Oxford Economics: Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - Στο 8,2% φέτος - OlaDeka

Oxford Economics: Ανοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Στο 8,2% φέτος

Η σταθερή πορεία ανάκαμψης που καταγράφει η ελληνική οικονομία μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ κατά 7,8% το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, που αποτυπώνεται τόσο στο ισχυρό β’ τρίμηνο όσο και στα θετικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα για το γ’ τρίμηνο, οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση τις εκτιμήσεις της Oxford Economics.

Σύμφωνα με την Maddalena Martini, οικονομολόγο της Oxford Economics που καλύπτει την Ελλάδα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί οριακά το β’ εξάμηνο κλείνοντας συνολικά για το έτος στο 8,2% από 5,7% που εκτιμούσε ένα μήνα νωρίτερα η ίδια, λόγω του reopening αλλά και της ισχυρής τουριστικής περιόδου. Για το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στο 3,8% υποστηριζόμενος έντονα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των έργων που έχουν προσδεθεί σε αυτό. Για το διάστημα 2023 – 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί στο 3,8% για το πρώτο έτος, υποχωρώντας στο 1% το 2024.

Επιπλέον, αναμένει από φέτος σταδιακή υποχώρηση του δημοσίου χρέους από το 201,7% το 2020 στο 189,6% φέτος, συνεχίζοντας στο 178,5% το 2022, στο 171,1% το επόμενο έτος και στο 167,4% το 2024. Παράλληλα, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,9% του ΑΕΠ προτού μειωθεί στο 3,3% το 2022, στο 0,9% το 2023 και στο 0,7% το 2024, με το πρωτογενές να υποχωρεί στο 1,8% του ΑΕΠ το 2022 αυξανόμενο την επόμενη διετία 2023-2024.

Ως προς τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις (μοχλός αύξησης οι τιμές στην ενέργεια) η οικονομολόγος της Oxford Economics επισημαίνει πως θα ομαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, έχοντας φτάσει στο 1,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση.

Greece

Όπως σημειώνει η Maddalena Martini, αν και η μετάλλαξη «Δέλτα» θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, οι κίνδυνοι είναι πλέον πιο ισορροπημένοι καθώς η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο βελτιώνεται και η τουριστική δραστηριότητα αυξάνεται.Παράλληλα, στο σκέλος της αγοράς εργασίας παρά τα θετικά τελευταία δείγματα, η Martini επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια επιδείνωση το επόμενο διάστημα, ακόμη και αν επεκταθεί η στήριξη σε εργαζόμενους κλάδων έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Σημαντικός ήταν και ο δημοσιονομικός χώρος που προήλθε μέσω της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης που ανέρχονται σε περίπου 31 δισ. ευρώ (17,8 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια), με το 13% της προχρηματοδότησης να εκταμιεύεται στις αρχές Αυγούστου. Όπως σημειώνει, η Maddalena Martini το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» δομείται πάνω σε βασικούς τέσσερις πυλώνες: την «πράσινη» μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την ενίσχυση της απασχόλησης και των δεξιοτήτων και τις επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό. Το σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να θα προσφέρουν σαφή ώθηση στην ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει η Oxford Economics.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria