Η Αντωνίου «τρέχει» ψηφιακά - Η Καστοριά θα ξυπνήσει επιτέλους; - OlaDeka

Η Αντωνίου «τρέχει» ψηφιακά – Η Καστοριά θα ξυπνήσει επιτέλους;

Το χουμε γράψει άπειρες φορές ότι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, είναι σοβαρά αντικείμενα για την Καστοριά αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται πεπερασμένα μεγέθη εκ βάθρων.

Η οικονομία της γούνας που πνέει τα λοίσθια, δεν αντικαθίσταται οικονομικά με έναν καστοριανό πρωτογενή τομέα που δεν διαθέτει δα και τον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και ούτε με τον τουρισμό λες και έχουμε ελπίδες να γίνουμε Μύκονος. Γιατί, για να αντικατασταθούν τα 100αδες εκατομμύρια του συναλλάγματος που εισήγαγε η γούνα ανά έτος κατά το παρελθόν, μόνο αν γίνουμε Μύκονος μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό όπως γνωρίζουμε όλοι, πάντα το ονειρεύονταν ολόκληρη η Ελλάδα, για να μην πούμε και όλη η Μεσόγειος. Λέτε να μπορούμε να πιάσουμε εμείς το τζακ ποτ;

Άρα; Που πρέπει να στραφεί το βλέμμα; Επειδή δεν χρειάζεται πάντα να ανακαλύπτουμε τον τροχό, καλό είναι να διερευνήσουμε το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Και αν ρωτήσουμε θα δούμε ότι όλοι μιλούν για πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση. Αυτά τα δύο θέματα κυριαρχούν σε μηνιαία βάση ως θεματολογία στα δελτία τύπου που δεχόμαστε καθημερινά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Αυτά κυριαρχούν στην αναπτυξιακή ατζέντα όλης της υφηλίου. Αυτά ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς σε κάθε οικονομική και χρηματιστηριακή κλίμακα.

Κάποτε όλα τα κόμματα μιλούσαν για την περίφημη «αποκέντρωση» της ανάπτυξης. Τότε βέβαια, όλο αυτό ήταν απλά ένα ουτοπικό προεκλογικό σενάριο. Ανάπτυξη το 80 και το 90 ήταν οι φάμπρικες, η βιομηχανία και άλλα παράλληλα αντικείμενα. Ποιος τρελός βιομήχανος θα φόρτωνε τον εξοπλισμό σε νταλίκες για να τον μεταφέρει στην Καστοριά; Ουδείς φυσικά. Σήμερα όμως με την ψηφιακή οικονομία να αναλαμβάνει το ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, σήμερα που και λόγω πανδημίας η τηλεργασία και η ψηφιακή μετάβαση εκτινάσσεται με φρενήρεις ρυθμούς, κάθε απομακρυσμένη περιοχή όπως η Καστοριά, παύει να είναι…απομακρυσμένη.

Δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε ρομπότ (αν και θα μπορούσαμε και αυτό ή άλλα προϊόντα π.χ. μπαταρίες όπως ΕΔΩ) μπορούμε όμως να παρέχουμε υπηρεσίες. Με ένα πληκτρολόγιο, καλές γραμμές (οπτική ίνα σε κάθε σπίτι θα έχουμε σε λίγο) και με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών δεξιοτήτων μπορεί να ξεδιπλωθεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν θα αναλύσουμε τώρα όλο το φάσμα δυνατοτήτων που παρέχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Αν σκεφτούμε όμως ότι ήδη βρισκόμαστε στον πάτο ως νομός, πρέπει να ξυπνήσουμε και να ενεργοποιηθούμε.

Μην ζητάτε από τους δημάρχους παγκάκια και σουβλάκια. Ας σταματήσουμε την καραμέλα του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού. Να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για αυτούς τους τομείς αλλά να ξέρουμε ότι δεν σωνόμαστε μόνο απ΄αυτούς.

Η Καστοριά χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, καινοτομία, τεχνολογία, νέα μυαλά, μέντορες, λεφτά από την Ευρώπη και την κυβέρνηση και για να γίνουν όλα αυτά δεν μπορούμε να περιμένουμε το μάνα εξ ουρανού από τον Μεγαλοδύναμο. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς. Όλοι λοιπόν, πολίτες, αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί και λοιποί φορείς, πρέπει επειγόντως να στοχεύσουμε στο μέλλον που είναι ήδη εδώ. Δεν έρχεται, είναι ήδη εδώ. Οι εξελίξεις είναι πραγματικά ραγδαίες. Η Μαρία Αντωνίου, φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται αυτές τις εξελίξεις και το κυριότερο είναι ότι βρίσκεται θεσμικά στην κατάλληλη θέση, τη στιγμή που προσωπικά ενδιαφέρεται για το όλο νέο σύμπαν που μεταλλάσσεται και προκαλεί – προσκαλεί.

Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Όλοι εσείς που κρατάτε τα ηνία σε τοπικό επίπεδο, αφήστε τις μικροψυχίες και τον παραδοσιακό μικρόψυχο επαρχιωτισμό και καλέστε το τηλέφωνο της. Μετά από όλες τις επαφές με αμερικανικές και άλλες πολυεθνικές, μετά από συναντήσεις σαν τη χθεσινή με τον Πιερρακάκη η Μαρία Αντωνίου ως επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη διαθέτει σημαντική επιρροή. Μήπως όλα αυτά πρέπει να τα αξιοποιήσουμε;

Δείτε ακόμη ένα δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού της Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με όλα τα παραπάνω:

To πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για την πρόοδο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που υπογράψαμε τον Ιούνιο.

Ενημερωθήκαμε από τον Διευθυντή του κέντρου για την πορεία των εργασιών στο χώρο, για τις επισκέψεις που λαμβάνουν χώρα και την εκπαιδευτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει στο κομμάτι της ρομποτικής. Μαθητές δημοτικού έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία μέσω μαθημάτων και παιχνιδιού με κιτ ρομποτικής.

Επίσης έχει ξεκινήσει μία πολύ στενή συνεργασία με φορείς (αυτοδιοίκηση – πανεπιστημιακά ιδρύματα), οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με το κέντρο για την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας.  

Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και αφορά σε μελλοντικές δράσεις του κέντρου είναι τα προγράμματα ψηφιακού πολιτισμού. Συμφωνήσαμε το επόμενο δίμηνο να υλοποιήσουμε ορισμένα  project για τον πολιτισμό «Ελλάδα 2020-2021».

Από κοινού στόχος είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και του ψηφιακού πολιτισμού.

Ήδη από την αρχή της λειτουργίας του το κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με νεοφυείς επιχειρήσεις, με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας σε διάφορους τομείς.

Στόχος της Κυβέρνησής μας είναι η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει ένα  hub καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας καταλαμβάνοντας τη δική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη των έξυπνων πόλεων. 

Ένα εγχείρημα που θα ωφελήσει όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη αλλά συνολικά τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελώντας συγχρόνως πόλο έλξης για όλα τα Βαλκάνια.

Μαρία Αντωνίου

Επικεφαλής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria