Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας - Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και παμπάλαια οχήματα - OlaDeka

Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας – Μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και παμπάλαια οχήματα

Το αίτημα δεκαετιών για προαγωγή του βαθμού των Π.Υ. δεν ικανοποιήθηκε αν και αποτελεί επιτακτική ανάγκη

Με διαχρονικά προβλήματα που αναζητούν λύση εδώ και χρόνια, αλλά η αντιμετώπισή τους παραπέμπεται κάθε φορά στο επόμενο έτος, βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μία φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου.

Τόσο η περιφερειακή διοίκηση όσο και η συνδικαλιστική ηγεσία της πυροσβεστικής συμφωνούν ότι «τα προβλήματα είναι τα ίδια που μας ταλανίζουν κάθε φορά». Η έλλειψη προσωπικού, ο απαρχαιωμένος στόλος των αυτοκινήτων και η στέρηση βασικών ατομικών μέσων προστασίας για το προσωπικό, συνιστούν ιεραρχημένα τα σοβαρότερα προβλήματα. Βεβαίως, το θέμα του προσωπικού σχετίζεται άμεσα και με την αναγκαία πλέον αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, την οποία προτάσσουν ο περιφερειακός διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Αριστείδης Μαυρόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανδρεόπουλος.

20160713_100928-768x576

Να σημειωθεί ότι όλες οι Π.Υ. της περιφέρειας, δηλαδή της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας, της Καστοριάς και των Γρεβενών ανήκουν στη βαθμίδα Γ΄. Υπενθυμίζεται ότι αίτημα πολλών δεκαετιών των φορέων της περιοχής, των διοικήσεων της Π.Υ. και των συνδικάτων του χώρου είναι η προαγωγή των παραπάνω υπηρεσιών. «Γιατί τόσα χρόνια δεν γίνεται, δεν το γνωρίζω. Το θέμα είναι πολιτικό και δεν μπορούμε να το λύσουμε εμείς. Εγώ από την πλευρά μου επισημαίνω ότι όλες οι έδρες των νομών, δηλαδή η Φλώρινα, η Καστοριά και τα Γρεβενά, καθώς και η Πτολεμαΐδα πρέπει να προαχθούν από το βαθμό Γ΄ στο βαθμό Β΄. Η δε Κοζάνη, ως έδρα της Περιφέρειας πρέπει να προαχθεί από Γ΄ σε Α΄», σημείωσε ο αρχιπύραρχος Αρ. Μαυρόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Όταν έγιναν οι οργανισμοί των Π.Υ. πριν από δεκαετίες οι ανάγκες ήταν διαφορετικές, τα πράγματα εξελίχτηκαν και οι ανάγκες αυξήθηκαν, οι οργανισμοί είναι πλέον παρωχημένοι, οπότε χρειάζεται αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών».

Η αλλαγή κλίμακας έχει άμεση σχέση με τον αριθμό του προσωπικού, καθώς: Η Γ΄ κλίμακα που είναι όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας προβλέπει 30-35 άτομα μόνιμου προσωπικού. Η Β΄ προβλέπει 47 άτομα και η Α΄ προβλέπει 65. Επομένως η αναβάθμιση σε Α΄ για την Κοζάνη θα διπλασιάσει αμέσως το προσωπικό και η μετάβαση σε Β΄ για τις υπόλοιπες Π.Υ. θα το αυξήσει κατά 50% περίπου.

Αυτή τη στιγμή στο σύνολο των Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας υπηρετούν 500 άτομα, εκ των οποίων οι 250 είναι μόνιμοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Οι υπόλοιποι 250 είναι πενταετούς θητείας και εποχικοί. «Με το σύνολο των 500 ατόμων αν ήταν όλο μόνιμο προσωπικό θα μπορούσαμε να καλύψουμε στοιχειωδώς τις ανάγκες», σημείωσε ο περιφερειακός διοικητής. Επειδή όμως οι πενταετείς και εποχικοί δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα, υπερωρίες και βάρδιες για λόγους περιορισμού του εργασιακού κόστους, υπάρχουν επιπτώσεις στην ανταπόκριση των υπηρεσιών.

20160713_104349

Απαρχαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα

Ένα μέρος του μηχανοκίνητου στόλου της πυροσβεστικής χρειάζεται αντικατάσταση, παραδέχεται ο αρχιπύραρχος Αρ. Μαυρόπουλος. Την ίδια άποψη έχει εκ μέρους της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας και ο πρόεδρός της, Π. Ανδρεόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα μισά οχήματα είναι παλιά και χρήζουν αντικατάστασης», υπογραμμίζοντας ως μεγαλύτερο πρόβλημα ότι «δεν έχουμε δασικά περιπολικά, ενώ για την Κοζάνη δεν έχουμε διασωστικό τροχαίων ατυχημάτων». Η μεγαλύτερη πληγή πάντως είναι τα δασικά οχήματα που είχαν έρθει ως προίκα από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική και μετρούν πάνω από 35 χρόνια ζωής.

Μια μικρή ανακούφιση θα δώσει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και του προγράμματος Αρχηγείου και Περιφέρειας για προμήθεια καινούργιων πυροσβεστικών οχημάτων, μέσω ΕΣΠΑ. «Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα έως το τέλος του έτους, οπότε να πάρουμε και στη Δυτική Μακεδονία έναν αριθμό σύγχρονων οχημάτων», δήλωσε ο Αρ. Μαυρόπουλος. Ως συνήθως η οικονομική κρίση και τα μνημόνια κάνουν το «θαύμα τους» και στην πυροσβεστική, αφού δεν καθιστά απαγορευτική μόνο την προμήθεια νέων αυτοκινήτων, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη συντήρηση του απαρχαιωμένου στόλου. «Έτσι φτάσαμε στο σημείο τα περισσότερα οχήματα να μην έχουν ελαστικά και να μην μπορούμε να προμηθευτούμε, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια», είπε ο Π. Ανδρεόπουλος.

Τέλος, ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε «στις μεγάλες ελλείψεις σε ατομικά μέσα προστασίας (φόρμες, μπλουζάκια, άρβυλα, μάσκες κράνη κ.λ.π.), ορισμένα από τα οποία έχουν να μας διαθέσουν πάνω από οκτώ χρόνια». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι πενταετείς δεν έχουν κράνη για αστικές πυρκαγιές για ευνόητους λόγους κόστους, όμως χωρίς κράνος δεν μπορούν να μπουν μέσα σε μια φωτιά στην πόλη, οπότε εκτελούν καθήκοντα οδηγού κ.λ.π., χωρίς να παίρνουν μέρος στην κατάσβεση, αν και έρχονται στο σημείο της πυρκαγιάς».

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria