Αλάτι: Από τι κινδυνεύετε αν φάτε ένα επιπλέον γραμμάριο την ημέρα - OlaDeka

Αλάτι: Από τι κινδυνεύετε αν φάτε ένα επιπλέον γραμμάριο την ημέρα

Οι γιατροί συστήνουν να προσέχουμε πόσο αλάτι καταναλώνουμε.

Η κατανάλωση επιπλέον ποσοστήτων αλατιού από το συνιστώμενο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος έκζεμα, λένε οι επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, μόνο με ένα επιπλέον γραμμάριο αλατιού την ημέρα θα μπορούσε να αυξηθεί ο κίνδυνος εξάρσεων του δέρματος κατά 22%.

Τι είναι το έκζεμα

Το έκζεμα, γνωστό και ως δερματίτιδα, είναι μια κατάσταση που προκαλεί αφόρητη φαγούρα. Το δέρμα μπορεί να κοκκινίσει, να «σκάσει» και να πονάει.

Περίπου ένας στους 10 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο – και ένα στα πέντε παιδιά – έχουν την πιο κοινή μορφή του, που ονομάζεται ατοπικό έκζεμα, σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Εκζέματος.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πάθηση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, ορισμένων ρούχων και του κρύου καιρού.

Τώρα, ερευνητές στο UC San Francisco (UCSF) λένε ότι η διατροφή θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με αυτό, ιδιαίτερα τα επίπεδα νατρίου που καταναλώνει κάποιος.

Τι μπορεί να πρκαλέσει η κατανάλωση αλατιού

Το νάτριο, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν με τη μορφή αλατιού, αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tulane συνέδεσε επίσης τις δίαιτες πλούσιες σε νάτριο με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το νάτριο αποθηκεύεται στο δέρμα, όπου μπορεί να παίζει ρόλο στη φλεγμονή που είναι χαρακτηριστική του εκζέματος.

Οι επιστήμονες του UCSF πρότειναν ότι ο περιορισμός της ποσότητας νατρίου που τρώει κάποιος μπορεί να είναι ένας τρόπος διαχείρισης της συγκεκριμένης πάθησης του δέρματος.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 215.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 70 ετών από τη UK Biobank, λαμβάνοντας δείγματα ούρων και χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία.

Μέσω των δεδομένων οι ερευνητές μπορούσαν να διαπιστώσουν πόσο νάτριο έτρωγε κάθε άτομο από τα δείγματα ούρων αλλά και να εντοπίσουν κάποια διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας και πόσο σοβαρή ήταν αυτή.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον γραμμάριο νατρίου που απεκκρίνεται στα ούρα για 24 ώρες συσχετίστηκε με 11% υψηλότερες πιθανότητες διάγνωσης εκζέματος και 16% υψηλότερο κίνδυνο ύπαρξης ενεργού κρούσματος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria