«Πνιγμένοι» στα χρέη σχεδόν οι μισοί Έλληνες – Χρωστάνε πάνω από 100 δισ. ευρώ στο Δημόσιο! - OlaDeka

«Πνιγμένοι» στα χρέη σχεδόν οι μισοί Έλληνες – Χρωστάνε πάνω από 100 δισ. ευρώ στο Δημόσιο!

Περισσότεροι από 4.000.000 φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) ιδιώτες οφείλουν πάνω από 105 δισ. στο Δημόσιο ή το 56% του ΑΕΠ της Ελλάδας, παρά τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στη διάρκεια του περασμένου έτους μπήκαν στον «κουβά» των ληξιπρόθεσμων απλήρωτοι φόροι 8 δισ. ευρώ, έναντι 6,953 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Στο αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχαν ανέλθει στα 10,943 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, έρχεται μετά την ενεργοποίηση του σχήματος εξόφλησης οφειλών σε 120 δόσεις, το οποίο φαίνεται ότι έκλεισε κάποιες «πληγές», χωρίς όμως να γιατρέψει το πρόβλημα της υπερφορολόγησης.

Το μεγαλύτερο μέρος των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών οφείλεται σε φόρους εισοδήματος. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το πλήθος των οφειλετών διαμορφώθηκε στα 4.068.908 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ ο εισπρακτικός μηχανισμός με βασικό όπλο τις κατασχέσεις έβαλε στο ταμείο του Δημοσίου 2,5 δισ. ευρώ.

Οι οφειλέτες οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις ανέρχονται σε 1.770.813 ΑΦΜ (από 1.821.683 τον Νοέμβριο), ενώ υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης βρίσκονται 1.251.660 (από 1.244.583 τον Νοέμβριο).

Οφειλές με «βάθος» τουλάχιστον 10 ετών

Όπως προαναφέρθηκε, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις εφορίες έχουν ξεπεράσει τα 105 δισ. ευρώ, ενώ οι προσαυξήσεις υπερβαίνουν τα 80 δισ. ευρώ, δείγμα του ότι ο μεγάλος όγκος αυτών των οφειλών έχει «βάθος» τουλάχιστον 10 ετών, χωρίς να βγαίνει ούτε μισό ευρώ από τις τσέπες αυτών των οφειλετών!

Ανατρέχοντας, δε, κανείς στις λίστες των μεγαλοοφειλετών, βρίσκει τη ρίζα του κακού. Στην κορυφή της σχετικής λίστας φιγουράρει η… Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με χρέη 9,8 δισ. ευρώ, αμέσως μετά βρίσκεται η… Ολυμπιακή Αεροπορία με συνολικές οφειλές γύρω στα 3,2 δισ. ευρώ και ακολουθούν άλλα «φαντάσματα», όπως τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, το Alter, η Sprider, ακόμα και η… Τράπεζα Κρήτης!

Το θέμα δεν είναι νέο, ωστόσο, όταν στο πρόσφατο παρελθόν επιχειρήθηκε να έρθει σχετική διάταξη προς ψήφιση, αποσύρθηκε κακήν κακώς έπειτα από θυελλώδεις αντιδράσεις και «φωτοβολίδες» για «διαγραφές σε φίλους», για «συμφέροντα που θέλουν να γλιτώσουν» και άλλα τέτοια.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, το βασικό πρόβλημα είναι η ύπαρξη κάποιου περιουσιακού στοιχείου που «μπλοκάρει» τη διαγραφή. Ποια είναι η σκέψη; Το «κούρεμα» της οφειλής ως το ύψος του εκτιμώμενου περιουσιακού στοιχείου. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χρέος 1.000.000 ευρώ και εμφανίζεται να έχει περιουσιακό στοιχείο 200.000 ευρώ, να προσαρμοστεί η οφειλή στα επίπεδα του περιουσιακού στοιχείου, ήτοι να διαγραφούν τα υπόλοιπα 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, αφού αφαιρεθούν οι ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές, περιορίζεται στα 84,086 δισ. ευρώ. Με τον χαρακτηρισμό των οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης, αναστέλλεται η παραγραφή τους για μία δεκαετία, ενώ επέρχονται άμεσα οι προβλεπόμενες από τον νόμο συνέπειες για τον οφειλέτη και τα συνυπόχρεα πρόσωπα, όπως η μη χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria