρα και οι πρώτες εταιρείες είναι ήδη ενεργές. Η επιτροπή είναι ικανοποιημένη με τις δυνατότητες και τα εμπλεκόμενα μέρη”.
Η παγκόσμια δύναμη καινοτομίας
Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην παραδοσιακή γεωργία, η κυτταρική γεωργία μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την ικανοποίηση της αυξανόμενης όρεξης του κόσμου για πρωτεΐνες.
Η πρόταση χρηματοδότησης έγινε από μια νεοσυσταθείσα κοινοπραξία 12 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ΜΚΟ, των νεοσύστατων επιχειρήσεων και των βασικών παραγόντων της βιομηχανίας, που ονομάζεται Ολλανδικό Κίνημα Κυτταρικής Γεωργίας.
Η ομάδα αυτή τη στιγμή διαμορφώνει τις εκτελεστικές ομάδες, ενώ η δομή διακυβέρνησης και τα κεφάλαια αναμένεται να είναι διαθέσιμα προς το τέλος του 2022. Η ομάδα θα προσεγγίσει επίσης πιθανούς εταίρους στην Ολλανδία για την εκτέλεση των προγραμμάτων.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για την οραματιστική ηγεσία που επιδεικνύει η ολλανδική κυβέρνηση», λέει ο Ira van Eelen, εκ μέρους του Ολλανδικού Ιδρύματος Κυτταρικής Γεωργίας.
“Η Ολλανδία είναι το ιδανικό μέρος για να ανθίσει η κυτταρική γεωργία. Έχει πλούσια ιστορία θέτοντας τα παγκόσμια θεμέλια της κυτταρικής γεωργίας. Είναι μια παγκόσμια δύναμη στην καινοτομία εναλλακτικών πρωτεϊνών και τροφίμων.»
“Κατέχει παγκόσμια πρωτοπορία στη βιοτεχνολογία και τη γεωργία. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων στον κόσμο. Ήταν η πρώτη χώρα που χρηματοδότησε δημόσια την έρευνα για το καλλιεργημένο κρέας και παρουσίασε την πρώτη απόδειξη της έννοιας αυτής, με το πρώτο χάμπουργκερ βασισμένο σε αυτό το υλικό στον κόσμο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτυχθούμε με βιώσιμο τρόπο, ενώ η ανάπτυξή μας βρίσκεται επί του παρόντος υπό πίεση”.
Η ισχυρή ιστορία της κυτταρικής γεωργίας στην Ολλανδία
Η Ολλανδία έχει μια ισχυρή ιστορία καινοτομίας στην παραγωγή τροφίμων. Αυτή η δημόσια επένδυση στην κυτταρική γεωργία καταδεικνύει τη δέσμευση της ολλανδικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός γεωργικού οικοσυστήματος που θα είναι υγιές και βιώσιμο.
Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στην παραδοσιακή γεωργία, η κυτταρική γεωργία μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσθετο εργαλείο για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης του κόσμου για πρωτεΐνες.
Ενώ οι μεμονωμένες εταιρείες κυτταρικής γεωργίας έχουν επιτύχει την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάπτυξης αποσκοπεί ρητά στη στήριξη του δημόσιου τμήματος στο οικοσύστημα. Η προσδοκία είναι ότι αυτή η ώθηση θα προσελκύσει περισσότερες εταιρείες, περισσότερη χρηματοδότηση και περισσότερη συνεργασία σε ολόκληρο τον τομέα της κυτταρικής γεωργίας εντός και εντός της Ολλανδίας τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η ανακοίνωση δεν αλλάζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν μεμονωμένες εταιρείες για να λάβουν κανονιστική έγκριση για την πώληση των προϊόντων τους, τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Νέων Τροφίμων βάσει της Νομοθεσίας.
Στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας τροφίμων
Η Mosa Meat πρωτοστάτησε σε έναν καθαρότερο, χωρίς σφαγή τρόπο παρασκευής πραγματικού βοείου κρέατος με το πρώτο καλλιεργημένο μπιφτέκι βοείου κρέατος στον κόσμο το 2013.
Με έδρα το Μάαστριχτ, η Mosa Meat είναι μια ιδιωτική εταιρεία που υποστηρίζεται από την Blue Horizon, την M Ventures, την Bell Food Group, τη Nutreco, την Mitsubishi Corporation και άλλους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πασίγνωστος σταρ του Χόλιγουντ, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, επένδυσε ένα άγνωστο ποσό στη Mosa Meat και μια άλλη επιχείρηση καλλιεργειών κρέατος, την Aleph Farms. Συμμετέχει επίσης στις συμβουλευτικές επιτροπές τους.
Γνωστός για το έργο του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο DiCaprio έχει εντοπίσει δύο από τις πιο πρωτοποριακές εταιρείες που εργάζονται στον κυτταρικό χώρο.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Mosa Meat δημοσίευσε μια εργασία που αξιολογήθηκε από ομοτίμους, αποκαλύπτοντας πώς επιτυγχάνει μυϊκή διαφοροποίηση στο καλλιεργημένο κρέας χωρίς τη χρήση εμβρυϊκού ορού βοοειδών (FBS) και χωρίς γενετική τροποποίηση των κυττάρων.