Παγκόσμια Τράπεζα: Τα ποσοστά φτώχειας θα αυξηθούν μετά την κρίση - OlaDeka

Παγκόσμια Τράπεζα: Τα ποσοστά φτώχειας θα αυξηθούν μετά την κρίση

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ράινχαρτ. «Πιθανόν θα υπάρξει μια γρήγορη ανάκαμψη καθώς αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τα lockdowns. Η πλήρης ανάκαμψη ίσως χρειαστεί έως και πέντε χρόνια», δήλωσε η Ράινχαρτ σε παρέμβασή της, εξ αποστάσεως, σε συνέδριο στη Μαδρίτη. Πρόσθεσε ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες και θα επιτείνει τις ανισότητες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι φτωχότεροι θα πληγούν πιο σκληρά από την κρίση στις πλούσιες χώρες και οι φτωχές χώρες θα πληγούν περισσότερο από τις πλούσιες. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε 20 χρόνια, τα ποσοστά φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθούν μετά την κρίση, κατέληξε.

Ντέιβιντ Μάλπας: Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με ένα δολάριο την ημέρα…

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούνιο του 2020, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, μιλώντας στο BBC, περιέγραψε τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία με μελανά χρώματα. Όπως είπε, περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν να ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως το ορίζει ο διεθνής οργανισμός.

«Ο συνδυασμός της πανδημίας και των lockdowns σημαίνει ότι έχουν διαταραχθεί οι ζωές δισεκατομμυρίων. Τόσο οι άμεσες συνέπειες όσο και οι συνέπειες στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σκληρές» προειδοποίησε και υπογράμμισε ότι «μπορούμε να δούμε ότι το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ είναι σχετικά ψηλά, όμως την ίδια στιγμή οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες δεν είναι μόνο άνεργοι, αλλά δεν μπορούν καν να αναζητήσουν εργασία. Και αυτό αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες σε βάθος δεκαετίας».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, από τους πολίτες, κυρίως τους φτωχότερους, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να γίνουν πιο «ευέλικτοι» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Εάν οι άνθρωποι είναι πιο ευέλικτοι και ελαστικοί, μπορούμε να βρούμε διαφορετικά μονοπάτια, μέσω σκληρής δουλειάς από χώρες και κυβερνήσεις, αλλά εμείς μπορούμε να ενθαρρύνουμε αυτή την προσπάθεια».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria