«Πυρκαγιά στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς» - ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ - OlaDeka

«Πυρκαγιά στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς» – ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς, στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης των υπαλλήλων της και της συνεργασίας των αρμόδιων εμπλεκομένων φορέων, προέβη σήμερα Τρίτη 2 Μαΐου στις 10:00 π.μ. στην διεξαγωγή της καθιερωμένης ετήσιας τριήμερης άσκησης, κατά την πρώτη ημέρα της οποίας πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας με σενάριο: «Κατάσβεση πυρκαγιάς & απεγκλωβισμός ατόμου σε λεβητοστάσιο στο υπόγειο χώρο».

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ 

Στο Βυζαντινά Μουσείο Καστοριάς εκδηλώνεται πυρκαγιά στο λεβητοστάσιο στο υπόγειο του κτιρίου και αναφέρεται η ύπαρξη ενός εγκλωβισμένου ατόμου στο χώρο του λεβητοστασίου, Ο αρχηγός πυρασφαλείας σημαίνει συναγερμό και προβαίνει μαζί με την ομάδα πυρασφάλειας στην ασφαλή απομάκρυνση των επισκεπτών και των εργαζομένων του μουσείου και τελικά στην εκκένωση του. Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των επισκεπτών που βρίσκονται καθώς και το προσωπικό που εργάζεται στο υπόγειο του μουσείου. Με την άφιξη της πυροσβεστικής εξόδου της Π.Υ. Καστοριάς, ενημερώνεται ο Αξ/κός Υπηρεσίας από τον αρχηγό πυρασφαλείας του μουσείου πως:

  • Υπάρχει ένα εγκλωβισμένο άτομο στο χώρο του λεβητοστασίου και δεν γνωρίζει την κατάσταση του. Πρόκειται για τον συντηρητή του καυστήρα πετρελαίου που εκείνη την ώρα έκανε κάποιες εργασίες στον χώρο εκείνο.
  • Από την βόρεια πλευρά του μουσείου, υπάρχει η κεντρική είσοδος του κτιρίου, στον ισόγειο όροφο, από τη οποία Θα εισέλθει στο κτίριο η ομάδα κατάσβεσης όπως και η ομάδα διάσωσης – απεγκλωβισμού. Μέσω του εσωτερικού κλιμακοστασίου Θα κατέλθουν οι ομάδες, κατάσβεσης και διάσωσης, στο υπόγειο όπου στη βόρεια πλευρά του υπάρχει ο χώρος του λεβητοστασίου και δίπλα, η δεξαμενή πετρελαίου θέρμανσης.
  • Η ομάδα πυρασφαλείας και το προσωπικό απομακρύνουν τους επισκέπτες από τους χώρους του μουσείου. 

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς συντονίζει την επιχείρηση και κρίνει απαραίτητο να εκκενωθεί το κτίριο, δηλαδή όλοι οι χώροι του υπογείου όπως και του ισογείου, διότι καπνοί έχουν κατακλύσει το λεβητοστάσιο, τους χώρους των WC και τους διαδρόμους του υπογείου και υπάρχει κίνδυνος να ανέλθουν στους χώρους του ισογείου. Το έργο αυτό το αναλαμβάνει το προσωπικό του μουσείου μαζί με την ομάδα πυρασφάλειας του μουσείου.

Το συμβάν κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιλαμβάνονται οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι της Π Υ Καστοριάς με το Π.Σ. 3181 και το Π.Σ. 4368 τα οποία τοποθετούνται στην βόρεια πλευρά του κτιρίου. Από εκείνο το σημείο υπάρχει πρόσβαση για την προσβολή της πυρκαγιάς στο κτίριο και διάσωση του εγκλωβισμένου ατόμου.

Γίνεται εγκατάσταση χαμηλής πίεσης από το Π.Σ. 3181 με σωλήνες 45mm και εισβάλουν εσωτερικά δύο ομάδες. Η ομάδα διάσωσης-απεγκλωβισμού που αποτελείται από τρία (3) άτομα και η ομάδα κατάσβεσης της πυρκαγιάς που αποτελείται από δύο (2) άτομα, με πλήρη προσωπικό εξοπλισμό και αναπνευστικές συσκευές, παίρνοντας μαζί τους, σωλήνες 45mm, κάλο οδηγό, λοστό διάρρηξης, φακούς και Θερμική κάμερα. Η ομάδα κατάσβεσης εισβάλει ταυτόχρονα με την ομάδα διάσωσης.

Μετά τον εντοπισμό του εγκλωβισμένου στο χώρο του λεβητοστασίου, η ομάδα διάσωσης διαπιστώνει ότι είναι αναίσθητος. “Ενας πυροσβέστης τον ανασηκώνει στους ώμους και τον μεταφέρει στο ισόγειο του κτιρίου, όπου τον τοποθετεί σε φορείο για να τον παραλάβουν οι διασώστες του Ε Κ Α Β Στη συνέχεια οι διασώστες του Ε Κ Α Β. παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στο απεγκλωβισμένο άτομο και έπειτα τον μεταφέρουν στο Γ.Ν. Καστοριάς. 

Ταυτόχρονα με την ομάδα διάσωσης Θα εισχωρήσει εντός του κτιρίου και η ομάδα κατάσβεσης με εγκατάσταση χαμηλής πίεσης 45mm για εντοπισμό και κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αφού απομακρυνθεί ο εγκλωβισμένος από τον χώρο λεβητοστασίου εντοπίζεται και κατασβήνεται με επιτυχία η πυρκαγιά.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: 

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης είναι:

1. Η εκπαίδευση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καστοριάς και του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιάς, παροχής βοηθείας στις εγκαταστάσεις του μουσείου και την βελτίωση του συντονισμού των Πυροσβεστικών δυνάμεων με την ομάδα πυρασφάλειας του μουσείου.

2. Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας και ετοιμότητας του προσωπικού του μουσείου και του προσωπικού της Π.Υ. Καστοριάς στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και παροχής βοηθείας

3. Η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και δυνατοτήτων του εξοπλισμού που διαθέτει η Π Υ για την αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

4. Η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και απόδοσης των μονίμων και φορητών μέσων και συστημάτων πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων του μουσείου καθώς και της αποτελεσματικής εφαρμογής της διαδικασίας πυρόσβεσης.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria