Η ξυλιτόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού - OlaDeka

Η ξυλιτόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Τι αποκάλυψε μελέτη για την ξυλιτόλη.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο European Heart Journal, διεθνείς ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα στην κλινική του Κλίβελαντ αναφέρουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ξυλιτόλης, ενός υποκατάστατου της ζάχαρης που βρίσκεται στις τσίχλες, ακόμη και στις οδοντόκρεμες, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, περίπου οι μισοί από τους οποίους είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου και σχεδόν όλοι είχαν τουλάχιστον μερικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο. Παρακολουθήθηκαν για αρκετά χρόνια. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ξυλιτόλης στο αίμα των συμμετεχόντων μετά από ολονύκτια νηστεία και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό με κίνδυνο να πεθάνουν σε διάστημα τριών ετών σε σύγκριση με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Η επίδραση της ξυλιτόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα

Για να κατανοήσουν περαιτέρω τη σύνδεση μεταξύ της ξυλιτόλης και των καρδιακών συμβάντων, οι επιστήμονες στη συνέχεια έκαναν ένεση ξυλιτόλης σε ποντίκια και ανέλυσαν την επίδραση που είχε η χημική ουσία στο καρδιαγγειακό σύστημα των ζώων. Η ξυλιτόλη αύξησε την πήξη στο αίμα πυροδοτώντας την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτόν τον μηχανισμό δίνοντας στους ανθρώπους να πιουν ένα ρόφημα με βάση την ξυλιτόλη και ένα ρόφημα με βάση τη γλυκόζη, και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ξυλιτόλης αυξήθηκαν 1000 φορές στο πλάσμα αμέσως μετά την κατανάλωση του ροφήματος ξυλιτόλης, μαζί με επίπεδα παραγόντων πήξης αλλά όχι αφού κατανάλωσαν το ρόφημα με γλυκόζη.

Ξυλιτόλη όπως λέμε χοληστερίνη

«Ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων, τα επίπεδα ξυλιτόλης εξακολουθούσαν να αποτελούν παράγοντα μελλοντικών καρδιακών συμβάντων», λέει ο Δρ. Stanley Hazen, πρόεδρος των καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιστημών στην κλινική του Κλίβελαντ και ανώτερος συγγραφέας της εργασίας.

Ο Hazen λέει ότι η ξυλιτόλη θα πρέπει να θεωρείται παρόμοια με τη χοληστερίνη όταν πρόκειται για καρδιακές παθήσεις. Όπως και η χοληστερίνη, η ξυλιτόλη παράγεται στο σώμα και οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά επίπεδα της χημικής ουσίας στο αίμα τους. Αλλά η κατανάλωση περισσότερης ξυλιτόλης ως υποκατάστατου της ζάχαρης σε τρόφιμα ή ποτά θα μπορούσε να αυξήσει τον βασικό κίνδυνο που έχουν ήδη οι άνθρωποι για θρόμβωση στο αίμα. Στη μελέτη, τα επίπεδα που κατέγραψε η ομάδα πιθανότατα αντανακλούσαν τα βασικά επίπεδα ξυλιτόλης παρά ξυλιτόλης από τη διατροφή, καθώς η χημική ουσία καθαρίζει το σώμα σε τέσσερις έως έξι ώρες και οι εθελοντές είχαν νηστέψει όλη τη νύχτα.

«Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι να βρει μονοπάτια που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο πέρα ​​από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου όπως η χοληστερίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης», λέει ο Hazen. «Και η ξυλιτόλη είναι ένα από αυτά», καταλήγει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria