Η Καστοριά στο σημείο μηδέν: Άδεια έδρανα, τσιμέντα χωρίς μέλλον και η μεγάλη παραπλάνηση
Πανελλαδικές και Βάσεις 2026. Για ακόμη μία φορά χαρούμενοι «δημοσιογράφοι», πολιτικοί που ψάχνουν κάτι να πουν, πολίτες που απορροφημένοι από τον αγώνα της καθημερινότητας δεν βγάζουν άκρη και αφήνουν την τύχη τους στον αυτόματο πιλότο…
Αυτή είναι η κατάσταση στην ωραία μας Καστοριά ακόμα και σήμερα.
Σήμερα που τα φετινά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής όμως, δεν λένε απλώς την αλήθεια, κραυγάζουν:
- Τμήμα Μαθηματικών: Από τις 100 διαθέσιμες θέσεις, καλύφθηκαν μόλις οι 15, αφήνοντας 85 κενές θέσεις!
- Τμήμα Πληροφορικής: Από τις 214 θέσεις, οι επιτυχόντες ήταν μόλις 74, με αποτέλεσμα 140 θέσεις να μένουν στα αζήτητα.
Συνολικά, μέσα σε δύο κομβικά τμήματα, οι 225 από τις 314 θέσεις έμειναν άδειες!
Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς ένας αριθμός σε έναν πίνακα αποτελεσμάτων, είναι ένα ισχυρό πλήγμα στο αφήγημα της επιτυχίας που πιπιλάνε μερικοί-ές, είναι ένα ακόμη φρένο στην τοπική οικονομία, την κοινωνική ζωή και την προοπτική της περιοχής.
Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι βαθιά δομικό. Και όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι «η ανάπτυξη έρχεται με τον Ε65» ή ότι ο τουρισμός θα μας σώσει, η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά.
Καλός ο τουρισμός, αλλά δεν θα γίνουμε όλοι ξενοδόχοι
Ο τουρισμός είναι χρήσιμος, αλλά δεν θα γίνουμε όλοι ξενοδόχοι και εστιάτορες! Αν δεν έρθουν σοβαρές επενδύσεις σε παραγωγικό επίπεδο, αν δεν δημιουργηθούν μονάδες και κίνητρα για νέους ανθρώπους, όπως τεχνολογία και ψηφιακά μοντέλα παραγωγής:
- Το Πανεπιστήμιο θα είναι απλά ένας τίτλος «για το θεαθήναι» για την Μαντάμ Σουσού που λέγεται Καστοριά.
- Ο Ε65 θα είναι ένας δρόμος που θα οδηγεί σε μια νεκρή πόλη και θα δίνει τη δυνατότητα για ακόμη πιο εύκολη διαφυγή.
«Όχι άλλο κάρβουνο» – Εκατομμύρια για τσιμέντα, μηδέν για την έρευνα, τον πολιτισμό την παραγωγή και την ανάπτυξη
Πού είναι ο πολιτισμός; Σοβαρά τώρα, οι ψευτιές και οι φενάκες που διαφημίζουν ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα; Αυτά δεν είναι πολιτισμός, είναι ψηφοθηρικοί κωδικοί για να αδειαζουν τα ταμεία σε απολιθώματα πολιτισμού. Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο: σουβλακογιορτές, πνευματικά νεκροί σύλλογοι και μόνιμα χοροί και θλιβερά μοτίβα.
Από την άλλη, τεράστια ποσά —εκατομμύρια ολάκερα— για τσιμέντα, για μπουλντόζες, για νταλίκες, για κάρβουνο. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!
Πού είναι η έρευνα, η αναζήτηση, η επαφή με τον κόσμο με άλλους ορίζοντες; Πού είναι;
Όχι κυρίες και κύριοι!
Δεν μπορεί να συνεχιστεί όλη αυτή η κατάσταση! Να εκμεταλλεύεται ξανά και ξανά, επί δεκαετίες, αυτό το γερασμένο πολιτικό προσωπικό αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του!
Καιρός να ξυπνήσουμε! Έρχεται η ώρα.
Το είχαμε πει και στο παρελθόν αυτό το σύνθημα, αλλά κάποιοι παραξηγήσαν… Άλλο είπαμε, άλλο κατάλαβαν. Πίστεψαν μεν ότι «τώρα είναι η ώρα», αλλά… το προσάρμοσαν στα δικά τους θέλω. Τους είπαμε «τώρα ήρθε η ώρα» κι αυτοί κατάλαβαν ότι ήρθε η ώρα για αμάκα!
Δεν πάει άλλο. Η Καστοριά δεν αντέχει άλλη παρακμή. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε πραγματικά.
ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ










