Ακρίβεια: Ράλι ανατιμήσεων σε ψωμί, κρέας, και λαχανικά - OlaDeka

Ακρίβεια: Ράλι ανατιμήσεων σε ψωμί, κρέας, και λαχανικά

Ακρίβεια: Οι καταναλωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σπιράλ ανατιμήσεων που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει.

Οι μεγάλες αυξήσεις προϊόντων, που επιβαρύνονται από τις σημαντικές ελλείψεις πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων και ο κρύος χειμώνας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας και οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σύμφωνα με το imerisia.gr, στο τραπέζι έχει πέσει η μείωση του ΦΠΑ στα άλευρα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και ενδεχομένως το ψωμί. Τα συγκεκριμένα προϊόντα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και θα μπορούσαν να μεταταγούν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου επανέλθει μια ισορροπία στην αγορά.

Η πρόταση των σούπερ μάρκετ

Τα σούπερ μάρκετ έχουν προτείνει τη δημιουργία μιας ειδικής κατηγορίας με συντελεστή 10% ή 11% όπου θα μπορούσαν να υπαχθούν προϊόντα που έχουν σχέση με τα δημητριακά (άλευρα, προϊόντα αλευροποιίας, ζυμαρικά), καθώς στις εν λόγω ομάδες προϊόντων καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις. Η τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευθεί στα 3,62 ευρώ το λίτρο, ενώ το αλεύρι έχει φτάσει στη λιανική το 1,5 ευρώ, από 1,28 ευρώ το κιλό στις αρχές Μαρτίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε χθεσινές δηλώσεις του στον ANT1 είπε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», ενώ προσέθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά».

«Το ψωμί ψωμάκι»

Όπως μετέδωσε ο Γιώργος Σαραντάκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για το τι πρέπει να περιμένουν τα νοικοκυριά, 40% αυξημένο είναι το κόστος των νέων παραλαβών αλεύρων και με τη σειρά του αυτό προκαλεί αύξηση στην τιμή του ψωμιού και των υπόλοιπων αρτοπαρασκευασμάτων.

H τιμή του σιταριού, έχει ανέβει κατά 25% μέσα σε ένα μήνα και περίπου 70% μέσα σε ένα χρόνο. Παράλληλα, οι ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσοι φούρνοι είχαν συγκρατήσει την τιμή του ψωμιού κάτω από το 1 ευρώ, ετοιμάζονται για ανατιμήσεις γύρω στο 20%, δηλαδή γύρω στο 1,10 ευρώ ενώ ήδη υπάρχουν φούρνοι που το διαθέτουν στο 1,20.

Την ίδια ώρα αυξάνεται το κόστος για ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, βούτυρα, ζάχαρη και κακάο και πάνω απ’ όλα για αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ως εκ τούτου, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αύξηση κατά τουλάχιστον 15% στα αρτοπαρασκευάσματα, στα τσουρέκια, στα κουλουράκια, στα κέικ και στα λοιπά γλυκίσματα, που έχουν ως βάση το μαλακό αλεύρι.

Καπέλο στα οπωροκηπευτικά

Αυξήσεις καταγράφονται στα οπωροκηπευτικά, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν ανεβάσει τις τιμές στο… χρηματιστήριο των λαχανικών. Τα αγγουράκια παίρνουν τον τίτλο του… πρωταθλητή, αφού η χονδρική τιμή τους την περασμένη Πέμπτη ήταν ως 2,80 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι ήταν μόλις 0,70 ευρώ.

Σημαντικές είναι, όμως, οι αυξήσεις και στα υπόλοιπα οπωροκηπευτικά, που βρίσκονται στο καθημερινό τραπέζι. Μαρούλια, κουνουπίδια, μελιτζάνες, κολοκύθια, λάχανα, πατζάρια, πιπεριές, χόρτα, έχουν πάρει τον ανήφορο.

«Φωτιά» στις τιμές κρέατος

Εξάλλου, τα συνοικιακά κρεοπωλεία ανέβασαν τις τιμές στο χοιρινό κρέας πάνω από 30%, ενώ αν ανατρέξει κανείς στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Αγοράς, θα διαπιστώσει ότι τα αρνάκια πωλούνται από 6,50 ευρώ ως 7 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι το εύρος τιμών ήταν 5,30- 5,80 ευρώ. Επίσης, τα κατσικάκια πωλούνται ως και 7,20 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι η τιμή τους δεν ξεπερνούσε τα 6 ευρώ το κιλό.

Άνθρωποι της αγοράς προειδοποιούν, μάλιστα, ότι φέτος θα υπάρξουν και ελλείψεις αμνοεριφίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τις τιμές τους, όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

Σε επικοινωνία του flash.gr με παραγωγούς και κτηνοτρόφους μιλούν για τιμές το Πάσχα που οι καταναλωτές «θα τρίβουν τα μάτια τους» ενώ χαρακτηριστικά για τα αμνοερίφια δεν αποκλείεται οι τιμές να κινηθούν στη ζώνη των 10-15 ευρώ.

Τεράστιο το κόστος παραγωγής

Όπως  χαρακτηριστικά αναφέρουν στο flash.gr οι παραγωγοί, πέρυσι ένα τσουβάλι λίπασμα έκανε 17 ευρώ και φέτος κάνει 44. Ένα μπουκάλι φυτοφάρμακο 20 λίτρων στοίχιζε 80 ευρώ και φέτος κάνει 260. Ένα λίτρο πετρέλαιο έκανε 1,15 και φέτος κάνει 2 ευρώ. Μία μεγαβατώρα αγροτικού ρεύματος για πότισμα έκανε 54 ευρώ και τώρα κάνει 364. Για να δουλέψει ένα μεσαίο τρακτέρ των 80 αλόγων 8 ώρες την ημέρα θέλει περίπου 360 ευρώ ημερησίως για το πετρέλαιο με τιμή 2 ευρώ τώρα. Όλες αυτές οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν στο ράφι, στον καταναλωτή.

Λιπάσματα

ΕΙΔΟΣ                             ΠΟΣΟΤΗΤΑ          ΤΙΜΗ/2021          ΤΙΜΗ/2022
ΝΙΤΡΙΚΗ ΑΜΜΩΝΙΑ  Σάκος 40 κιλών     17 ευρώ                 40 ευρώ
11-15-15                            Σάκος 40 κιλών    20 ευρώ                 38 ευρώ
16-20-0                            Σάκος 40 κιλών    17 ευρώ                  20 ευρώ
19-6-15+Β                        Σάκος 25 κιλών    13 ευρώ                  22 ευρώ
ΡΑΟΥΝΤΑΠ {Γλυφοσάτη (Glyphosate)} 5 L 35 ευρώ             90 ευρώ

Ζωοτροφές

ΕΙΔΟΣ                  ΠΟΣΟΤΗΤΑ         ΤΙΜΗ/2021              ΤΙΜΗ/2022
ΧΑΛΚΟΣ              5 ΚΙΛΑ                   25 ευρώ                     35 ευρώ
10 ΚΙΛΑ                 45 ευρώ                     65 ευρώ
20 ΚΙΛΑ                 80 ευρώ                     110 ευρώ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ     1 ΚΙΛΟ                    0,18 ευρώ                  0,37 ευρώ
ΣΟΓΙΑ                   1 ΚΙΛΟ                    0,33 ευρώ                 0,61 ευρώ
ΠΙΤΟΥΡΟ             1 ΚΙΛΟ                    0,16 ευρώ                 0,32 ευρώ
ΚΡΙΘΑΡΙ               1 ΚΙΛΟ                    0,18 ευρώ                 0,38 ευρώ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων- ζωοτροφών, που έδωσε στη δημοσιότητα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 καταγράφηκε αύξηση 8,9% στις τιμές των αναλώσιμων σε σχέση με το 2020, ενώ τον Ιανουάριο υπήρξε «έκρηξη» του κόστους κατά 14%.

Παραδείγματα:

Για έναν παραγωγό το 2021 για την καλλιέργεια ελιών σε 250 δένδρα, το κόστος λιπασμάτων ήταν 170 ευρώ, ενώ φέτος θα χρειαστεί σχεδόν το τριπλάσιο κόστος για ένα σχετικό φθηνό λίπασμα.

Για έναν παραγωγό σιτηρών και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια καλαμποκιού για δυο βασικά λιπάσματα /στρ: 1 τσουβάλι 16-20-0 (σύνθετο λίπασμα) και 1 τσουβάλι νιτρική αμμωνία το κόστος το 2021 ήταν 17 +17=34 ευρώ. Σήμερα για τα αντίστοιχα 30+40=70 ευρώ, δηλαδή διπλάσια τιμή.

Πηγή: ρεπορτάζ flash.gr , πληροφορίες από iefimerida, imerisia.gr, starTV

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria