Ακρίβεια: Ίλιγγος με τις τιμές των ζυμαρικών – Σε απεργία μακαρονάδας καλούν Ιταλοί καταναλωτές - OlaDeka

Ακρίβεια: Ίλιγγος με τις τιμές των ζυμαρικών – Σε απεργία μακαρονάδας καλούν Ιταλοί καταναλωτές

Ακρίβεια: Οι τελευταίες έρευνες για τις τιμές των ζυμαρικών «καταδεικνύουν ήδη τα πρώτα, αν και αδύναμα, σημάδια πτώσης των τιμών, γεγονός που είναι πιθανό να υποδηλώνει ότι τους επόμενους μήνες το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Επιχειρήσεων της Ιταλίας.

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των ζυμαρικών στη γειτονική Ιταλία. Μάλιστα, δεδομένου ότι πρόκειται για το πιο βασικό πιάτο στο τραπέζι της ιταλικής οικογένειας αλλά και τουριστικό  οι αντιδράσεις είναι έντονες και έχει σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο και 16,5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Istat. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το άλμα είναι διπλάσιο από τα στοιχεία για τον γενικότερο πληθωρισμό τιμών καταναλωτή της Ιταλίας, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8,1% από έτος σε έτος τον Απρίλιο και 8,7% τον Μάρτιο. Οι τιμές για μακαρονάδα στα εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά 6,1% σε ετήσια βάση, δήλωσε στο CNBC η ιταλική ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών, Assoutenti.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών το 2022, ένας μέσος Ιταλός καταναλώνει σχεδόν 23 κιλά ζυμαρικά ετησίως, τότε αυτές οι αυξήσεις είναι αναλογικά υπέρογκες.

Πριν ήταν τα καπέλα στο κόστος παραγωγής, τώρα τα μεγαλύτερα κέρδη – Κάλεσμα σε «απεργία ζυμαρικών»

Οι αυξημένες τιμές λιανικής έχουν ως αίτιο το ότι οι παραγωγοί πωλούν πλέον τα αποθέματα ζυμαρικών τους, που παρασκευάζονταν όταν το κόστος των πρώτων υλών ήταν υψηλότερο, λόγω της αύξησης στις τιμές του σιταριού και της ενέργειας.

Τον Μάρτιο του 2022 η τιμή του σιταριού κορυφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδά της σε περισσότερο από μία δεκαετία, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφού και τα δύο έθνη είναι τεράστιοι προμηθευτές γεωργικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά. Οι διεθνείς τιμές σιταριού τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 2,3%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας.

Ωστόσο, το κόστος παραγωγής μειώθηκε έκτοτε και οι υψηλότερες τιμές των ζυμαρικών οφείλονται πλέον σε άλλους παράγοντες, σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Διατηρούνται υψηλές οι τιμές για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι τιμές θα πέσουν μόνο ενόψει μιας σημαντικής πτώσης της κατανάλωσης», σύμφωνα με την Assoutenti, προτείνοντας σχέδια για μείωση της κατανάλωσης με «απεργία ζυμαρικών» τουλάχιστον 15 ημερών. Να σημειωθεί ότι το 2007 οι Ιταλοί πραγματοποίησαν μονοήμερη «απεργία» κατά της αγοράς ζυμαρικών, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20%. Στο μεταξύ, όμως, η πραγματικότητα παραμένει πως ένα πιάτο ζυμαρικών αρχίζει να γίνεται απρόσιτο.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρος, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητηθεί η αύξηση της τιμής των ζυμαρικών.

Παραγωγοί ζυμαρικών, ενώσεις καταναλωτών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν τη συνάντηση, με ορισμένους να ζητούν να θέσει η κυβέρνηση ανώτατο όριο στην τιμή των ζυμαρικών. Η πρόταση αυτή, πάντως, απορρίφθηκε.

Οι τελευταίες έρευνες για τις τιμές των ζυμαρικών «καταδεικνύουν ήδη τα πρώτα, αν και αδύναμα, σημάδια πτώσης των τιμών, γεγονός που είναι πιθανό να υποδηλώνει ότι τους επόμενους μήνες το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Επιχειρήσεων της Ιταλίας.

ΥΣ. Και στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα οι τιμές των ζυμαρικών εκτοξεύτηκε στα ύψη. Μάλιστα, αν και σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα μειώθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο στο 11,4%, ωστόσο πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις ανατιμήσεις όλων των προηγούμενων μηνών.

Πηγή

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria