Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να επηρεάσει το ύψος μας - OlaDeka

Η έλλειψη αυτού του θρεπτικού συστατικού μπορεί να επηρεάσει το ύψος μας

Η ανάπτυξη του σώματός μας εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε.

Μία πιθανή καθυστέρηση στην ανάπτυξη σχετίζεται με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας και τον υποσιτισμό. «Για παράδειγμα, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να σας κάνει να είστε πιο κοντοί. Τα προβλήματα με την υπόφυση μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη επειδή η υπόφυση ελέγχει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης», διευκρινίζει στο κανάλι του στο YouTube ο Dr Eric Berg.

Ο γιατρός τονίζει ότι «στα παιδιά, η αυξητική ορμόνη βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών και επηρεάζει το ύψος. Στους ενήλικες, η αυξητική ορμόνη διατηρεί την πρωτεΐνη στο σώμα, βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες».

Πώς πραγματοποιείται διέγερση της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης

Με βάση τα παραπάνω ο Dr Eric Berg, αναφέρει ότι «τα αμινοξέα διεγείρουν την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, η αυξητική ορμόνη μπορεί να μειωθεί. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η αντίσταση στην ινσουλίνη και η έλλειψη ύπνου μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ήπαρ παράγει μια ορμόνη γνωστή ως ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1). Εάν έχετε έλλειψη αυτής της ορμόνης, μπορεί να καταλήξετε με μικρότερο ύψος. Ο IGF-1 ενεργοποιείται επίσης από αμινοξέα και ψευδάργυρο.

Εάν δεν καταναλώνετε αρκετό κόκκινο κρέας, ψάρι και οστρακοειδή, θα μπορούσατε να καταλήξετε με ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Δεν υπάρχει πολύς ψευδάργυρος στις φυτικές τροφές».

Ποιες τροφές μπορούν να «μπλοκάρουν» τον ψευδάργυρο

Χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία, ο ειδικός επισημαίνει ότι «η Δημοκρατία του Κονγκό έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεπάρκειας ψευδαργύρου.

Στη Δημοκρατία του Κονγκό, η διατροφή αποτελείται κυρίως από ρύζι, δημητριακά, και καλαμπόκι τα οποία είναι πλούσια σε φυτικό οξύ. Το φυτικό οξύ μπλοκάρει τον ψευδάργυρο, μπορεί να δημιουργήσει τεράστια ανεπάρκεια ψευδαργύρου και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το άγχος, η ζάχαρη και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανεπάρκεια ψευδαργύρου».

Ο ειδικός καταλήγει ότι «η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη. Τα παιδιά δεν βγαίνουν τόσο πολύ έξω και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρόχειρων φαγητών, παράγοντες που αναστέλλουν τη βιταμίνη D. Η φλεγμονή στο έντερο εμποδίζει επίσης την απορρόφησή της».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria