Υπάρχει κάτι πιο καλοκαιρινό από το γκασπάτσο; Αυτό το μεσογειακό πιάτο είναι το αστέρι τις ζεστές μέρες.
Ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσθέσουν ψωμί, σκόρδο ή άλλα συστατικά, αλλά αυτά είναι τα κύρια συστατικά του γκασπάτσο. Μπορεί να μην υπάρχει πιο καλοκαιρινό φαγητό, αλλά εκτός από δροσιστικό, αυτό το πιάτο έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Η Marta Otero, μέλος του Γενικού Συμβουλίου των Επίσημων Συλλόγων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, εξηγεί στο CuídatePlus ότι «από διατροφική άποψη, μπορούμε να πούμε ότι το γκασπάτσο είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων». Ανάμεσα στις ιδιότητές του μπορούμε να επισημάνουμε την παρουσία των εξής ουσιών:
- Βιταμίνες Α, C και Ε, οι οποίες ξεχωρίζουν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
- Μέταλλα: φώσφορος, σίδηρος, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρος, χαλκός, κάλιο και νάτριο.
- Φυτικές ίνες.
- Λυκοπένιο, ένα β-καροτένιο που ξεχωρίζει για την αντιοξειδωτική του δύναμη και είναι υπεύθυνο για το κόκκινο χρώμα της ντομάτας.
Από την άλλη πλευρά, αν προσθέσουμε ψωμί, το πιάτο θα είναι πιο χορταστικό, καθώς αποτελεί πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το ποιο λάδι να χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα ήταν το καταλληλότερο. «Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Μεταξύ των κυριότερων λιπαρών οξέων είναι το ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ευεργετικό κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων».
Περιέχει επίσης και άλλα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα 3 και ωμέγα 6, απαραίτητα λιπαρά οξέα, «δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να παρέχονται από τη διατροφή».
Γκασπάτσο σε άλλες γεύσεις
Η αλήθεια είναι ότι το γκασπάτσο είναι μια μεγάλη πηγή καινοτομίας στην κουζίνα και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να βρίσκουμε γκασπάτσο με φράουλα, καρπούζι, μάνγκο, παντζάρι… Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες, εξίσου νόστιμες, εξίσου υγιεινές και εξίσου θρεπτικές.
Σύμφωνα με τον Otero, «το γκασπάτσο φράουλα παρέχει ένα γλυκό συστατικό που είναι πολύ ορεκτικό για όλες τις ηλικίες, ειδικά για τους μικρότερους», επισημαίνει ο Otero. Το ίδιο ισχύει και για το γκασπάτσο καρπούζι ή πεπόνι, φρούτα που είναι κατάλληλα για το καλοκαίρι, καθώς βρίσκονται στην εποχή τους. «Και τα δύο αποτελούν πηγή νερού, βιταμινών, φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών που δρουν ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό».
Ίσως το λιγότερο συνηθισμένο είναι το παντζάρι, το οποίο προσθέτει μια γλυκιά πινελιά και μπορεί να γίνει με ωμό ή προμαγειρεμένο παντζάρι. «Είναι επίσης αξιοσημείωτο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο», προσθέτει η διατροφολόγος.
Η επίδραση της ανάμειξης των λαχανικών
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να τρώμε φρέσκα φρούτα δεν είναι το ίδιο με το να πίνουμε χυμό, καθώς όταν τα αναμειγνύουμε καταναλώνουμε λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερη ζάχαρη και έχουν λιγότερο χορταστικές ιδιότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με το γκασπάτσο; Η Mónica Herrero, αντιπρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Διαιτολόγων και Διατροφολόγων της Αραγονίας, δηλώνει ότι «οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι οι ίδιοι. Αυτό που αλλάζει είναι η διαθεσιμότητά τους- καθώς υγροποιούνται, απορροφώνται ευκολότερα, επειδή οι φυτικές ίνες έχουν διασπαστεί και τα σάκχαρα συγκρατούνται λιγότερο και απορροφώνται ευκολότερα από το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του γκασπάτσο είναι υψηλότερος από ό,τι αν καταναλωθεί ως σαλάτα».
Γκαζπάτσο, συνοδευτικό ή πρώτο πιάτο;
«Καθώς πρόκειται για ένα πιάτο του οποίου τα υλικά παρασκευάζονται ωμά, διατηρεί μεγάλο μέρος των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών του, γεγονός που καθιστά το γκασπάτσο ένα πολύ πλήρες πιάτο από διατροφική άποψη», προσθέτει ο Otero. Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι πολτοποιημένα σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι χαμηλότερη. Ως εκ τούτου, «καλό θα ήταν να το συμπληρώνουμε με ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είτε ζωικής είτε φυτικής προέλευσης, προκειμένου να έχουμε ένα ισορροπημένο μενού. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι για να λάβουμε μια πλήρη πρωτεΐνη όταν τρώμε όσπρια, θα πρέπει να καταναλώνουμε επίσης ένα δημητριακό όπως το ρύζι για να επιτύχουμε υψηλή θρεπτική αξία στο πιάτο», εξηγεί ο Otero.
Είναι το γκασπάτσο καλό για την ενυδάτωση;
Σε πολύ ζεστό καιρό φαίνεται ότι η κατανάλωση γκασπάτσο μας ανακουφίζει και, σε κάποιο βαθμό, μας βοηθά να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας. Σε κάθε περίπτωση, μην γελιέστε, για να ενυδατωθούμε πρέπει να καταφεύγουμε στο νερό, ακόμη και αν το γκασπάτσο περιέχει μεγάλη ποσότητα. «Μπορούμε να το καταναλώσουμε ως σνακ, μεσημεριανό, απογευματινό, ως πρώτο πιάτο στο μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, αλλά όχι για να αντικαταστήσουμε τα υγρά, καθώς πρόκειται για ένα τρόφιμο που περιέχει θερμίδες, θρεπτικά συστατικά, αλάτι κ.λπ.», εξηγεί ο Herrero.
Το γκασπάτσο ως ισοτονικό ποτό;
Μετά την άσκηση το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση στα ισοτονικά ποτά, ειδικά αν περιέχουν ζάχαρη στη σύνθεσή τους, καθώς το γκασπάτσο περιέχει ηλεκτρολύτες, θερμίδες, αλάτι και θρεπτικά συστατικά. «Το πρόβλημα είναι ότι η ντομάτα είναι μια πολύ όξινη τροφή και μπορεί να προκαλέσει οξύτητα στο στομάχι, και αν το πιείτε με άδειο στομάχι μετά από πολύωρη άσκηση, μπορεί να σας κάνει αρκετά κακό, λέει ο Herrero.
Ο διατροφολόγος από την Αραγονία συμβουλεύει να την τρώτε εφάπαξ, όχι για ενυδάτωση, «περισσότερο σαν σαλάτα, αλλά σε αυτή την περίπτωση σε υγροποιημένη μορφή, με τις ιδιότητές της και γνωρίζοντας τα μειονεκτήματά της».