Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες - OlaDeka

Πεπόνι: Ένα φρούτο φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε βιταμίνες

Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και σχεδόν σίγουρα δεν λείπει από κανένα ελληνικό νοικοκυριό. Ωστόσο, η γλυκιά του γεύση δεν θα έπρεπε να είναι ο μόνος λόγος για να το επιλέξουμε, καθώς έχει πλούσια διατροφική αξία και είναι φτωχό σε θερμίδες. Χαρακτηριστικό είναι πως τα 100 γραμμάρια πεπόνι δεν ξεπερνούν τις 40 θερμίδες.

Λίγη ιστορία
Τα πεπόνια μάλλον προέρχονται από τη νότια Ασία και συγκεκριμένα από το Ιράν, ενώ εξαπλώθηκαν στην Αίγυπτο, όπου και εμφανίζονται από το 2400 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι τα έκαναν γνωστά στη Μεσόγειο, ενώ ο Κολόμβος τα έφερε στην Αμερική το 1492. Στην Ιταλία φτάνουν γύρω στα 1700, στο χωριό Cantalupo που ήταν παπική έδρα και από το οποίο πήραν και το όνομά τους (cantaloupe).

Διατροφικός θησαυρός
Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και, C, Β6 και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική για το τριχωτό της κεφαλής, ενώ κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Επίσης, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.

Ακόμη, το πεπόνι έχει υψηλή περιεκτικότητά σε νερό και βοηθά ιδιαίτερα στις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες ή μετά από έντονη προπόνηση. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που χάνουμε όταν ιδρώνουμε γεγονός, που το καθιστά ιδανικό για μετά τις προπονήσεις.

Σημαντικό, είναι ακόμη πως το πεπόνι περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

Να σημειώσουμε όσον αφορά, την αγορά του πεπονιού, πως το άρωμά του είναι η καλύτερη ένδειξη ωριμότητας, αν και το άρωμα θα έχει μειωθεί εάν το πεπόνι έχει μπει στο ψυγείο. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα και να είναι βαρύ για το μέγεθός του. Τέλος, σας δίνουμε και 3 συνταγές για να βάλετε το πεπόνι στο τραπέζι σας.

Κορμός παγωτού με πεπόνι

Ένας υπέροχος καλοκαιρινός κορμός που θα δροσίσει γλυκά όλη την οικογένεια.

Υλικά

  • 4 αβγά
  • 125γρ. ζάχαρη
  • 70γρ. βούτυρο λιωμένο, κρύο
  • 130γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 400γρ. παγωτό βανίλια
  • 200γρ. πεπόνι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα ταψάκι 25×35εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτετε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο, χωρίς να σταματήσετε το χτύπημα.

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε πασπαλιστά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Όταν ενσωματωθεί το αλεύρι, αδειάζετε το μίγμα στο ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνεια του. Ψήνετε το παντεσπάνι στο φούρνο για 15 λεπτά.

Απλώνετε μια καθαρή πετσέτα στον πάγκο και την πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη. Αναποδογυρίζετε επάνω το παντεσπάνι, αφαιρείτε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τυλίγετε σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.

Για τον κορμό: Βγάζετε το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά, περίπου. Ξετυλίγετε το παντεσπάνι από την πετσέτα και απλώνετε το μαλακωμένο παγωτό. Σκορπάτε το ψιλοκομμένο πεπόνι και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, με προσοχή. Τυλίγετε τον κορμό με μεμβράνη και τον βάζετε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.

Για το σερβίρισμα αφαιρείτε τη μεμβράνη, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη, διακοσμείτε αν θέλετε με κομμάτια πεπόνι, κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Φωτογραφία – Food styling: Αντωνία Κατή – Props styling: Μαίρη Δεληγιώργη – Food styling assistant: Αντιγόνη Στρατηλάτη

Ντίνα Νικολάου
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:Ντίνα Νικολάου

Δροσερή σούπα με πεπόνι

Μια διαφορετική, φρουτένια σούπα που παίζει με τον κλασικό συνδυασμό πεπόνι – προσούτο και δεν σερβίρεται ως επιδόρπιο, αλλά ως δροσερό πρώτο πιάτο.

Υλικά

  • 2 πεπόνια ώριμα, 800γρ. το καθένα
  • 1 κουτ. σούπας πιπερόριζα τριμμένη, φρέσκια
  • κρασί Μοσχάτο Λήμνου
  • 4 φέτες προσούτο
  • 4 κριτσίνια
  • φυλλαράκια δυόσμου

Διαδικασία

Κόβετε τα πεπόνια στα δύο, τα καθαρίζετε από τους σπόρους και με το ειδικό εργαλείο βγάζετε 12 μπαλάκια από τη σάρκα τους. Τα μαρινάρετε στο κρασί Λήμνου και τα διατηρείτε στο ψυγείο.

Την υπόλοιπη σάρκα τη χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σούπα. Τη μοιράζετε σε τέσσερα ποτήρια με ανοιχτό στόμιο και τα βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Πριν σερβίρετε, βάζετε σε κάθε ποτήρι από τρία μπαλάκια πεπονιού και δύο φυλλαράκια δυόσμου, τυλίγετε το προσούτο στα κριτσίνια και βάζετε πάνω στα χείλη κάθε ποτηριού από ένα κριτσίνι. Σερβίρετε αμέσως.

Σιμόνη Καφίρη
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:Σιμόνη Καφίρη

Ζελέ από πεπόνι

Δροσερό και σπιτικό αυτό το ζελέ αγκαλιάζει σε μία φόρμα τη γλύκα του καλοκαιριού…

Υλικά

  • 1½ φλιτζάνι λιωμένο πεπόνι (το χτυπάτε προηγουμένως στο μπλέντερ)
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1½ φλιτζάνι νερό καυτό
  • 2 φακελάκια ζελέ λεμονιού
  • λεπτές φέτες ή μπαλάκια πεπονιού

Διαδικασία

Διαλύετε το ζελέ στο καυτό νερό. Όταν σχεδόν κρυώσει, πριν αρχίσει να πήζει, το ανακατεύετε με το γιαούρτι (ή την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί), το λιωμένο πεπόνι και το χυμό λεμονιού.

Μεταφέρετε το μίγμα σε φόρμα (που χωράει 6 φλιτζάνια νερό). Το βάζετε στο ψυγείο και το αφήνετε να πήξει. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίζετε τη φόρμα σε πιατέλα και βάζετε ολόγυρα τις φέτες ή τα μπαλάκια πεπονιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food Styling: Tina Webb

Σιμόνη Καφίρη
ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ:Σιμόνη Καφίρη

Πηγή



Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria