Πόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε καθημερινά; - OlaDeka

Πόση ζάχαρη μπορούμε να τρώμε καθημερινά;

Η ζάχαρη – καλώς ή κακώς – είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αν και τα τελευταία χρόνια η τάση είναι για προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη (ακόμη και στα γλυκά) ή και για εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια, είναι σχεδόν αδύνατο να την αποφύγει εντελώς κανείς, καθώς υπάρχει, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, σε πάρα πολλά προϊόντα διατροφής.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίσουμε την πρόσθετη ζάχαρη και τα φυσικά σάκχαρα, που υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά.

Τα φυσικά σάκχαρα έρχονται μαζί με φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, που περιέχει ένα φρούτο ή λαχανικό, ενώ η πρόσθετη ζάχαρη απλώς νοστιμεύει ένα τρόφιμο, χωρίς να προσφέρει κάτι παρά θερμίδες (αυτό ισχύει για τη λευκή ζάχαρη, η ακατέργαστη έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνες Β, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο).

Δυστυχώς δεν υπάρχει απλή απάντηση στο πόση ζάχαρη μπορούμε να καταναλώνουμε ημερησίως.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA), η μέγιστη πρόσληψη ζάχαρης καθημερινά (είτε πρόκειται για φυσικά σάκχαρα, είτε για πρόσθετη ζάχαρη), πρέπει να είναι:

  • 150 θερμίδες ή 37,5 γραμμάρια (9 κουταλάκια του γλυκού) για τους άνδρες
  • 100 θερμίδες ή 25 γραμμάρια (9 κουταλάκια του γλυκού) για τις γυναίκες

Για να γίνει πιο αντιληπτό, ένα κουτάκι Coca Cola των 355 ml, περιέχει περίπου 140 θερμίδες από ζάχαρη.

Από την άλλη, οι επίσημες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ, συστήνουν να μην υπερβαίνουν οι θερμίδες από τη ζάχαρη το 10% των καθημερινών θερμίδων που λαμβάνουμε. Για έναν άνθρωπο που καταναλώνει 2.000 θερμίδες, αυτό αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες ή 50 γραμμάρια ζάχαρης καθημερινά.

Και αυτό, όμως, λένε οι ειδικοί, είναι σχετικό διότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο τρόπο ζωής. Πχ. κάποιοι άνθρωποι με πολύ δραστήριο τρόπο ζωής, σίγουρα μπορούν να καταναλώσουν ακόμη και μεγαλύτερες ποσότητες, δίχως πρόβλημα.

Ωστόσο, χρειάζεται σε κάθε περίπτωση προσοχή η κατάχρησης της ζάχαρης, διότι έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης 2.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria