Προγράμματα 12,5 δισ. ευρώ για να αλλάξει η ελληνική επιχειρηματικότητα - OlaDeka

Προγράμματα 12,5 δισ. ευρώ για να αλλάξει η ελληνική επιχειρηματικότητα

Τη μεγαλύτερη, ίσως, βοήθεια για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρήσεις δίνουν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ότι εντάσσονται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Οι στόχοι καλύπτουν ανάγκες για πάνω από το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων και εναπόκειται στις τράπεζες να καθορίσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Προς το παρόν, οι τράπεζες περιμένουν το «πράσινο φως» από το Κράτος για να προχωρήσουν τα προγράμματα. Ουσιαστικά πρόκειται για διαχείριση 12,5 δισ. ευρώ μέσα από τις Τράπεζες.

Τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτουν από 30% έως 50% το κόστος του επιχειρηματικού σχεδίου και κατευθύνονται σε επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν σε πέντε κατηγορίες:

  1. ψηφιακός μετασχηματισμός,
  2. πράσινη μετάβαση,
  3. εξωστρέφεια,
  4. ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,
  5. καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.

Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιδεξιοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το κάθε επενδυτικό σχέδιο απαιτείται τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή του επενδυτή και τουλάχιστον 30% πόροι τρίτων. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες και η υπογραφή των επιχειρησιακών συμφωνιών με την EIB και την ΕBRD.

Να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στις χορηγήσεις των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να περιοριστούν οι πιθανότητες για απάτες, ζητά από τις τράπεζες η κυβέρνηση. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις είναι αφ’ ενός να υπάρξει αξιοκρατία στον δανεισμό από τις τράπεζες και αφ’ ετέρου να μειωθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που υπήρχαν σε παλαιότερες δανειοδοτήσεις μέσω κοινοτικών πόρων.

Από αυτές τις προηγούμενες (αρνητικές εμπειρίες) η πράσινη μετάβαση ίσως χρειαστεί έγγραφα από δημόσιους φορείς, όπως πολεοδομίες, κτηματολόγια και βεβαιώσεις μηχανικών που να πιστοποιούν ότι μπορεί η επιχείρηση να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών που θα βελτιώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για παράδειγμα δεν θα είναι εύκολο για μία επιχείρηση που έχει αυθαίρετα ή μη τακτοποιημένα ακίνητα ή ρίχνει βιομηχανικά λύματα στην περιοχή να πάρει έγκριση ένταξης στο πρόγραμμα. Επίσης θα δυσκολευτούν οι επιχειρήσεις που δεν έχουν «καθαρούς» τίτλους ιδιοκτησίας ή είναι επιβαρυμένες με τραπεζικές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Για την εξωστρέφεια, τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι ίδιες οι τράπεζες θα ζητήσουν από τις επιχειρήσεις να τακτοποιήσουν τις όποιες τραπεζικές οφειλές τους, να παρουσιάσουν στοιχεία ότι έχουν ξεκάθαρους εξαγωγικούς στόχους και σταθερή δραστηριότητα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα χρειαστεί μηχανολογικές μελέτες και προτάσεις από τα τμήματα IT των επιχειρήσεων ή από εξωτερικούς συνεργάτες που θα αναλάβουν τις αναβαθμίσεις, ενώ και η έρευνα / ανάπτυξη θα χρειαστεί ειδικό business plan που θα αναφέρει τον στόχο, την επένδυση και το αποτέλεσμα της διαδικασίας ανάπτυξης της έρευνας / ανάπτυξης.

Πιο βατή είναι η δανειοδότηση με στόχο τις συγχωνεύσεις αφού ουσιαστικά θα έχει μόνο την μελέτη της συγχώνευσης και τους νομικούς τίτλους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria