ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ – ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ! - OlaDeka

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ – ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ!

Λαχταράς τηγανητές πατάτες, αλλά δεν θέλεις τα λάδια, τις θερμίδες και ό,τι συνεπάγεται το τηγάνισμα; Η λύση βρίσκεται στον φούρνο και είναι πεντανόστιμη.

Πόσες φορές ονειρευόμαστε τηγανητές πατάτες, αλλά σκεφτόμαστε τα τηγανίσματα και τις θερμίδες; Η αλήθεια είναι ότι οι άτιμες πάνε με όλα και έχουν και πολλούς φανατικούς οπαδούς – μαζί μ’ εμένα, φυσικά! Και μπορεί να λατρεύουμε εξίσου τις τσακιστές πατάτες φούρνου, αλλά πότε πότε θέλουμε κάτι πιο κοντά στο κλασικό.

Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι για όλα. Μπορούμε εύκολα και χωρίς μυρωδιές ή ιδιαίτερο κόπο να απολαύσουμε πατάτες σαν τις τηγανητές, με τη βασική διαφορά ότι γίνονται στον φούρνο και με λίγο μόνο λάδι. Η διαδικασία είναι εύκολη και η συνταγή είναι σούπερ και για παιδιά, αφού το αποτέλεσμα είναι πιο υγιεινό χωρίς να παύει να είναι λαχταριστό.

Αν οι πατάτες είναι φρέσκιες και η φλούδα τους καθαρή και λεπτή, τις τρίβω καλά στο πλύσιμο και τις κόβω με τη φλούδα. Αν τις προτιμάτε καθαρισμένες, μπορείτε να τις καθαρίσετε έτσι κι αλλιώς. Τις κόβουμε λεπτές σαν τηγανητές. Αν τις θέλουμε πιο χοντροκομμένες, θα πρέπει πρώτα να τις ζεματίσουμε λίγα λεπτά. Εδώ τις ετοιμάζω λεπτές.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

4 μυστικά για σίγουρη επιτυχία

  1. Ξεκινάμε από την ποιότητα, που φυσικά πρέπει να είναι καλή. Όπως ισχύει και για τις τηγανητές πατάτες, έτσι κι εδώ πρέπει να προμηθευτούμε πατάτες σωστές. Εγώ συνήθως επιλέγω πατάτες Νάξου, αλλά μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα είδη και να αποφασίσετε πιο προτιμάτε. Καλό είναι πάντως οι πατάτες να είναι λεπτόφλουδες.
  2. Αφού τις κόψουμε, τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε καλά και τις στεγνώσουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Είναι σημαντικό να μην έχουν νερά, γιατί αν έχουν δεν θα βγουν τραγανές.
  3. Τη λαδόκολλα που απλώνουμε στις λαμαρίνες την αλείφουμε με ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν οι πατάτες και να μην πανιάσουν από κάτω.
  4. Ο φούρνος πρέπει να είναι δυνατός και καλά προθερμασμένος και οι πατάτες πρέπει να ψήνονται σε χαμηλή σχάρα, ώστε να μην αρπάξουν γρήγορα χρώμα από πάνω.

Συνταγή για πατάτες στο φούρνο σαν τηγανητές

  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
  • Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
  • Vegan | Gluten-free

Remaining Time-0:00FullscreenMute

σαν τηγανητές
Καρολίνα Δωρίτη

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες με τη φλούδα
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι θαλασσινό
  • ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε να καθαρίσει η φλούδα.

Τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.

Τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε, τις απλώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τις ταμπονάρουμε να στεγνώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250°C.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι.

Βάζουμε λαδόκολλα σε δύο λαμαρίνες. Με ένα πινέλο λαδώνουμε τις λαδόκολλες.

Τοποθετούμε τις πατάτες πάνω στη λαδόκολλα, τη μια δίπλα στην άλλη. Προσοχή, αν η μία είναι πάνω στην άλλη, δεν θα γίνουν σωστά.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Τις λαδώνουμε με το πινέλο και από πάνω. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι αν θέλουμε, αλλιώς το αφήνουμε για το τέλος.

Αφού έχει ζεσταθεί καλά ο φούρνος τις βάζουμε στις χαμηλές σχάρες του φούρνου. Τα ταψιά καλό είναι να έχουν απόσταση μεταξύ τους και στα μέσα του ψησίματος να τα αντιστρέψετε.

Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά τις πατάτες με μια σπάτουλα και τις ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά.

Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση και ρίγανη, αν θέλουμε.

πατάτες
Καρολίνα Δωρίτη

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria