Λάχανα, φασόλια και πορτσίνι: Ο Γαστρονόμος στην Καστοριά - OlaDeka

Λάχανα, φασόλια και πορτσίνι: Ο Γαστρονόμος στην Καστοριά

Από τα αφράτα λευκά λάχανα που στριμώχνουν σε βαρέλια και τις κόκκινες πιπεριές που ψήνουν σε μασίνες μέχρι τα κάστανα που μαζεύουν τώρα και τα άγρια μανιτάρια που αποξηραίνουν στις τελευταίες ακτίνες του ήλιου, τα νοικοκυριά της Καστοριάς προετοιμάζονται για το χειμώνα που έρχεται.

Κείμενο: Λίνα Καπετάνιου

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης

Ανάμεσα σε δύο βουνά, τον Γράμμο και το Βίτσι, κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, η Καστοριά είναι μία από τις ωραιότερες πόλεις της Μακεδονίας. Η λίμνη Ορεστιάδα που καθρεφτίζει όλη μέρα τον ουρανό, η μακεδονίτικη αρχιτεκτονική με τις κόκκινες σκεπές, τα αρχοντικά με τα σαχνισιά (σ.σ. προεξοχές στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια) και οι βυζαντινοί ναοί της συνθέτουν μια εικόνα μαγευτική.

Την επισκεφθήκαμε μέσα Οκτώβρη, περίοδο κατά την οποία οι Καστοριανοί ετοιμάζονται για τον, συνήθως βαρύ, χειμώνα που έρχεται. Οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν που καταγράφονται στην περιοχή τους χειμερινούς μήνες δεν επιτρέπουν χασομέρι. Ο,τι παράγεται την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο πρέπει να συντηρηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

 

Διαβάστε όλο το γαστρονομικό οδοιπορικό στα μέρη μας στο gastronomos.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria