Συζητήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απαγόρευση της γούνας στην Ευρώπη - 23 Ευρωβουλευτές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της γούνας (VIDEO στα ελληνικά) - OlaDeka

Συζητήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απαγόρευση της γούνας στην Ευρώπη – 23 Ευρωβουλευτές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της γούνας (VIDEO στα ελληνικά)

Επίσημη απάντηση αναμένεται από τo ΕΚ μέχρι το τέλος του έτους

Όπως μόνο το oladeka.com δημοσίευσε ΕΔΩ συζητήθηκε σήμερα 19/10/23 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το αίτημα της πρωτοβουλίας πολιτών Fur Free Europe European Citizens’ Initiative (ECI) για ολική απαγόρευση της γούνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

23 ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση των εκτροφείων γούνας και της διάθεσης προϊόντων εκτροφής γούνας στην ευρωπαϊκή αγορά στη σημερινή Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο – Επίσημη απάντηση στην ECI αναμένεται από τo ΕΚ μέχρι το τέλος του έτους.

Δείτε τι αναφέρει το eurogroupforanimals:

Ξεκάθαρη έκκληση από τους ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια: Fur Free Europe τώρα.

Ένας μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) να σεβαστεί τα αιτήματα των ευρωπαίων πολιτών από την πρωτοβουλία  Fur Free Europe European Citizens’ Initiative (ECI) και να τερματίσει αυτή την περιττή, ανήθικη και απαρχαιωμένη πρακτική.

Επίσημη απάντηση στην ECI αναμένεται από την ΕΚ μέχρι το τέλος του έτους.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ ζήτησαν την απαγόρευση των εκμεταλλεύσεων γούνας και της διάθεσης προϊόντων εκτροφής γούνας στην αγορά της ΕΕ, σε μία από τις πιο επιτυχημένες ΠΠ (πρωτοβουλίες πολιτών) για την καλή διαβίωση των ζώων. 20 κράτη μέλη έχουν ήδη απαγορεύσει πλήρως ή εν μέρει την εκτροφή γούνας για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων και δημόσιας υγείας.

23 ευρωβουλευτές ζήτησαν ευθέως την απαγόρευση των εκτροφείων γούνας, τονίζοντας την τεράστια ταλαιπωρία των ζώων: 37 εκατομμύρια ζώα θανατώνονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο με μοναδικό σκοπό την παραγωγή γούνας, την οποία χαρακτήρισαν «περιττή».

Η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ τόνισε ότι η ΕΚ απλά δεν μπορεί να αγνοήσει το δημοκρατικό κάλεσμα των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι η ώρα να τερματιστεί αυτή η πρακτική είναι τώρα και ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή και να συνεχίσει να αγνοεί τη σκληρότητα των εκτροφείων γουναρικών.

Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στη σοβαρή απειλή που συνιστούν οι εκτροφές γουναρικών για τη δημόσια υγεία, κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα κρούσματα του Covid-19 και της γρίπης των πτηνών, ενώ τόνισαν τις σοβαρές συνέπειες που έχει η εκτροφή γούνας στη βιοποικιλότητα. 

Αν έχει σημασία για τους Ευρωπαίους, έχει σημασία για την Ευρώπη. Αλλά τι σημαίνει αυτό εάν η ΕΚ δεν τηρήσει τη δική της υπόσχεση και δεν ενεργήσει σύμφωνα με το κάλεσμα εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Πρέπει να απαγορεύσουμε την εισαγωγή γούνας για να αποτρέψουμε τον πόνο αλλού. Πώς μπορούμε στην Ευρώπη να παραμείνουμε σιωπηλοί; Τα ζώα δεν το αξίζουν αυτό. Οι πολίτες δεν το θέλουν αυτό. Θα αναλάβει τελικά η Επιτροπή ηγετικό ρόλο και θα δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πρωτοβουλίες των πολιτών; Anja Hazekamp, ​​ευρωβουλευτής (The Left)

Πολλοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στη σοβαρή απειλή που συνιστούν οι εκτροφές γουναρικών για τη δημόσια υγεία, κάνοντας αναφορά στα πρόσφατα κρούσματα του Covid-19 και της γρίπης των πτηνών, ενώ τόνισαν τις σοβαρές συνέπειες που έχει η εκτροφή γούνας στη βιοποικιλότητα.

Επίσημη απάντηση στην ECI αναμένεται από την ΕΚ μέχρι το τέλος του έτους

Η πρωτοβουλία FurFree Europe ζητά την απαγόρευση της ΕΕ για τη διατήρηση και τη θανάτωση ζώων με μοναδικό ή κύριο σκοπό την παραγωγή γούνας. Οι διοργανωτές επιδιώκουν επίσης να απαγορεύσουν την πώληση γούνας από αυτά τα ζώα, καθώς και προϊόντων που περιέχουν τη γούνα τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία Fur Free Europe συγκέντρωσε 1.502.319 έγκυρες υπογραφές από όλες τις χώρες της ΕΕ. Οι επιτροπές γεωργίας, εσωτερικής αγοράς και αναφορών του Κοινοβουλίου πραγματοποίησαν δημόσια ακρόαση σχετικά με αυτό στις 12 και σήμερα, 19 Οκτωβρίου 2023.

Η εκτροφή γούνας είναι ανήθικη, μια άχρηστη μη πρακτική πρακτική που προκαλεί δια βίου ταλαιπωρία σε μικρά κλουβιά. Ελπίζουμε η ΕΚ να απαγορεύσει την παραγωγή και τις εισαγωγές. Το αύριο πρέπει να είναι καλύτερο από σήμερα.

Sirpa Pietikainen, ευρωβουλευτής (ΕΛΚ)

Αν έχει σημασία για τους Ευρωπαίους, έχει σημασία για την Ευρώπη. Αλλά τι σημαίνει αυτό εάν η ΕΚ δεν τηρήσει τη δική της υπόσχεση και δεν ενεργήσει σύμφωνα με το κάλεσμα εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Πρέπει να απαγορεύσουμε την εισαγωγή γούνας για να αποτρέψουμε την ταλαιπωρία αλλού. Πώς μπορούμε στην Ευρώπη να παραμείνουμε σιωπηλοί; Τα ζώα δεν το αξίζουν αυτό. Οι πολίτες δεν το θέλουν αυτό. Θα πρωτοστατήσει τελικά η Επιτροπή και θα δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πρωτοβουλίες των πολιτών;

Anja Hazekamp, ​​ευρωβουλευτής (The Left)

Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τη σκληρότητα του τομέα της εκτροφής γούνας και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η ρύπανση είναι τεράστια, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για τα οικοσυστήματα. Λέμε ναι σε ένα μέλλον με κόσμο χωρίς γούνα.

Leszek Miller, ευρωβουλευτής (S&D)

60 βιζόν να σφάζονται για ένα παλτό… 200 τσιντσιλά… Αυτό είναι διεστραμμένο και απεχθές να σκοτώνονται τόσα πολλά ζώα για χάρη της μόδας.

Maria Noichl, ευρωβουλευτής (S&D)

Ήρθε η ώρα να σταματήσει η πρόκληση βασάνων σε αυτά τα ζώα. Αυτός ο τύπος εκτροφής ζώων έρχεται σε άμεση αντίθεση με την καλή διαβίωση των ζώων. Είναι ανήθικο, μη ασφαλές και μη βιώσιμο.

Laura Ferrara, ευρωβουλευτής (μη εγγεγραμμένος)

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό άλλο. Η αναπαραγωγή ζώων για τη γούνα τους είναι απαράδεκτη. Ποια είναι η προστιθέμενη αξία; Πώς συμβάλλει αυτό στην ευημερία της κοινωνίας; Αυτή η πρακτική ανήκει στο παρελθόν. Πρέπει να τερματίσουμε αυτήν την τρέλα στην οποία τα ζώα αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα.

Isabel Carvalhais, ευρωβουλευτής (S&D)

Δείτε το video της συνεδρίασης με ελληνική μετάφραση ΕΔΩ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria