Τι αναφέρουν πηγές της IFF για τις συζητήσεις περί κατάργησης της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - OlaDeka

Τι αναφέρουν πηγές της IFF για τις συζητήσεις περί κατάργησης της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Αποκλειστικά στο oladeka.com δημοσιεύονται σήμερα οι θέσεις του Διεθνούς Κλάδου της Γούνας (και όχι εγχώριες κομπογιαννίτικες απόψεις παραγοντίσκων που προσπαθούν για ακόμη μία φορά να κάνουν σπέκουλα θεωρώντας τους συναδέλφους τους πρόβατα με κίνητρο μεσομακροπρόθεσμους πολιτικούς ή άλλους στόχους), σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση το αίτημα του ECI (European Citizens’ Initiative) για την Ευρώπη χωρίς γούνα  (Fur Free Europe) για κατάργηση της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας αναφέρουν αναφορικά με τις δύο πρόσφατες σχετικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Στη μία ακρόαση συμμετείχαν μόνο 11 ευρωβουλευτές (από τους 705) και η συζήτηση στην ολομέλεια ήταν προγραμματισμένη για περίπου 3 ώρες, αλλά διήρκεσε μόνο 50 λεπτά.

Ως ιστορικό, μπορούμε να πούμε ότι το αίτημα του ECI  (European Citizens’ Initiative) για την Ευρώπη χωρίς γούνα  (Fur Free Europe) συζητήθηκε μέχρι τώρα όπως έπρεπε στο Κοινοβούλιο και τώρα περιμένουμε την επίσημη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρέπει να έρθει πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής έχει δημοσιευθεί και δεν ανακοινώνει καμία νομοθεσία για τη γουνοτροφία. Αυτό είναι επίσης ένα καλό σημάδι για τον κλάδο της γούνας. Επίσης, γνωρίζουμε ότι η μόνη πρόταση που θα προέλθει από την αναθεώρηση για την καλή μεταχείριση των ζώων φέτος θα είναι η νομοθεσία για τη μεταφορά ζώων.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ανάμεσα στα άλλα ότι πλησιάζουν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2024, οπότε οτιδήποτε δημοσιευτεί στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι δύσκολο να περάσει από το κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές.

Δείτε τα δύο δελτία τύπου της IFF (Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας)

Οι δύο δηλώσεις Τύπου:

Από την ακρόαση της 15ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Ο τομέας της γούνας συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο χωρίς να προσκληθούν εκπρόσωποι του κλάδου.
Απαντώντας στην ακρόαση του ECI (European Citizens’ Initiative για την Ευρώπη χωρίς γούνα), στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κλάδος της γούνας εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η τρίωρη συζήτηση δεν επέτρεψε τη συμμετοχή του στοχευμένου τομέα. Διερωτόμαστε πώς μια δημόσια ακρόαση που αφορά το μέλλον του κλάδου της γούνας μπορεί να έχει οποιαδήποτε δημοκρατική αξία, αν στερεί από τον ίδιο κλάδο τη δυνατότητα να παρουσιάσει και να υπερασπιστεί τις πρακτικές του.

Αυτό οδήγησε σε μια ακρόαση όπου εκφράστηκαν και έμειναν αναμφισβήτητες κακώς πληροφορημένες αντιλήψεις και παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εκτροφής γουνοφόρων ζώων, γεγονός που μπορεί να άφησε στους παρευρισκόμενους ή στους διαδικτυακούς θεατές μια σκοπίμως στρεβλή οπτική για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, η Fur Europe εκπροσωπεί χιλιάδες βιοποριστές και οικογένειες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού γούνας, από τους αγρότες έως τους λιανοπωλητές, και όλοι αυτοί είχαν μείνει να παρακολουθούν την ακρόαση σχετικά με τη συνέχιση της ύπαρξης των επιχειρήσεών τους στο διαδίκτυο. Η ανισοβαρής συζήτηση που προέκυψε δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιος ή δημοκρατικός τρόπος συζήτησης για το μέλλον οποιουδήποτε τομέα.

Εδώ και δεκαετίες, ο τομέας της γούνας εργάζεται διαρκώς για τη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων και είναι υπερήφανος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης όσον αφορά την τεκμηρίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων σε επίπεδο φάρμας. Από το 2016, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 15.000 ανεξάρτητες επισκέψεις αξιολόγησης σε ευρωπαϊκές φάρμες γούνας και τα δεδομένα αυτά συλλέγονται, αναλύονται και χρησιμοποιούνται από πανεπιστημιακούς επιστήμονες για να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να προσαρμόσουν τη διαχείριση και τις πρακτικές εκτροφής τους για τη βελτίωση των προτύπων στις φάρμες τους.

Ο τομέας της γούνας θα καλωσόριζε τη νέα νομοθεσία για την καλή διαβίωση των ζώων, αλλά τονίζει ότι θα έπρεπε να βασίζεται στην επιστήμη και τα γεγονότα και όχι σε λανθασμένες αντιλήψεις για το τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές φάρμες, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας κ. Mark Oaten.

Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της 19ης Οκτωβρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε τον τομέα της γούνας.

Ο τομέας της γούνας παρακολούθησε τη συζήτηση γύρω από τη γουνοτροφία στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είμαστε επικριτικοί απέναντι στην πρωτοβουλία της ECI για την Ευρώπη χωρίς γούνα, καθώς περιέχει αρκετές ψευδείς κατηγορίες και ισχυρισμούς κατά του κλάδου μας.

“Ο τομέας της γούνας υποστηρίζει τη συμπερίληψη της εκτροφής γούνας στη γενικότερη συζήτηση γύρω από μια αναθεώρηση για την καλή μεταχείριση των ζώων που θα καλύπτει όλους τους παραγωγούς ζώων στην Ευρώπη. Υποστηρίζουμε τη ρύθμιση για τα γουνοφόρα ζώα ανά είδος- ωστόσο, αυτή πρέπει να βασίζεται σε στέρεες επιστημονικές γνώσεις και όχι σε ψευδείς αντιλήψεις και μύθους.

Στη συγκεκριμένη συζήτηση, ορισμένοι ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο του τομέα της γούνας. Ολόκληρος ο τομέας αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν άλλες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η γούνα είναι ένα φυσικό υλικό που είναι πλήρως κυκλικό και παρέχει τη βιωσιμότητα που ζητά ο Ευρωπαίος καταναλωτής”.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria