Πεπόνι ή καρπούζι: Ποιο είναι πιο υγιεινό - OlaDeka

Πεπόνι ή καρπούζι: Ποιο είναι πιο υγιεινό

Η μεγάλη «μάχη» των βασιλιάδων του καλοκαιριού: Πεπόνι ή καρπούζι;

Είναι καλοκαίρι και η ερώτηση «πεπόνι ή καρπούζι» είναι μια συνηθισμένη ερώτηση. Η απάντηση δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το ποιο φρούτο θα βρείτε στο πιάτο σας, αλλά μπορεί επίσης να προσφερθεί για μια ζωντανή συζήτηση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την πράσινη φέτα σε σχήμα βάρκας και εκείνων που επιλέγουν το κόκκινο τρίγωνο με τους μαύρους σπόρους. Είναι καλοκαίρι και θέτουμε το ερώτημα: πεπόνι ή καρπούζι;

«Πρόκειται για δύο βασικά εποχιακά φρούτα της μεσογειακής διατροφής λόγω της συμβολής τους στην ενυδάτωση. Είναι τρόφιμα χαμηλής ενεργειακής αξίας με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C», εξηγεί ο Manuel Moñino, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου των Επίσημων Συλλόγων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (Cgcodn).

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, ο ειδικός επισημαίνει ότι συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στον φυσιολογικό σχηματισμό κολλαγόνου στα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, τους χόνδρους, τα ούλα, τα δόντια και το δέρμα. Επίσης, «βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τη διατροφή, μειώνει την κόπωση και προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες λόγω της αντιοξειδωτικής της ικανότητας». Το κάλιο, εν τω μεταξύ, υποστηρίζει την υγεία των μυών και του νευρικού συστήματος και συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όσον αφορά το αν υπάρχουν διαφορές, πέρα από τις προφανείς που επηρεάζουν τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (υφή, χρώμα, γλυκύτητα ή χυμώδες), «όχι μόνο μεταξύ πεπονιού και καρπουζιού, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών ποικιλιών του καθενός- αντί για διακρίσεις, θα πρέπει να μιλάμε για ομοιότητες», τονίζει ο ειδικός.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: και τα δύο φρούτα συνιστώνται, είναι υγιεινά και δεν περιέχουν λιπαρά», συμφωνεί η Carmen Vidal, καθηγήτρια Διατροφής και Βρωματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ισπανικής Εταιρείας Διατροφής (SEÑ). Ωστόσο, για να επισημάνει μια διαφορά, η ειδικός επισημαίνει ότι το καρπούζι περιέχει συστατικά που ονομάζονται λυκοπένια, τα οποία του δίνουν το κοκκινωπό χρώμα του.

Τα γλυκά φρούτα παχαίνουν: μύθος ή πραγματικότητα;

Η γλυκιά γεύση του πεπονιού και του καρπουζιού συνδέεται συχνά με την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει ο Vidal, η περιεκτικότητα των τροφίμων αυτών σε ζάχαρη είναι σχετικά χαμηλή (6%). «Παρατηρούμε ότι είναι γλυκά επειδή δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να καλύπτουν αυτή τη γεύση. Καθώς έχουν νερό και ζάχαρη, οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι είναι σαν ένα δροσιστικό ποτό», επισημαίνει. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ αυτών των φρούτων και των αναψυκτικών έγκειται στην παρουσία φυτικών ινών στα πρώτα: «Οι φυτικές ίνες κάνουν τη ζάχαρη να απορροφάται αργά, οπότε συμβάλλει λιγότερο στη γλυκαιμία και τα τρόφιμα αυτά είναι πιο συμβατά με άτομα που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη».

Η διατροφολόγος επισημαίνει επίσης ότι το πεπόνι και το καρπούζι περιέχουν φρουκτόζη, ένα σάκχαρο με τις ίδιες θερμίδες με τη σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), «αλλά από άποψη γλυκύτητας είναι πιο ισχυρό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα φρούτα ως πιο γλυκά».

«Κανένα από αυτά τα φρούτα, ούτε κανένα άλλο εποχιακό φρούτο, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αύξηση του σωματικού βάρους των ανθρώπων που τα καταναλώνουν τακτικά, όταν κάνουν υγιεινή διατροφή», τονίζει ο Moñino, ο οποίος επιμένει ότι, στην πραγματικότητα, «οποιοδήποτε αναψυκτικό, ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά ή οποιοδήποτε παράγωγο κρέατος έχει πολύ περισσότερες θερμίδες και ενέργεια από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό». Επομένως, καμία δίαιτα αδυνατίσματος δεν μπορεί να είναι υγιεινή αν αποκλείει τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τέλος, ο Vidal επισημαίνει ότι η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα φρούτα παχαίνουν μπορεί να προέρχεται από τη συμβουλή να αφαιρούνται ως επιδόρπιο και να καταναλώνονται πριν από άλλα τρόφιμα. Η σύσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, πρώτον, η κατανάλωση φρούτων είναι εγγυημένη και, δεύτερον, «επειδή έχουν φυτικές ίνες και νερό, η κορεστική επίδραση είναι μεγαλύτερη».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria