Έχουν χαρακτηριστεί ως ένα γρήγορο σνακ, όπως οι μπάρες πρωτεΐνης πρωτεΐνης θεωρούνται ότι κόβουν το αίσθημα πείνας.
Ωστόσο πολλοί Αμερικανοί λένε ότι αισθάνονται πιο πεινασμένοι μετά από μια μπάρα πρωτεΐνης.
Υπάρχουν φόρουμ του Reddit και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το θέμα, όπου οι χρήστες λένε ότι είχαν μείνει με «επιπλέον πείνα» ή κατέληξαν να καταναλώνουν περισσότερες μπάρες.
Πολλοί λάτρεις του γυμναστηρίου και διατροφολόγοι συμβουλεύουν τους πελάτες να τρώνε μπάρες πρωτεΐνης επειδή η πρωτεΐνη είναι πιο χορταστική από άλλα μικρογεύματα.
Ωστόσο οι διαιτολόγοι πιστεύουν ότι ο ένοχος που μας κάνει να πεινάμε είναι η σουκραλόζη, μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται στις πιο δημοφιλείς μπάρες πρωτεΐνης.
Η Katie Lopez διαιτολόγος στο Νιου Χάμσαϊρ, είπε στην DailyMail.com: «Προσωπικά, δεν τρώω σουκραλόζη και ελαχιστοποιώ τα πρόσθετα στα τρόφιμα, τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα καθώς πυροδοτούν την υπερφαγία.
Συνέστησε μπάρες με τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης και ολόκληρα κομμάτια φρούτων οι οποίες δεν χρησιμοποιούν σουκραλόζη.
Η κατανάλωση τεχνητής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση περισσότερης τροφής, ακόμα κι αν το ζαχαρούχο προϊόν περιέχει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης.
Το γεγονός ότι ο εγκέφαλος δεν παίρνει την ικανοποίηση που θέλει κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι χρειάζεται να φάει περισσότερο.
Ένας χρήστης στο Reddit ανέφερε: «Οι μπάρες αναζήτησης με κάνουν να πεινάω… Υποψιάζομαι ότι αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης μου. Με πιάνει πονοκέφαλος αφού φάω ένα ».
Παρά τη δημοτικότητά τους και την υπόσχεση να νικήσουν την πείνα, οι μπάρες πρωτεΐνης με σουκραλόζη μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη λαχτάρα για γλυκά και τρόφιμα.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα που ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε σουκραλόζη τρώνε περισσότερο φαγητό αργότερα παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν αρκετές θερμίδες για να χορτάσουν.
Η σουκραλόζη, που πωλείται με την επωνυμία Splenda, είναι περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη χωρίς θερμίδες.
Η σουκραλόζη είναι ένα χρήσιμο προϊόν για άτομα που επιδιώκουν να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης ενώ μπορεί να βρεθεί παντού, από αρτοσκευάσματα μέχρι ποτά και τσίχλες.
Οι άνθρωποι αναζητούν γλυκαντικά χωρίς θερμίδες όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και της αύξησης βάρους.
Έρευνες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη δεν ενεργοποιούν την οδό ανταμοιβής της τροφής στον εγκέφαλο επειδή δεν παρέχουν θερμίδες όπως η ζάχαρη.
Αντιθετικά, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τεχνητού γλυκαντικού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έβαλαν 74 άτομα να πιούν 300 ml ποτού ζαχαρούχου με σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), ένα ρόφημα ζαχαρούχου με σουκραλόζη.
Δύο ώρες μετά το ποτό, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να δουν πώς οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης ανταποκρίθηκαν σε εικόνες τροφών με πολλές θερμίδες, όπως ένα μπιφτέκι και τα ντόνατς.
Επίσης μέτρησαν το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλες μεταβολικές ορμόνες στο αίμα.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώθηκε σε έναν μπουφέ σνακ που παρέχεται στο τέλος κάθε συνεδρίας.
Οι σαρώσεις έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην όρεξη και τη λαχτάρα τόσο σε γυναίκες όσο και σε παχύσαρκους ανθρώπους που έπιναν σουκραλόζη σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ποτά ζαχαρούχα με πραγματική ζάχαρη.
Οι γυναίκες που έπιναν ζαχαρούχα ποτά με σουκραλόζη έτρωγαν επίσης περισσότερο φαγητό από τον μπουφέ μετά από κάθε συνεδρία.
Η σουκραλόζη αύξησε δραστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε παχύσαρκους ανθρώπους των οποίων το σώμα ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο στις αλλαγές ινσουλίνης.