Τεράστια η ζήτηση για «φυτικό κρέας» και στην Ελλάδα! - OlaDeka

Τεράστια η ζήτηση για «φυτικό κρέας» και στην Ελλάδα!

Τους τελευταίους μήνες το «κρέας από φυτικά συστατικά» από μόδα γίνεται τρόπος υγιεινής διατροφής και στην χώρα μας, με τις εταιρείες να προωθούν νέα προϊόντα, από μπιφτέκια μέχρι αλλαντικά.

Στο άκουσμα της λέξης «φυτικό κρέας» οι περισσότεροι ξαφνιάζονται ενώ άλλοι αρνούνται να πιστέψουν ότι υπάρχει πραγματικά . Αν μάλιστα το δουν σε εικόνα και παρατηρήσουν πως εξωτερικά είναι ακριβώς όπως και το συνηθισμένο κρέας, τότε η έκπληξη είναι ακόμα μεγαλύτερη. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κι από ότι φαίνεται ήρθε.. για να μείνει!

Το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο γνωστό στη χώρα μας, καθώς πλέον χορτοφάγοι και μη μπορούν να αγοράσουν τέτοια προϊόντα ή να τα βρουν σε τέτοιου τύπου εστιατόρια. Το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, η ζήτηση αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς από τις αρχές του 2020 και για πρώτη φορά τα προϊόντα αυτά (όπως για παράδειγμα αλλαντικά) προτείνονται από γιατρούς και διατροφολόγους καθώς είναι πραγματικά ευεργετικά για τον οργανισμό και προωθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο καθημερινής διατροφής. 

Άλλωστε, το «φυτικό κρέας» δεν προκαλεί χοληστερίνη, δεν έχει λίπος και κυρίως κατάλοιπα από αντιβιοτικά και άλλες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες ανιχνεύονται συχνά σε αναλύσεις …πραγματικού κρέατος. 

Τι περιέχει ,όμως, αυτό το περιβόητο vegan κρέας και ποια η διαφορά του;

Κατ’ αρχάς, η ημερομηνία σταθμός για το εναλλακτικό κρέας ήταν το 2019 όταν οι εταιρείες που παρασκεύαζαν τέτοια προϊόντα στις ΗΠΑ ξεκίνησαν να τα λανσάρουν σε μεγάλες αλυσίδες fast food

Beyond Meat ξεκίνησε συνεργασία με την KFC ενώ η Impossible Foods κατάφερε να “πείσει” την Burger King να συμπεριλάβει στο μενού της το διαφορετικό αυτό κρέας. Αν και τα μπιφτέκια “έκαναν την αρχή” , στη συνέχεια άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο. ΄Έτσι , το μπιφτέκι, τα λουκάνικα, ο κιμάς ακόμα και το μπέικον έλαβαν “φυτική διάταση”.

Κρέας με χρώμα από… παντζάρι! 

Η σύνθεση του κανονικού κρέατος βασίζεται σε τέσσερα συστατικά: πρωτεΐνη, λίπος, ιχνοστοιχεία και νερό. Στην ουσία οι εταιρείες που παρασκευάζουν τέτοια προϊόντα αντικαθιστούν τα στοιχεία αυτά με φυτικά. Για παράδειγμα, η Beyond Meat χρησιμοποιεί ως βασικό υλικό το μπιζέλι και κατά κάποιο τρόπο αποσπά  πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία για να δημιουργήσει ένα όσο το δυνατόν πλησιέστερο κρέας.

Εκτός από αυτό, αξιοποιούνται κι άλλα φυτικά υλικά όπως το λάδι από καρύδα, τα φασόλια αλλά και το ρύζι. Όσο για το χρώμα και την υφή, που του δίνουν την όψη κανονικού κρέατος,  το παντζάρι κάνει τη διαφορά! Ο χυμός παντζαριού ουσιαστικά δίνει την τελική “πινελιά” και εξωτερικά μοιάζει με αίμα! Φυσικά, για να είναι πιο επιτυχημένη η σύνθεση συμπεριλαμβάνονται κι ορισμένοι υδατάνθρακες όπως η πατάτα. Όσον αφορά τα πρόσθετα στοιχεία, χρησιμοποιείται αλάτι, χλωριούχο κάλιο ασβέστιο και σίδηρος.

Στο τελικό στάδιο όλες αυτές οι φυτικές πρωτεΐνες, επεξεργάζονται με ειδικό τρόπο και συμπιέζονται με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να αποκτά  τις ίνες και την υφή που δίνουν ,τόσο σε οπτικό όσο και γευστικό κομμάτι, την αίσθηση του κρέατος

Η Ελλάδα “αποκτά” εναλλακτικές συνήθειες 

Το τελευταίο διάστημα η τάση αυτή ήρθε και στην Ελλάδα καθώς ήδη από το 2019 η Goody’s Burger House ανανέωσε το μενού της και πρόσθεσε τα φυτικά μπιφτέκια τόσο για τους χορτοφάγους όσο και γι’ αυτούς που ψάχνουν κάτι εναλλακτικά. Την ίδια χρονιά η Beyond Meat ξεκίνησε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Θανόπουλος και έτσι τα προϊόντα της πωλούνταν πλέον και στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγους μήνες ακολούθησαν οι περισσότερες μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ και όλα τα ηλεκτρονικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ καθώς αυξήθηκε ραγδαία η ζήτηση, ειδικά από τις νεανικές ηλικίες, τους vegeterian αλλά και όσους ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. 

Πέρυσι, η εταιρεία Megas Yeeros ανακοίνωσε την “είσοδο” της στην αγορά των φυτικών (plant based) προϊόντων και λάνσαρε  γύρο, κεφτεδάκια και μπιφτέκι από όσπρια και λαχανικά, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε σούπερ μάρκετ αλλά και εστιατόρια.  Μεταξύ των άλλων στο πεδίο αυτό έχει επεκταθεί και o Όμιλος IFANTIS ,καθώς στην κατηγορία τροφίμων esti διαθέτει vegan μπιφτέκια και κεφτεδάκια.  

Μέσα στους τελευταίους 6 μήνες περισσότερες από 10 εταιρείες αλλαντικών αλλά και γνωστές βιομηχανίες τροφίμων ετοιμάζουν να λανσάρουν προϊόντα «φυτικού κρέατος», όπως μπιφτέκια, σαλάμια, λουκάνικα μέχρι…μπέικον light! 

πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria