Η Καστοριά επιμένει στη νεολιθική εποχή και τον βαθύ ύπνο της - ΕΕ: 1,8 τρισ. (!) ευρώ για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση - Και τα...καμάρια μας, μακάριοι κοιμώμενοι - OlaDeka

Η Καστοριά επιμένει στη νεολιθική εποχή και τον βαθύ ύπνο της – ΕΕ: 1,8 τρισ. (!) ευρώ για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση – Και τα…καμάρια μας, μακάριοι κοιμώμενοι

Από αυτό το βήμα τα έχουμε πει και θα συνεχίζουμε να τα λέμε σε ότι έχει σχέση με τη δραματική κατάσταση που ΕΜΕΙΣ επιλέγουμε να παραμένουμε ως τόπος και λαός. Δε χρειάζεται να εξετάσουμε τις πταίει για το πως φτάσαμε ως εδώ. Αφηνιάζουμε όμως με την τραγική αβελτηρία, αυτή την οκνηρία και την τεμπελιά, ακόμη και να σκεφτούμε – πόσο μάλλον να δράσουμε – αναφορικά με νέες ιδέες, νέους ορίζοντες, νέους αγώνες για ανάνηψη, ανάπτυξη, αναγέννηση.

Και να χρειαζότανε να ανακαλύψουμε τον τροχό; Ούτε καν! Υπάρχει φίλοι μου! Υπάρχει και το βροντοφωνάζει όλη η υφήλιος εδώ και τόσα χρόνια! Δεν χρειάζεται να τον εφεύρουμε εμείς!

Ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) μας έχει αναγκάσει να αγοράσουμε επιπλέον χώρο στο e-mail μας με τα τόσα σχετικά δελτία τύπου που μας στέλνει με καταιγιστικό ρυθμό. Ουρλιάζει η Ευρώπη: Πράσινη Ανάπτυξη – Ψηφιακή Μετάβαση! Συνέχεια, καθημερινά, με κάθε ευκαιρία! Πράσινη Ανάπτυξη – Ψηφιακή Μετάβαση! Αυτό είναι το μέλλον πατριώτες! Τι να κάνουμε, μπορεί πολλοί από εμάς να «ψοφάμε» για ταρατατζούμ και βυζαντινοπρεπή νοσταλγικά δελτία τύπου, μπορεί να πιστεύουμε ότι το χει η μοίρα μας να κοιτάμε μόνο πίσω, μπορεί ακόμη (μερικοί από εμάς) να αισθανόμαστε και λίγο «στοκχολμικό» σύνδρομο για τις οθωμανικές στιγμές που έζησε η περιοχή μας (δεν είναι λίγα τα κατάλοιπα μπέτσκες μου) και όλα αυτά να κρατάνε το μυαλό μας ασφυκτικά κολλημένο στο βούρκο της Ορεστιάδας, μη επιτρέποντας μας καν να τολμήσουμε να σκεφτούμε ότι εκεί έξω συμβαίνουν πράγματα. Εκεί έξω, γίνονται αλλαγές. Ακόμη και τώρα στα lockdown! Ο κόσμος ζει ιστορικές στιγμές. Ακόμη και η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας όμως, ενισχύει, αντί να μειώνει τον ρου της εξελικτικής ταχύτητας. Η τηλεργασία και η remote απασχόληση τρέχουν σαν αγρίμια. Οι επιστήμονες και οι ερευνητές κάνουν τις προηγούμενες βιομηχανικές – και τις παράλληλες με αυτές – επαναστάσεις να μοιάζουν προϊστορικές, ενώ χρονικά δεν είναι και πολύ μακριά μας.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ – ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ!

  • Εμείς παλικάρια μου, εννοείται πως εμείς φταίμε… Κατ΄αρχάς εμείς τους ψηφίσαμε. Αλλιώς θα ζούσαν την προτέρα καθημερινότητα τους και μάλιστα ίσως τότε, κάποιους-ες από αυτούς-ες μπορεί και να τους έτρωγε η κοινωνικο-οικονομική μαρμάγκα.
  • Εμείς φταίμε που αισθανόμαστε περήφανοι όταν διαβάζουμε εθιμοτυπικά δελτία τύπου (να χαμε να λέγαμε) γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνουμε γιορτή.
  • Εμείς φταίμε που αντιλαμβανόμαστε ως ίδιο τον δικό μας ύπνο, με τον δικό τους (η δική μας ύπνωση ισοδυναμεί με την καταστροφή μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ενώ ο δικός τους απλά τους βολεύει και…μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει.
  • Εμείς φταίμε που συγχέουμε το…φιλήσυχος πολίτης με το κοιμισμένος πολίτης.
  • Εμείς φταίμε που απλά δεχόμαστε μοιρολατρικά τη στασιμότητα σε όλα τα επίπεδα, που σε σχέση με τις ταχύτητες τις οποίες αναπτύσει ο υπόλοιπος κόσμος, σημαίνει ολική καταστροφή κάθε λεπτό που περνάει.
  • Εμείς αδέρφια, εμείς που ως αυτόχειρες δεχόμαστε στωικά την κάθε οκνηρή συμπεριφορά όλων αυτών που για ακόμη μία φορά πιστέψαμε ότι ήρθαν «στα πράγματα» για να μας δώσουν μία ελπίδα, ένα όραμα. Και το όραμα μας έχει κολλήσει εδώ και χρόνια σαν τη βελόνα του πικ-απ: Προσπάθεια νεκρανάστασης της γούνας, πιπίλισμα της ίδιας καραμέλας για τον πατροπαράδοτο πρωτογενή τομέα, το ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ μας τουριστικό μέλλον και μερικά άλλα τέτοια όμορφα….Και ο χρόνος κυλάει…και ο κόσμος αλλάζει…και η Κομισιόν κάθε μέρα μας κάνει επανάληψη. Και κάθε μέρα εμείς πηγαίνουμε αδιάβαστοι!

Πολύ φοβάμαι καρντάσια, ότι αν συνεχίσουμε έτσι, θα πάμε αδιάβαστοι…μια και καλή. Σαν τόπος, σαν κοινωνία, σαν μανταμσουσούδικη τάξη τύπου «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις»

Διαβάστε άλλο ένα δελτίο τύπου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) που μας ήρθε πριν λίγο – 1,8 τρισ. ευρώ, για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης! (ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ, ΤΡΙΣ ΛΕΕΙ, ΤΡΙΣ!!!)

Και η Καστοριά κύριε;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΕ:

Προϋπολογισμός της ΕΕ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με δέσμη ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, για την οικοδόμηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρώπης και το προσωρινό μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU. Άπαξ και εγκριθεί, αυτή η δέσμη μέτρων συνολικού ύψους 1,8 τρισ. ευρώ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά τη νόσο COVID-19 — μιας Ευρώπης πιο πράσινης, πιο ψηφιακής, πιο ανθεκτικής, και καλύτερα προσαρμοσμένης στις τρέχουσες και στις επερχόμενες προκλήσεις.

Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης και για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην οριστικοποίηση της συμφωνίας όσον αφορά τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και το πρόγραμμα NextGenerationEU έως το τέλος του έτους. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού χρειάζονται βοήθεια. Το σχέδιο ανάκαμψης θα μας βοηθήσει να μετατρέψουμε την πρόκληση της πανδημίας σε ευκαιρία ανάκαμψης με την ώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, ο οποίος από την αρχή της θητείας του εργάστηκε για την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία θα επιτρέψει την ενίσχυση ειδικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027 (όπως τα προγράμματα «Ορίζων Ευρώπη», Erasmus+, EU4Health). Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ μαζί με το NextGenerationEU αντιστοιχούν συνολικά σε δέσμη άνω του 1,8 τρισ. ευρώ. Η συμφωνία θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη στήριξη της ανάκαμψης και θα διασφαλίσει ότι οι παραδοσιακοί δικαιούχοι κονδυλίων της ΕΕ θα λάβουν επαρκή μέσα για να συνεχίσουν το έργο τους κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για όλους».

Τα κύρια στοιχεία του σημερινού συμβιβασμού είναι τα εξής:

  • Πάνω από το 50 % του ποσού θα στηρίξει τον εκσυγχρονισμό με πολιτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν:έρευνα και καινοτομία, μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη»· δίκαιες κλιματικές και ψηφιακές μεταβάσεις, μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη»· ετοιμότητα, ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του προγράμματοςrescEU, και ενός νέου προγράμματος για την υγεία, του EU4Health.
  • Οι παραδοσιακές πολιτικές, όπως η πολιτική συνοχής και η κοινή γεωργική πολιτική, εξακολουθούν επίσης να λαμβάνουν σημαντική χρηματοδοτική στήριξη, που είναι εξαιρετικά αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε περιόδους κρίσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός τους, στοιχεία που αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
  • Το 30 % των κονδυλίων της ΕΕ θα δαπανηθεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, επί του ιστορικά μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η δέσμη μέτρων δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην ισότητα των φύλων.
  • Ο προϋπολογισμός θα διαθέτει ενισχυμένους μηχανισμούς ευελιξίας ώστε να διασφαλίζεται ότι θα έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει απρόβλεπτες ανάγκες. Αυτό καθιστά τον προϋπολογισμό κατάλληλο όχι μόνο για τη σημερινή πραγματικότητα αλλά και για τις αβεβαιότητες του αύριο.
  • Όπως προτάθηκε τον Μάιο και συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ στις 21 Ιουλίου 2020, για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης, η ΕΕ θα δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκότερο κόστος απ’ ό,τι πολλά κράτη μέλη και θα ανακατανέμει τα ποσά.
  • Σαφής χάρτης πορείας προς νέους ιδίους πόρους που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή του δανεισμού. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να υποβάλει, έως τον Ιούνιο του 2021, προτάσεις σχετικά με έναν μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα και ένα ψηφιακό τέλος, με σκοπό τη θέσπισή τους το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2023. Επίσης, η Επιτροπή θα επανεξετάσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ την άνοιξη του 2021, καθώς και την πιθανή επέκτασή του στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Θα προτείνει έναν ίδιο πόρο με βάση το σύστημα εμπορίας εκπομπών έως τον Ιούνιο του 2021. Ακόμη, η Επιτροπή θα προτείνει πρόσθετους νέους ιδίους πόρους, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνουν έναν φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μια χρηματοδοτική συνεισφορά συνδεδεμένη με τον εταιρικό τομέα ή μια νέα κοινή βάση φορολογίας των εταιρειών. Η Επιτροπή θα καταβάλει προσπάθειες ώστε η πρόταση να υποβληθεί έως τον Ιούνιο του 2024.
  • Όσον αφορά την προστασία του προϋπολογισμού, η ΕΕ θα διαθέτει πλέον για πρώτη φορά ειδικό μηχανισμό για την προστασία του προϋπολογισμού της από παραβιάσεις του κράτους δικαίου, όπως συμφωνήθηκε στις 5 Νοεμβρίου. Ταυτοχρόνως, οι τελικοί δικαιούχοι ενωσιακής χρηματοδότησης στο εκάστοτε κράτος μέλος δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από τον εν λόγω μηχανισμό.

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός για το ΠΔΠ και η διοργανική συμφωνία που εγκρίθηκαν σήμερα πρέπει τώρα να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με τους οικείους ρόλους και τις οικείες διαδικασίες.

Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για την τελική έγκριση όλων των άλλων στοιχείων της δέσμης, όπως η τομεακή νομοθεσία και η απόφαση για τους ιδίους πόρους.

Όσον αφορά την απόφαση για τους ιδίους πόρους, η οποία θα επιτρέψει στην Επιτροπή να προβαίνει σε δανεισμό, απαιτείται επίσης κύρωση από όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με τους συνταγματικούς τους κανόνες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σεπτεμβρίου, διατύπωσε ήδη θετική γνώμη για την εν λόγω νομοθετική πράξη. Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από το Συμβούλιο.

Παράλληλα, πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό για το 2021. Η περίοδος συνδιαλλαγής των 21 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, είναι από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διαδικασία.

Ιστορικό 

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ στις 2 Μαΐου 2018. Την πρόταση-πλαίσιο ακολούθησαν αμέσως νομοθετικές προτάσεις για τα 37 τομεακά προγράμματα (π.χ. συνοχή, γεωργία, Erasmus, Ορίζων Ευρώπη κ.λπ.). Μεταξύ του 2018 και των αρχών του 2020, η Επιτροπή εργάστηκε από κοινού με τις εκ περιτροπής Προεδρίες του Συμβουλίου, και σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την προώθηση των διαπραγματεύσεων.

Στις 27 Μαΐου 2020, ως απάντηση στην πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το προσωρινό μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU, ύψους 750 δισ. ευρώ, καθώς και στοχευμένες ενισχύσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Στις 21 Ιουλίου 2020, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τη δέσμη. Έκτοτε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησαν 11 τριμερείς πολιτικούς διαλόγους σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, ώστε να ρυθμιστούν οι τελικές λεπτομέρειες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο

Ιστότοπος για το ΠΔΠ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria