Πληθωρισμός: Στο 7,2% μειώθηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 8,5% στην Ευρωζώνη - OlaDeka

Πληθωρισμός: Στο 7,2% μειώθηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 8,5% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: H επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών συνεχίζεται και στην Ελλάδα (για 4ο συνεχή μήνα) αλλά και στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας

Στο 7,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση από 7,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, συνεχίζοντας την πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.

Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο και 10,1% τον Νοέμβριο δίνοντας το στίγμα της επιβράδυνσης, όπως αναμενόταν.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,4% τον Δεκέμβριο, από 11,1% τον Νοέμβριο, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, η Eurostat προσδιόρισε τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 7,6% έναντι 7,2% που τον υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ.

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

H επιβράδυνση στο ρυθμό ανόδου των τιμών συνεχίστηκε τόσο στην Ελλάδα (για 4ο συνεχή μήνα) όσο και στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας, ενώ οι τιμές των τροφίμων και ο λεγόμενος πυρήνας του πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων – συνέχισαν να αυξάνονται

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας επιβραδύνθηκαν περαιτέρω, στο 17,2% σε ετήσια βάση από 25,5% τον Δεκέμβριο), ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 14,1% από 13,8%.

Μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων – στο 6,9% από 6,4% – ενώ οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν στο 4,2% από 4,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζεται η ακρίβεια και μάλιστα με υψηλό ρυθμό, με την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει νέα άνοδο της τάξης του 15,5% κατά τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνα κατά τον οποίο σημειώνονται αυξήσεις στην ομάδα αυτή, με την τάση να είναι αυξητική, καθότι τον Νοέμβριο του 2022 ήταν στο 15%, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 στο 14,8%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξήσεις 25,6% καταγράφηκαν στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% τα λαχανικά.

Αυξήσεις 18,1% υπήρξαν στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7 στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο «ράλι» σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50%!

Παράλληλα, σημειώθηκε αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα (-8,8%) σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και είχε ξεκινήσει η άνοδος των τιμών, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τη βάση σύγκρισης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria