Ο μπακαλιάρος του Νότου – Παραδοσιακές συνταγές από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Χώρα των Βάσκων - OlaDeka

Ο μπακαλιάρος του Νότου – Παραδοσιακές συνταγές από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Χώρα των Βάσκων

Ο καλός, ποιοτικός παστός μπακαλιάρος στερείται μόνο το …νερό, ενώ διατηρεί τις βιταμίνες και όλη τη γεύση του. Περιέχει ελάχιστα λιπαρά και είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Β, σίδηρο και ασβέστιο. Αυτός που βρίσκουμε στην αγορά προέρχεται συνήθως από τα παγωμένα νερά των βόρειων θαλασσών, ωστόσο το λεγόμενο και «ψάρι του βουνού» (αφού διατηρημένος κατάφερε να ταξιδέψει στα πιο δυσπρόσιτα ορεινά χωριά) αγαπήθηκε από όλους τους λαούς της Νότιας Ευρώπης. Ας δούμε τέσσερις χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές με παστό μπακαλιάρο. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να ξαλμυρίσετε καλά τον μπακαλιάρο πριν τον χρησιμοποιήσετε, πράγμα που μπορεί να διαρκέσει και 48 ώρες.

Συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά 

Φτιάξτε το πλέον κλασικό γευστικό δίδυμο της ελληνικής κουζίνας που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, ημέρας του Ευαγγελισμού. Απολαύστε τον τηγανητό μπακαλιάρο με την «τσουχτερή» σκορδαλιά με μια καλή ρετσίνα, αλλά και με ούζο ή τσίπουρο.

Υλικά: 2 φιλέτα ολόκληρα μπακαλιάρος, καλά ξαλμυρισμένος, 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού μπίρα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Για τη σκορδαλιά: 5-6 φέτες ψωμί μουσκεμένες σε νερό, 3 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο, 1-2 κουταλιές της σούπας από λευκό κρασί ξίδι, 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι

Εκτέλεση: 1. Tοποθετείτε τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε διπλό απορροφητικό χαρτί να στεγνώσει εντελώς. 2. Eτοιμάζετε το κουρκούτι ως εξής: διαλύετε μέσα στην μπίρα το αλεύρι μαζί με τη σόδα. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι έως ότου γίνει ένα λείο και πηχτό μείγμα (χυλός). 3. Βυθίζετε στο μείγμα αυτό ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ζεσταίνετε το λάδι και τηγανίζετε τα φιλέτα του ψαριού μέχρι να αποκτήσουν και από τις δύο πλευρές χρυσοκίτρινο χρώμα. 4. Ετοιμάζετε τη σκορδαλιά ως εξής: στύβετε το ψωμί για να φύγει το νερό. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Προσθέτετε σιγά σιγά το λάδι και συνεχίζετε να χτυπάτε το μείγμα στο μπλέντερ. 5. Μεταφέρετε τον μπακαλιάρο σε μια πιατέλα, την οποία έχετε στρώσει με απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσει το λάδι του. Κατόπιν τον σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντάς τον με τη σκορδαλιά. 

Συνταγή για μπακαλιάρο ψητό από την Πορτογαλία

Πολύ εύκολος πιπεράτος μπακαλιάρος φούρνου, μία από τις αμέτρητες συνταγές για μπακαλιάρο της πορτογαλέζικης κουζίνας.

Υλικά: 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου ξαλμυρισμένο, 3 πιπεριές (αν θέλετε χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα για την πολυχρωμία του πιάτου), 100 γρ. ελαιόλαδο, 700 γρ. πατάτες σε ροδέλες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 φύλλο δάφνης και ρίγανη

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε και κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. 2. Τον βάζετε σε ένα ταψί με λίγο λάδι και ρίχνετε τριγύρω και επάνω του τα υπόλοιπα υλικά. 3. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45’.

Συνταγή για μπακαλιάρο κατσαρόλας από την Ιταλία

Υλικά: 600 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, 5-6 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 1 ματσάκι σέλινο ψιλοκομμένο, 1 καρότο σε ροδέλες, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, 2-3 πατάτες σε κύβους, 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι ή αμύγδαλο ψιλοκομμένο και φρεσκοκομμένα μυρωδικά 

Εκτέλεση: 1. Κόβετε τον μπακαλιάρο σε μερίδες. 2. Σοτάρετε σε λίγο λάδι το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τον μπακαλιάρο και τον σοτάρετε ελαφρά. Ρίχνετε τις ντομάτες, το ζωμό των λαχανικών και αλατοπίπερο. 3. Προσθέτετε τις πατάτες και μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Σερβίρετε γαρνίροντας με κουκουνάρι ή αμύγδαλα και φρεσκοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, βασιλικό)

Συνταγή για μπακαλιάρο μαγειρευτό από τη Χώρα των Βάσκων

Υλικά: 600 γρ. μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 750 γρ. πράσα σε ροδέλες, 500 γρ. πατάτες σε χοντρές ροδέλες, 1 φύλλο δάφνης, πιπέρι, 750ml νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Εκτέλεση: 1. Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι να ροδίσει και το αφαιρείτε. 2. Ρίχνετε το πράσο και το σοτάρετε στο αρωματισμένο λάδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τις ροδέλες πατάτας, τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, πιπέρι και τη δάφνη. Ρίχνετε το νερό και μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για μισή περίπου ώρα, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. 3. Σερβίρετε το φαγητό με τη σάλτσα του πασπαλισμένο με το σοταρισμένο σκόρδο το οποίο έχετε λιώσει και ανακατέψει με την πάπρικα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria