ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ - OlaDeka

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Είναι εξίσου χρήσιμα για την υγεία και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις αναζητήσεις των υποψιασμένων καταναλωτών. Ποιες είναι οι διαφορές τους και κατά πόσο μας είναι απαραίτητα;

Μπήκαν στη ζωή μας πριν από λίγα χρόνια, αν και κατοικούσαν στο σώμα μας από πάντα. Μάθαμε να τα παίρνουμε οπωσδήποτε μαζί με την αντιβίωση και αρχίσαμε να μιλάμε για τη στήριξη που προσφέρουν στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στα φαρμακεία ξεπήδησαν εξειδικευμένα προϊόντα για παιδιά, για μεγαλύτερους σε ηλικία, για συντήρηση ή για την αντιμετώπιση οξέων περιστατικών. Τι είναι τελικά τα προβιοτικά, πού βρίσκονται και ποια η διαφορά τους από τα πρεβιοτικά; Είναι πράγματι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι βοηθούν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας;

Προβιοτικά: Οι καλοί πολεμιστές

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, μύκητες, ζυμομύκητες, βακτήρια, ακόμη και ιοί, που ζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα. Η δράση τους είναι ευεργετική τόσο για την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όσο και για την προστασία του εντέρου από παθογόνους οργανισμούς, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού από λοιμώξεις.

Πέρα από το ότι βοηθούν το έντερο να δουλέψει με τον καλύτερο τρόπο και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, υπάρχουν νέες μελέτες που καταδεικνύουν πως τα προβιοτικά επιδρούν θετικά και στο νευρικό μας σύστημα, παρέχοντας οφέλη σε ασθενείς με κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή.

Τα πιο γνωστά προβιοτικά είναι οι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιντοβακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το τουρσί, το μίσο (ιαπωνικό καρύκευμα που παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας, αλάτι και ρύζι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση), το προζυμένιο ψωμί και η κομπούχα (είδος μύκητα από τη ζύμωση του οποίου παράγεται ένα ρόφημα πλούσιο σε προβιοτικά).Remaining Time-0:00FullscreenMute

Προβιοτικά και πρεβιοτικά
iStock

Όπως μας είπε η Δρ Ειρήνη Δημήδη, διαιτολόγος – διατροφολόγος με εξειδίκευση στην υγεία του εντέρου, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα προβιοτικά συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των ακόλουθων συμπτωμάτων ή νοσημάτων:

  • Πιθανότητα διάρροιας κατά τη λήψη αντιβιοτικών.
  • Πιθανότητα διάρροιας λόγω γαστρεντερίτιδας από τα ταξίδια.
  • Θεραπεία της λοιμώδους διάρροιας.
  • Αντιμετώπιση κολικών και εκζεμάτων στα παιδιά.
  • Αντιμετώπιση του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου και της δυσκοιλιότητας.
  • Σωστή πέψη της λακτόζης.

ΤΑ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ.

Πρεβιοτικά: Οι σύμμαχοι των προβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι οι ουσίες εκείνες (κατά κύριο λόγο φυτικές ίνες) που τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας. Με απλά λόγια, τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών. Πρεβιοτικά συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Βρίσκονται στα φρούτα, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο σκόρδο, στο κρεμμύδι, στη μπανάνα, στη σόγια και στο ραδίκι.

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά; Τι να προτιμήσω;

Τόσο τα προβιοτικά όσο και τα πρεβιοτικά διατίθενται και στη μορφή σκευασμάτων-συμπληρωμάτων, είτε ξεχωριστά είτε και τα δύο μαζί. Τα προβιοτικά δρουν άμεσα σε οξείες καταστάσεις, ενώ τα πρεβιοτικά έχουν έμμεση δράση, αφού βοηθούν στην ανάπτυξη των χρήσιμων για τον οργανισμό προβιοτικών – χρειάζονται δηλαδή περισσότερο χρόνο για να φανούν τα οφέλη τους. Προβιοτικά και πρεβιοτικά μαζί λέγονται συμβιωτικά και τις περισσότερες φορές είναι πιο αποτελεσματικά παρέα.

Προβιοτικά και πρεβιοτικά
iStock

Ωφελούν τα συμπληρώματα;

Καθώς η ποιότητα της εντερικής χλωρίδας συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα και τη συνολική υγεία του οργανισμού, η πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη.

Ωστόσο, η Δρ Ειρήνη Δημίδη υπογραμμίζει: «Όλα τα προβιοτικά δεν δρουν το ίδιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικά είδη προβιοτικών δρουν με διαφορετικό τρόπο στον οργανισμό μας. Αυτό σημαίνει ότι, αν και ορισμένα είδη προβιοτικών βοηθούν σε ορισμένα νοσήματα/συμπτώματα, άλλα είδη δεν ωφελούν την υγεία. Σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά, η κατανάλωση προβιοτικών ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους και πρέπει πάντα πριν από τη λήψη τους να συμβουλεύονται το γιατρό τους».

Οι έρευνες για τα οφέλη των προβιοτικών και τη σημασία της γαστρεντερικής χλωρίδας στην ευρύτερη υγεία συνεχίζονται. Τα ευρήματα είναι όλο και περισσότερα και καταδεικνύουν τη σχέση των προβιοτικών με τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, τη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και τη νεανικότητα της επιδερμίδας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Χρειάζονται όμως κι άλλα δεδομένα, κυρίως όσον αφορά την κατάδειξη τυχόν παρενεργειών τους. Μέχρι τότε, καλό είναι να τα χρησιμοποιούμε με σύνεση και πάντα έχοντας συμβουλευτεί το γιατρό μας. Και να θυμόμαστε ότι η σωστή διατροφή και η καθημερινή άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria