Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ανεξαρτήτως του τύπου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπουρούμε να ζήσουμε χωρίς ζάχαρη. Στα γλυκά, στον καφέ, σταδροσιστικά μας ροφήματα το καλόκαίρι… Η ζάχαρη, είτε λευκή, είτε μαύρη, είτε καστανή, αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές συνταγές και είναι γνωστή για την προσθήκη γλυκιάς γεύσης. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την υγεία, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των τύπων ζάχαρης. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις ιδιότητες της λευκής, της καστανής και της μαύρης ζάχαρης και ποια από αυτές θεωρείται πιο υγιεινή.
Καστανή Ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από μερικώς ραφιναρισμένη λευκή ζάχαρη με προσθήκη μελάσσας είτε από ζάχαρη που περιέχει φυσικά μελάσα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες καστανής ζάχαρης, ανάλογα με την ποσότητα μελάσσας που περιέχουν. Η καστανή ζάχαρη έχει:
-Περίπου 94-96% σακχαρόζη, λόγω της προσθήκης μελάσσας.
-Περισσότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τη λευκή ζάχαρη, όπως κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, εξαιτίας της μελάσσας.
Μαύρη Ζάχαρη
Η μαύρη ζάχαρη έχει ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μελάσα σε σύγκριση με την καστανή ζάχαρη, δίνοντάς της μια πιο πλούσια γεύση και σκουρόχρωμη εμφάνιση. Η μαύρη ζάχαρη έχει:
-Περίπου 88-92% σακχαρόζη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μελάσα.
-Ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μελάσα.
Η διατροφολόγος καταρρίπτει τον «μύθο» για το ποια είναι πιο «υγιεινή»
«Αυτά τα 3 είδη ζάχαρης διαφέρουν λίγο ως προς τον τρόπο παρασκευής τους και εκεί βασίζουν τα θεωρητικά οφέλη τους οι υποστηρικτές. Η ζάχαρη παράγεται από ζαχαρότευτλο ή ζαχαροκάλαμο, τα οποία πιέζονται και ο φυσικός χυμός τους βράζει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κρύσταλλοι ζάχαρης πλούσιοι σε μελάσα. Όπου μελάσα = επίσης είδος σακχάρου με κάποια μικροστοιχεία, πχ σίδηρο (όχι όμως κάτι wow για την ποσότητα που τη λαμβάνουμε)», συμβουλεύει η Διατροφολόγος Έφη Κολόβερου, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Και συνεχίζει λέγοντας:
«1η περίπτωση: οι κρύσταλλοι καθαρίζονται πλήρως με αποτέλεσμα να προκύπτει λευκή ζάχαρη και μελάσα, 2η περίπτωση: οι κρύσταλλοι καθαρίζονται μερικώς με αποτέλεσμα να προκύπτει καστανή ζάχαρη (ή προκύπτει από προσθήκη μελάσας σε λευκή ζάχαρη), 3η περίπτωση οι κρύσταλλοι δεν καθαρίζονται με αποτέλεσμα να προκύπτει ακατέργαστη ζάχαρη στην οποία προστίθεται επιπλέον μελάσα και προκύπτει μαύρη ζάχαρη. That’s it.. Καμία ουσιαστική διαφορά.. Και μην ξεχνάτε τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για περιορισμό όλων των απλών σακχάρων (ζάχαρη, σιρόπια, μέλι κλπ) στο 10% κατ’ ανώτερο της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης (ιδανικά 5%) Και όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο».
Συμπέρασμα; Η μαύρη ζάχαρη μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο υγιεινή επιλογή μεταξύ της λευκής και της καστανής ζάχαρης λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς της σε μελάσα και, συνεπώς, σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που η μαύρη και η καστανή ζάχαρη προσφέρουν ελαφρώς περισσότερα θρεπτικά συστατικά, εξακολουθούν να είναι πηγές προστιθέμενης ζάχαρης και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, ανεξαρτήτως του τύπου, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις.