EURO 2021: μία διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες - OlaDeka

EURO 2021: μία διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες

51 παιχνίδια σε 11 χώρες στη σκιά της πανδημίας και με καθυστέρηση ενός χρόνου- αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι διαφορετικό από τα άλλα…

Η γερμανική εφημερίδα DIE WELT κάνει λόγο για την «πιο παράλογη ποδοσφαιρική διοργάνωση της ιστορίας», που όμως δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο, διασκεδαστικό πάρτι. Για πρώτη φορά δεν υπάρχει διοργανωτής ή μάλλον δεν υπάρχει ένας και μοναδικός οικοδεσπότης ή έστω δύο χώρες που συνεργάζονται για να φιλοξενήσουν τους αγώνες. Στη φετινή διοργάνωση συμπράττουν έντεκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εντός και εκτός ΕΕ: Ρώμη, Σεβίλλη, Λονδίνο, Γλασκώβη, Άμστερνταμ, Μόναχο, Κοπεγχάγη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Αγία Πετρούπολη, αλλά και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν

Για όλα αυτά η WELT δίνει την εξής εξήγηση: Το 2007 είχε εκλεγεί πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ) ο Γάλλος Μισέλ Πλατινί, υποσχόμενος μεγαλύτερο «κομμάτι από την πίτα» στις μικρές εθνικές ομοσπονδίες, οι οποίες είχαν πολλαπλασιαστεί μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Γι αυτό συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια περισσότερες εθνικές ομάδες στην τελική φάση μεγάλων διοργανώσεων. Αλλά όταν έφτασε η στιγμή της ανάθεσης του EURO 2020 ο Πλατινί βρέθηκε χωρίς σοβαρούς υποψηφίους, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν παρασυρθεί στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ενώ και η Τουρκία απέσυρε την υποψηφιότητά της. Έτσι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και μοίρασε το EURO 2020 σε 11 χώρες, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για λύση ανάγκης, αλλά για φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή ιδέα, με τη συμπλήρωση μάλιστα 60 ετών από το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Brexit και άλλα απρόοπτα

Μισέλ Πλατινί
Ο Μισέλ Πλατινί με τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας σε αγώνα απέναντι στο Βέλγιο το 1984

Ιδιαίτερος φόρος τιμής αξίζει ασφαλώς στην πατρίδα του ποδοσφαίρου κι έτσι η Μ.Βρετανία πήρε τη «μερίδα του λέοντος» στο EURO 2020. Συνολικά έντεκα παιχνίδια γίνονται σε Αγγλία και Σκωτία, ενώ και ο τελικός της διοργάνωσης φιλοξενείται στο θρυλικό στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου στις 11 Ιουλίου. Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον Μισέλ Πλατινί για το πώς θα μετακινούνται οι φίλαθλοι, εκείνος απαντούσε πολύ φυσιολογικά: «Υπάρχουν και πτήσεις χαμηλού κόστους». Όλα αυτά στο μακρινό 2012. Έκτοτε έχουν συμβεί πολλά, τα οποία ακόμη και ένας Πλατινί δεν μπορούσε να προβλέψει. Το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής στιγματίζει τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους που εκπέμπουν διoξείδιο του άνθρακα. Η Μ.Βρετανία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να αποτίσει φόρο τιμής στην ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά και πανηγυρίζει την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Επιπλέον η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω στις αγωνιστικές υποχρεώσεις συλλόγων και εθνικών ομάδων και ήδη ανάγκασε την ΟΥΕΦΑ να αναβάλει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για έναν χρόνο, δηλαδή από το 2020 για το 2021, όπως συνέβη και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι σχεδόν συμπίπτουν τόσο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες, EURO, Κόπα Αμέρικα) ίσως μειώσει τα τηλεοπτικά ή διαφημιστικά έσοδα για τους ενδιαφερόμενους. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Γήπεδα χωρίς θεατές και …χωρίς ποδοσφαιριστές

Εθνική Αγγλίας, Γουέμπλεϊ 1966
Από τις μεγάλες στιγμές του Γουέμπλεϊ : ο Τζακ Τσάρλτον και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966

Όλοι συμφωνούν ότι τα παιχνίδια του EURO 2021 πρέπει να γίνουν με την παρουσία θεατών. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης την Παρασκευή, στη Ρώμη, η Ιταλία περιμένει στο πλευρό της τουλάχιστον 10.000 θεατές στο κρίσιμο παιχνίδι με την Τουρκία. Σχεδόν 14.000 θεατές αναμένονται στο Μόναχο για τον αγώνα της Γερμανίας με τη Γαλλία την Τρίτη. Ο προπονητής της Γερμανίας Γιόγκι Λεβ λέει ότι σε εποχές προ πανδημίας οι ποδοσφαιριστές θα είχαν απογοητευθεί στη σκέψη ότι να παίξουν μπροστά σε 14.000 θεατές, αλλά τώρα ανυπομονούν να έρθει αυτή η στιγμή… Το Γουέμπλεϊ διαθέτει 90.000 θέσεις, αλλά θα γεμίσει μόνο κατά 25%. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε μία από τις 11 χώρες που εμπλέκονται στο EURO 2021 έχει δική της νομοθεσία περί πανδημίας και επιμένει σε αυτή. Στο Λονδίνο ο ποδοσφαιρόφιλος θα περάσει από υποχρεωτική καραντίνα, στο Μπακού δεν επιτρέπεται καν να ταξιδέψει εκτός αν αγωνίζεται η ομάδα του, ενώ από την άλλη πλευρά η Ουγγαρία καταργεί όλους τους περιορισμούς και θα είναι η μόνη χώρα που θα γεμίσει ασφυκτικά το στάδιο με 61.000 θεατές. 

Για την ΟΥΕΦΑ πάντως το σενάριο τρόμου δεν είναι τόσο η απουσία θεατών, όσο η απουσία …ποδοσφαιριστών. Ήδη στη Γερμανία αγωνιούν ενόψει του αγώνα με την Πορτογαλία στις 19 Ιουνίου, καθώς ο Ισπανός Μπουσκέτς είχε διαγνωστεί θετικός μετά από φιλικό παιχνίδι με την Πορτογαλία. Θέλοντας να δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών στους προπονητές η ΟΥΕΦΑ άλλαξε τους κανονισμούς. Για παράδειγμα επιτρέπει πλέον 26 παίκτες σε κάθε αποστολή αντί για 23 και πέντε αλλαγές παικτών στη διάρκεια του αγώνα, αντί για τρεις. Θεωρητικά οι κανονισμοί προβλέπουν ότι αν μία ομάδα δεν καταφέρει να συμπληρώσει εντεκάδα (συν δύο αναπληρωματικούς) λόγω καραντίνας, το παιχνίδι αναβάλλεται για 48 ώρες. Αν δεν βρεθεί λύση ούτε σε 48 ώρες, τότε η ομάδα που επλήγη από την πανδημία χάνει το παιχνίδι στα χαρτιά.

Γερμανία, Πορτογαλία
Νίκη για τη Γερμανία απέναντι στην Πορτογαλία στο EURO 2008

Πόσο γρήγορα μπορούν να ανατραπούν οι σχεδιασμοί λόγω κορονοϊού, διαπίστωσαν οι ποδοσφαιριστές της Κιργισίας στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Μογγολία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου: Αρχικά προσβλήθηκε από τον ιό ένας βασικός παίκτης της Κιργισίας, στη συνέχεια διαγνώστηκαν θετικοί και οι τρεις τερματοφύλακες! Ελλείψει εναλλακτικής λύσης φόρεσε τη φανέλα και τα γάντια του τερματοφύλακα ο αμυντικός Αιζάρ Ακμάτοφ, ο οποίος έπεσε ηρωικά στο πεδίο της ποδοσφαιρικής μάχης και η ουραγός Μογγολία κέρδισε το παιχνίδι με 1-0, παίρνοντας τους πολύτιμους βαθμούς της νίκης.

Τα γήπεδα του Euro 2021

Λονδίνο – Το στάδιο Γουέμπλεϊ –Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Euro θα διεξαχθεί φέτος σε 11 πόλεις 11 χωρών. Αν φυσικά το επιτρέψει η πανδημία. Με 90.000 θέσεις το γήπεδο στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο θα είναι το μεγαλύτερο της διοργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι το νέο γήπεδο δεν έχει την αίγλη του παλιού Γουέμπλεϊ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Για να δούμε πόσο μακριά θα φθάσει η Αγγλία στο φετινό Euro.


Mόναχο – To Στάδιο Allianz Arena – To γήπεδο Allianz Arena είναι το καμάρι της Μπάγερν. Φιλοξενεί σχεδόν 68.000 φιλάθλους και πληροί τα υψηλότερα στάνταρτ της UEFA. Εντυπωσιακή είναι η φωτισμένη οβάλ εξωτερική επιφάνεια του σταδίου.
Ρώμη – το Ολυμπιακό Στάδιο
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης διαθέτει 72.700 θέσεις, αλλά χρειάζεται ανακαίνιση. Το 1987 διοργανώθηκε εδώ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και το 1990 το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Σε αυτό το γήπεδο η Γερμανία επικράτησε κόντρα στο Βέλγιο στο Euro το 1980 και κατά της Αργεντινής στο Μουντιάλ το 1990.
Μπακού – Εθνικό Στάδιο
Το νέο Εθνικό Στάδιο του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 2015 και έχει χωρητικότητα 69.870 θεατών. Αντικατέστησε το μικρό στάδιο Τοφίκ Μπαχράμοφ ως έδρα της εθνικής ομάδας. Το 2019 η Τσέλσι κέρδισε εδώ τον τελικό του Europa League κόντρα στην Άρσεναλ.
Αγ. Πετρούπολη – Στάδιο Κρετόφσκι
Το Στάδιο Κρετόσφκι, γνωστό και ως Αρένα Gazprom, κατασκευάστηκε ειδικά για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία. Φιλοξενεί 69.000 θεατές και έχει χτιστεί εκεί που παλιά βρίσκονταν το παλιό Στάδιο Κίροφ, το οποίο κατεδαφίστηκε το 2006. Το κόστος κατασκευής έφθασε το αστρονομικό ποσό των 930 εκατομμυρίων ευρώ.
Κοπεγχάγη – Στάδιο Πάρκεν
Η Δανία συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια χώρα στο φετινό Euro με το στάδιο Πάρκεν, το οποίο είναι σχετικά μικρό, μιας και έχει χωρητικότητα μόλις 38.000 θεατών. Η επιλογή της UEFA ωστόσο οφείλεται πολύ περισσότερο στην καλή υποδοχή και της πρωτεύουσας της Δανίας και το σύγχρονο χαρακτήρα του γηπέδου.
Δουβλίνο – Στάδιο Αβίβα
Το στάδιο Aviva στο Δουβλίνο έχει χωρητικότητα 51.700 θεατών. Εκτός από την εθνική Ιρλανδίας, φιλοξενεί ιρλανδέζικες ομάδες ράγκμπι. Ο τελικός του Κυπέλλου UEFA 2011 πραγματοποιήθηκε εδώ. Η αρένα έχει σχήμα πετάλου και γι αυτό διεξάγονται εδώ πολλές συναυλίες.
Άμστερνταμ – Γιόχαν Κρόιφ Αρένα
Η αρένα που φέρει το όνομα του θρυλικού ποδοσφαιριστή Κρόιφ ανήκει στα πιο καινοτόμα στάδια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Χωρά σχεδόν 53.000 φιλάθλους και η σκεπή του ανοίγει. Ήταν ένας από τους τόπους διεξαγωγής στο Euro 2000.
Βουκουρέστι – Εθνικό Στάδιο
Το νέο Εθνικό Στάδιο της Ρουμανίας χτίστηκε το 2008 στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν το παλιό εθνικό γήπεδο από το 1953. Μπορεί να φιλοξενήσει 55.600 θεατές. Σε αυτή την αρένα πραγματοποιούνται τα ματς της ρουμανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
Μπλμπάο – Σαν Μαμές
Το Estadio de San Mames είναι η έδρα της Athletic Bilbao από το 2013. Χτίστηκε στην τοποθεσία του παλιού San Mames του 1913. Η χωρητικότητα του σταδίου είναι ακριβώς 50.000 θεατές σε διεθνείς αναμετρήσεις.
Βουδαπέστη – Στάδιο Φέρενς Πούσκας
Στο γήπεδο που πήρε το όνομά του από έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της Ουγγαρίας, η ουγγρική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου παίζει τα περισσότερα από τα εντός έδρας παιχνίδια της. Το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες πολλές φορές για τις ανάγκες του Champions League.
Γλασκόβη – Χάμπτεν Παρκ
Η αρένα η οποία σήμερα έχει μόλις 52.500 θέσεις θεωρούνταν για χρόνια ως το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο έως ότου εγκαινιάστηκε το στάδιο Μαρακανά στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1950. Εδώ γίνονται οι εντός έδρας αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Σκωτίας.

Γιάννης Παπαδημητρίου  (DPA, Kicker, Die Welt)

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria