Απίστευτο: Η ολιγόλεπτη ορθοστασία έχει τα ίδια αποτελέσματα με το τρέξιμο! - OlaDeka

Απίστευτο: Η ολιγόλεπτη ορθοστασία έχει τα ίδια αποτελέσματα με το τρέξιμο!

Το να στεκόμαστε όρθιοι για λίγα λεπτά μέσα σε μία ώρα και να αποφεύγουμε το παρατεταμένο κάθισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε την ίδια ποσότητα θερμίδων με το να τρέχαμε σε 10 μαραθώνιους μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Δρ. Mosley, πρώην γιατρός και δημιουργός του προγράμματος γρήγορης απώλειας βάρους «Fast 800», γνωστός ως ειδικός στην απώλεια βάρους, εξηγεί ότι το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί να κάνει «απίστευτο κακό», καθώς οδηγεί σε «μερικά πολύ άσχημα» προβλήματα υγείας.

Σε podcast στο BBC Radio 4 είπε χαρακτηριστικά:

«Κάθομαι στο γραφείο μου τώρα για μια ώρα περίπου προσπαθώντας να κάνω λίγη δουλειά. Θα κάνω, λοιπόν, κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία μου, μειώνοντας τα σάκχαρά μου και καίγοντας μια εκπληκτική ποσότητα θερμίδων. Θα σηκωθώ όρθιος, είναι τόσο απλό. Δεν πρόκειται να πάω βόλτα το σκύλο ούτε να κάνω τα αγαπημένα μου καθίσματα. Απλώς θα στέκομαι εδώ».

Παρά το γεγονός ότι η όρθια στάση είναι μια απλή πρακτική που μπορεί εύκολα να γίνει στο σπίτι ή στο γραφείο, ο Δρ. Mosley εξηγεί ότι μπορεί να κάψει μια «εκπληκτική» ποσότητα θερμίδων. Ισοδυναμεί σα να τρέχει κανείς σε περισσότερους από 10 μαραθωνίους σε χρονικό διάστημα ενός έτους και αυτό επειδή αυξάνει πολύ τους παλμούς της καρδιάς.

«Πριν από μερικά χρόνια, συμμετείχα σε μια μελέτη όπου ζητήσαμε από τους υπαλλήλους του γραφείου να παραμείνουν όρθιοι για επιπλέον τρεις ώρες την ημέρα για μια εβδομάδα».

Μάλιστα, η ορθοστασία δεν είναι απλώς ένας καλός τρόπος για να κάψουμε θερμίδες, αλλά μπορεί, επίσης, να τονώσει την υγεία και το μεταβολισμό μας, ακόμη και να ωφελήσει το σώμα μας με διάφορους τρόπους.

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί άνθρωποι περνούν 10 ώρες την ημέρα ή περισσότερες στην καρέκλα και δυστυχώς αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία τους, αυξάνοντας – μεταξύ άλλων – τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και θανάτου από όλες αυτές τις αιτίες», εξηγεί ο Δρ. Mosley.

Ο Δρ. Mosley προειδοποιεί ότι ακόμη και οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιπτώσεις του παρατεταμένου καθίσματος.

«Είναι ακόμα χειρότερα αν κάθεστε για μεγάλες περιόδους επειδή αυτό στην πραγματικότητα μειώνει τα οφέλη της άσκησης. Απλώς, πρέπει να σπάει κανείς το χρόνο που περνάει καθισμένος».

Μια εύλογη απορία, λοιπόν, είναι πόση ώρα πρέπει να μένουμε όρθιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας; Σύμφωνα με τον Δρ. Mosley, μερικά λεπτά κάθε ώρα μπορούν να βοηθήσουν:

«Στη δουλειά σηκωθείτε τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές μέσα σε μια ώρα για μερικά λεπτά. Απλά σταθείτε στα πόδια σας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria