Μαρία Μπρέντα - Για τη δημιουργία του τμήματος Μαθηματικών στην πόλη μου, την Καστοριά - OlaDeka

Μαρία Μπρέντα – Για τη δημιουργία του τμήματος Μαθηματικών στην πόλη μου, την Καστοριά

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων ειπώθηκαν πολλά για την επίδοση των μαθητών που μπήκαν σε τμήματα Μαθηματικών καθώς και για τη δημιουργία του τμήματος Μαθηματικών στην πόλη μου, την Καστοριά, και μου είναι αδύνατον να μην εκφράσω την άποψή μου επί του θέματος.

Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν “πως είναι δυνατόν ένας μαθητής του 7 να περάσει μαθηματικός;”. Όσοι το είπαν μάλλον αγνοούν κάποια σημαντικά σημεία:

1. Οι βάσεις καθορίζονται από τις επιλογές των μαθητών στο μηχανογραφικό τους δελτίο και από το πλήθος των μαθητών που δέχεται κάθε σχολή. Συνεπώς, είναι απολύτως φυσιολογικό ένα τμήμα μαθηματικών (σαν αυτό της Σάμου φέτος) να έχει βάση 7.500 μόρια. Αν δεν είχε ζήτηση η σχολή τότε είναι φυσιολογικό να έπεσε η βάση της και να μπήκαν σε αυτή μαθητές με χαμηλή βαθμολογία.

2. Μήπως αγνοούμε τι οδήγησε αυτόν τον μαθητή στο να βγάλει Μ.Ο. 7; Ας μη ξεχνάμε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν από μόνες τους μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Αν σκεφτεί κανείς το στρες, την αγωνία, τα πιθανά δύσκολα θέματα, την κακή διαχείριση του χρόνου, τη πιθανή πίεση γονέων και καθηγητών και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα που έχουν πάρει (δυστυχώς) οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι φυσιολογικό ένας μαθητής του 18 να πέσει στο 7. Απ’ ότι φαίνεται όσοι έχουν ξεμπερδέψει με το θέμα των πανελλήνιων εξετάσεων ξεχνάνε και το όλο κλίμα που επικρατούσε όταν έδιναν.

3. Ένας μαθητής που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, μένει στη Σάμο ή κοντά σε αυτή ή έχει συγγενείς εκεί, γιατί να μην σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών της Σάμου; Δεν έχουν όλες οι οικογένειες την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε πόλεις μακριά από το σπίτι τους.

4. Κανείς δεν είπε ότι τα Μαθηματικά είναι εύκολα και κανείς δεν υποστήριξε ότι τελειώνεις εύκολα από το Μαθηματικό. Το αν ένα παιδί θα γίνει καλό σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο είναι συνάρτηση της προσπάθειάς του και όχι μιας μόνιμης ιδιότητας που τον ακολουθεί εφόρου ζωής. Στο πέρασμα των χρόνων έχουμε δει λαμπρά αποτελέσματα παιδιών που είχαν μέτριες αποδόσεις στο σχολείο. Κάθε άνθρωπος έχει μια ολόκληρη ζωή μπροστά του για να βελτιωθεί και να αδράξει άπειρες ευκαιρίες που θα του δοθούν. Επίσης, ας μη ξεχνάμε ότι ο μαθητής που πέρασε με Μ.Ο. 7 θα κληθεί να λύσει ίδια θέματα στη σχολή του με τον μαθητή που μπήκε με Μ.Ο. 18. Δε θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση λόγω μέτριας επίδοσης που είχε στο σχολείο, δεν θα πάρει χαριστικούς βαθμούς, θα καταβάλλει προσπάθειες για να πετύχει τους στόχους του αν κι εφόσον το επιθυμεί. Άρα, δεν είναι έγνοια των υπολοίπων το αν θα καταφέρει να βγάλει τη σχολή ή όχι! Ας μη κρίνουμε κάποιον από το τι μαθητής ήταν κάποτε αλλά από το τι επαγγελματίας (ή γενικότερα άνθρωπος) επρόκειτο να γίνει.

5. Είναι αξιολύπητο στην Ελλάδα του σήμερα να κατηγορούμε όσους προσπάθησαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν το τμήμα Μαθηματικών στην Καστοριά. Όταν δεν γίνονται ενέργειες, παραπονιόμαστε και όταν γίνονται, δείχνουμε την αχαριστία μας. Δεν υποστηρίζω κανένα πολιτικό κόμμα αυτή τη στιγμή, ούτε και αγνοώ τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αρκετά τμήματα στη χώρα μας. Δεν ανέχομαι όμως να λένε ότι η πόλη μου δεν αξίζει να έχει ένα τμήμα σαν αυτό των Μαθηματικών. Το αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει ή όχι το τμήμα σε μερικά χρόνια από τώρα θα φανεί από τη θέληση και το μεράκι των καθηγητών να μεταδώσουν γνώσεις στους φοιτητές, από τη προτίμηση των μαθητών για το συγκεκριμένο τμήμα και από τη θέληση και την αγάπη που θα δείξουν οι φοιτητές στο αντικείμενο των σπουδών τους. Αν υπάρχει συνεννόηση, συνεργασία, μεράκι και αλληλοβοήθεια και καταφέρει το τμήμα να αποκτήσει ένα καλό όνομα τότε δεν αποκλείεται να ανέβει και η βάση του (αφού θα έχουν αυξηθεί και οι προτιμήσεις των μαθητών για το συγκεκριμένο τμήμα)

Εν ολίγοις, είναι καλό να μην βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία αλλά να τα στηρίζουμε και να είμαστε δίπλα τους σε κάθε επιλογή τους. Όταν υπάρχει θέληση και προσπάθεια όλα είναι δυνατά! Πριν κρίνεις τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον ένα παιδί, σκέψου πρώτα τι κάνεις και ποιος είσαι εσύ! Κάποια στιγμή το παιδί που εσύ αποκαλείς “στουρνάρι” θα μεγαλώσει, θα “αλλάξει μυαλά” και είναι πολύ πιθανό να ανέβει στην κορυφή της επιτυχίας. Γι’ αυτόν η θέα από εκεί ψηλά θα είναι υπέροχη! Για σένα όμως;

Μαρία Μπρέντα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria