Ελλάς Γαλλία Συμμαχία και... Allons enfants de la Patrie - OlaDeka

Ελλάς Γαλλία Συμμαχία και… Allons enfants de la Patrie

Ελλάς Γαλλία Συμμαχία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει στη συνάντησή του με Μακρόν να αναβιώσει το δεδηλωμένο ελληνικό συναίσθημα προς τους «τρικολόρ»;

Ελλάς Γαλλία Συμμαχία: Βρισκόμαστε στις 28 Μαΐου του 1979. Στην παραλιακή λεωφόρο εργάτες δουλεύουν μέρα νύχτα για να προλάβουν να στρώσουν την άσφαλτο και να φυτέψουν φοίνικες από το αεροδρόμιο του Ελληνικού ως το Παλιό Φάληρο. Οι φοίνικες φυτεύτηκαν σε μια νύχτα και τα έργα επί μήνες γίνονταν στην λεωφόρο Συγγρού, τελειώνουν στο άψε σβήσε, με τον μαγικό τρόπο της φυλής που πρόλαβε και τα ολυμπιακά έργα. Αλλά προς τι αυτή η ζέση;

Μα, αφικνείται ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν και άλλοι ξένοι ηγέτες για να υπογράφουν την Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση! Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο original. Επί των ημερών του, το σύνθημα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» -που προϋπήρχε άυλα εκπεφρασμένο στην ιστορία της Ελλάδας-, παίρνει σάρκα και οστά.



Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι τον 19ο αιώνα, ο Ιωάννης Κωλέττης έγινε ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός του νεότερου ελληνικού κράτους με το Κόμμα της Φουστανέλας, ή Γαλλικό Κόμμα (όπως επικράτησε να λέγεται). Και από τις αρχές της δεκαετίας του 60, οι επισκέψεις κορυφαίων της  Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ήταν γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας. Το 1963, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στρέφεται εκ νέου προς τη Γαλλία και υποδέχεται στα πάτρια τον στρατηγό Ντε Γκολ, με στόχο να ανοίξει δρόμο μέσω Γαλλίας, προς την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Σε παλαιό άρθρο του, ο Γιώργος Λιακόπουλος γράφει γι΄ αυτή τη συνάντηση:  «Ο Ντε Γκολ ανέφερε: «Αυτή τη χώρα που η πολιτική της ζωή είναι τόσο δαντελωτή όσο κι οι ακρογιαλιές της και τόσο ανάγλυφη όσο ο ορίζοντας των βουνών της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατορθώνει να την κυβερνήσει». Μοιάζει κάπως με την ατάκα που αποδίδεται στον ίδιο για την πατρίδα του: «Πώς να κυβερνήσεις μια χώρα με 260 είδη τυριών;».



Η χούντα ανέτρεψε τα πολιτικά σχέδια του Εθνάρχη για σύζευξη με την Ε.Ο.Κ., αλλά κατά τη διάρκεια της ζωής του στο Παρίσι ως εξόριστος, συνέσφιξε τις σχέσεις του με τον Βαλερί Ζισκάρ ντ’  Εστέν, με του οποίου το αεροσκάφος επέστρεψε το βράδυ της 23ης Ιουλίου του ’74, για να αναλάβει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και το σημαντικότερο, ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε ο εγγυητής προς τρίτους, για να προσχωρήσει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Για χάρη του λοιπόν η η Συγγρού έγινε λεωφόρος με δεντροστοιχία εν μία νυχτί και το «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» καθιερώθηκε.



Πανωσήκωμα σε όσα οικοδόμησε ο Κ. Καραμανλής, έκανε στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον σοσιαλιστή ηγέτη της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν. Μεταξύ των δύο ηγετών υπήρχαν εντόνως  αμοιβαία αισθήματα θαυμασμού. Εξ ου και υπήρξε ο συχνότερος επισκέπτη της Ελλάδας, σχεδόν δέκα φορές επισκέφτηκε τη χώρα μας, μιας και διατηρούσε επιπροσθέτως στενή φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Μίκη Θεοδωράκη. Εξ άλλου η εκλογική νίκη των Γάλλων σοσιαλιστών το 1980 θεωρήθηκε οιωνός της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, όπερ και εγένετο. Το 1982 ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται δεκτός στην Αθήνα με ιδιαίτερες τιμές.



Τόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και ο Κώστας Σημίτης, δεν ήταν πολύ του «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία», τυπικές σχέσεις είχαν, διότι τα πολιτικά τους συναισθήματα ήταν πιο… βαυαρικά. Ο δε Αντώνης Σαμαράς, κατά τη μνημονιακή περίοδο, εξέφρασε τις θερμές του διαθέσεις προς τον ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος και τον υποδέχθηκε καλοδιάθετα στο Παρίσι, αλλά μέχρι εκεί. Το Παρίσι στη συνέχεια δεν έδειξε διάθεση να στηρίξει την τρικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας.



Στη συνέχεια, ο «Πρώτη φορά αριστερά», που κατάφερε επί των ημερών να πετύχει το μότο του Εθνάρχη «έξω καλά πάμε» -σε μία περίοδο που οι «έξω» τον περίμεναν με το μαχαίρι στα δόντια τους-, συνέσφιξε σχέσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσημα «πήγαιν’ έλα», Εν συνεχεία υποδέχτηκε στη Αθήνα και τον επόμενο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με προσδοκίες από μεριάς του για την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι περισσότερο από τα αναμενόμενα.

Τώρα, ήρθε η σειρά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας, σε άλλο κλίμα βέβαια και χωρίς τα οικονομικά προβλήματα που είχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Τσίπρα, να αναθερμάνει το «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία». Η επίσκεψή του στη στο Παρίσι και η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έχει στόχο αυτή την αναθέρμανση προκειμένου να λάβει στήριξη η Ελλάδα στα θέματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί και το ζήτημα της Λιβύης, καθώς επίσης τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Ενώ αναμονή υπάρχει για το αν θα συζητηθεί το θέμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Οι επιτελείς του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας έχουν ήδη προηγηθεί της επίσκεψης Μητσοτάκη, για διαπραγματεύσεις απόκτησης από την Ελλάδα των δύο γαλλικών φρεγατών «Belh@rra». Μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με επιχειρηματίες και θα επιστρέψει αυθημερόν.

Οψόμεθα λοιπόν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria